Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Παραπομπή Τραμπ: Το παρασκήνιο και η αντεπίθεση του προέδρου των ΗΠΑ


Η βαριά σκιά της έρευνας κατά του Ντόναλντ Τραμπ για τις συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του έχει πέσει πάνω από την αμερικανική πολιτική σκηνή με όλους τους εμπλεκόμενους να ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Πώς όμως έφτασαν οι Δημοκρατικοί στην απόφαση να προχωρήσουν σε μία τόσο επιθετική, αλλά αμφιλεγόμενη κίνηση κατά του προέδρου των ΗΠΑ και ποια αναμένεται να είναι τα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου;

Η ιστοσελίδα politico παρουσιάζει το πλούσιο παρασκήνιο της απόφασης που έλαβε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Το απόγευμα της Δευτέρας η Πελόζι τηλεφώνησε στον έμπιστο υπαρχηγό της Σένι Χόγιερ, ηγέτη των Δημοκρατικών στο συγκεκριμένο νομοθετικό σώμα.

Σε αυτή τους τη συνομιλία τον ενημέρωσε πως έλαβε την καθοριστική απόφαση να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη επίσημης έρευνας εις βάρος του Αμερικανού προέδρου.

Η Πελόζι βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για δείπνο ιδιωτικού χαρακτήρα με ομάδα επιχειρηματιών, πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ ο Χόγιερ στη Νότια Καρολίνα. Ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των Δημοκρατικών συμφώνησε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή στάσης από πλευράς του κόμματος.

Αυτή η μεταστροφή δεν ήταν τυχαία, καθώς είχαν προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, δημοσιεύματα που αποκάλυπταν περαιτέρω πτυχές των πιέσεων του Τραμπ προς τον Ζελένσκι και ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρακράτησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Τα γεγονότα καθόρισαν την χρονική στιγμή και την απόφαση. Αυτό είναι που λέω από την αρχή, όταν θα έχουμε τα γεγονότα, θα είμαστε έτοιμοι. Και είμαστε έτοιμοι» δήλωσε η Πελόζι χαρακτηριστικά στο politico.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μήνες εσωκομματικής διαμάχης στη κοινοβουλευτική ομάδα, όπου η Πελόζι βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής από την βάση των ακτιβιστών του κόμματος. 

Σύμφωνα με το politico, η Νάνσι Πελόζι γνώριζε τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από μία ριψοκίνδυνη απόφαση, όμως εκτίμησε πως εάν δεν δρούσε τώρα, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των Δημοκρατικών θα ήταν ακόμη πιο οργισμένες.

Το βράδυ εκείνης της ημέρας η Πελόζι είχε κάνει τηλεδιάσκεψη με ομάδα επτά βουλευτών που, μέσω σχολίου που είχε δημοσιευθεί στην Washington Post, είχαν δηλώσει διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής. 

Αμέσως μετά, άρχισε να κρατάει σημειώσεις, γράφοντας το πρώτο πρόχειρο κείμενο της ομιλίας της, με την οποία και εξέφραζε την υποστήριξή της, στην έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Τραμπ.

Η ομιλία αυτή, θα ήταν καθοριστική όχι μόνο για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας παραπομπής, αλλά και για την προεκλογική πορεία μέχρι τις εκλογές, αλλά όπως η κατάσταση εξελίσσεται και για το πολιτικό μέλλον της Πελόζι.

Υπήρξε, όμως, ένα απρόβλεπτο εμπόδιο, σύμφωνα με την έμπειρη πολιτικό, η οποία δήλωσε ότι… ξέχασε τις σημειώσεις της στο αεροπλάνο.

Την επόμενη ημέρα, αφού ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών την κοινοβουλευτική της ομάδα, η Πελόζι προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της απόφασή της. 

Τα λόγια που είπε η Πελόζι εντυπωσίασαν τους Δημοκρατικούς βουλευτές της προοδευτικής πτέρυγας που -για μήνες- έρχονταν αντιμέτωποι με την αντίδρασή της ως προς την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Η πτέρυγα των μετριοπαθών, πάντως, είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τη Νάνσι Πελόζι για τον κίνδυνο παράκαμψης της προεκλογικής ατζέντας του κόμματος εκτιμώντας ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για άμεσες λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα, όπως, το χαμηλό κόστος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η περαιτέρω τόνωση της αγοραστικής τους δύναμης, η οποία συντηρεί την θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Έκπληξη και αντίδραση από τον Λευκό Οίκο

Οι ανακοινώσεις της Νάνσι Πελόζι έπιασαν απροετοίμαστο τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και όλη την ηγετική ομάδα του Λευκού Οίκου και μετά τις πρώτες, σπασμωδικές αντιδράσεις, ο πρόεδρος και το επιτελείο του στήνουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, οι πρώτες αντιδράσεις θυμίζουν την υπόθεση της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ, με τον Τραμπ να επιχειρεί να πλήξει την αξιοπιστία κυβερνητικών αξιωματούχων που βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας, αλλά και να ενεργοποιήσει τον προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι για να θολώσει την εικόνα.

Το βασικότερο, όμως, είναι η… αντεπίθεση.

Τη στιγμή που οι σύμβουλοι του Τραμπ δεν πίστευαν πως μπορεί να προχωρήσει μία διαδικασία παραπομπής, ο ίδιος ο πρόεδρος εκτιμούσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο κεφάλαιο για το πολιτικό του τέλος.

Επιτέθηκε αμέσως στην Πελόζι με μπαράζ από tweets και την επόμενη ημέρα απασφάλισε με…. Απειλητικό τόνο.

«Θέλω να μάθω ποιο είναι αυτό το πρόσωπο (σσ ο πληροφοριοδότης) που έδωσε τις πληροφορίες, γιατί είναι πολύ κοντά στην κατασκοπία» είπε ο πρόεδρος για να προσθέσει «ξέρετε τι κάναμε πιο παλιά όταν ήμασταν πιο έξυπνοι σωστά; Οι κατάσκοποι και η προδοσία αντιμετωπίζονταν με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τώρα». 

Την ίδια στιγμή ο Τζόζεφ Μαγκουάιρ, προσωρινός επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, εμφανίστηκε στο Κογκρέσο παραδεχόμενος ότι η καταγγελία του «πληροφοριοδότη» εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τον πρόεδρο.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί συνασπίστηκαν πίσω από τον Λευκό Οίκο και προσπάθησαν να στρέψουν την προσοχή στους Δημοκρατικούς και τις «θεωρίες συνωμοσίας», όπως η υπόθεση Μιούλερ και η εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. 

Από την πλευρά του ο Τζουλιάνι έπαιξε κεντρικό ρόλο στο να θολώσει τα νερά περνώντας στην επίθεση. «Η καταγγελία είναι αμφιλεγόμενη και ο πληροφοριοδότης είναι ξεκάθαρα κάποιος αντάρτης» δήλωσε σχετικά, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στη συνέχεια προσπάθησε να στρέψει την προσοχή στον Άνταμ Σιφ, τον Δημοκρατικό πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ισχυριζόμενος ότι προσπαθεί να παγιδεύσει τον Τραμπ εδώ και χρόνια και θα έπρεπε να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του.
Αναταραχή με αβέβαιο αποτέλεσμα

Το μέχρι στιγμής συμπέρασμα από τις εξελίξεις είναι πως η Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, μετά από συνεχείς μάχες στην υπόθεση Μιούλερ, δεν δείχνει να έχει την απαιτούμενη οργάνωση και προσωπικό για να… επιβιώσει από μία μάχη για την παραπομπή του προέδρου. 

Στον αντίποδα, όμως, η πλειοψηφία στη Γερουσία είναι υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και δεν αποκλείεται η μακροημέρευση ενός ακόμη σκανδάλου να γυρίσει μπούμερανγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ να βρεθεί κερδισμένος στην κούρσα του 2020 για την προεδρία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *