Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Tο σχέδιο του Σάντερς για την επιθετική φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, επιδιώκοντας να μην μείνει πίσω από την προοδευτική αντίπαλο του Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μόλις ανακοίνωσε το δικό του σχέδιο για έναν φόρο περιουσίας στους πλουσιότερους Αμερικανούς – με το σχέδιο του να είναι πολύ πιο επιθετικό σε σύγκριση με ότι έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα οι υπόλοιποι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών.

Ο γερουσιαστής από την πολιτεία του Βερμόντ αποκάλυψε την πρόταση του το πρωί της Τρίτης, δηλώνοντας ότι το ποσό που θα συγκεντρώσει υπολογίζεται πως θα φτάσει τα $4,35 τρισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως μετέδωσε πρώτο το Axios.

Το σχέδιο του Σάντερς υιοθετεί μια ιδέα που αποτελούσε την κεντρική υπόσχεση στην καμπάνια της βασικής του αντιπάλου Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Η πρόταση της προβλέπει φόρο 2% σε κάθε δολάριο που κερδίζεται πάνω από τα $50 εκατ. και φόρο 3% σε κάθε δολάριο σε περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν το $1 δισ.

Αν και το σχέδιο της Γουόρεν ανακοινώθηκε πρώτο, η πρόταση του Σάντερς πάει ακόμα πιο μακριά, παρά την ανησυχία που ενδεχομένως να προκαλεί στους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους.

Ο φόρος του θα περιλαμβάνει την ίδια φορολογική αύξηση 2% σε κάθε δολάριο πάνω από τα $50 εκατ. αλλά θα καθιερώνει και έναν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή: φόρο 1% σε κάθε δολάριο που κερδίζεται πάνω από τα $32 εκατ.

Το σχέδιο του Σάντερς θα βασίζεται σε μια προοδευτική δομή με υψηλότερες φορολογικές κλίμακες: ένα επιπλέον 3% από τα $250 εκατ. στα $500 εκατ., 4% από τα $500 εκατ. στο $1 δισ., 5% από το $1 δισ. στα $2,5 δισ., 6% από τα $2,5 δισ. στα $5 δισ., 7% από τα $5 δισ. στα $10 δισ. και 8% σε πλούτο που ξεπερνά τα $10 δισ.

Τα κεφάλαια που θα αντλούνται από τη φορολόγηση των εξαιρετικά πλούσιων θα χρησιμοποιούνται για την επιδότηση των σχεδίων του Σάντερς για την οικονομικά προσιτή στέγαση, την καθολική φροντίδα παιδιών και την επέκταση του Medicare σε ολόκληρο τον πληθυσμό, που θα χρειαστούν μεγάλα ποσά κυβερνητικών δαπανών.

Το σχέδιο του Σάντερς εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 1,75 τρισ. δολ. παραπάνω από το σχέδιο της Γουόρεν για την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων του University of California, Berkeley, Εμάνουελ Σάεζ και Γκάμπριελ Ζούκμαν.

Οι δύο οικονομολόγοι εκτιμούν επίσης ότι το σχέδιο του Σάντερς θα μειώσει τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων στο μισό μετά από 15 χρόνια.

Κρίσιμη δήλωση: "Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι", δήλωσε ο Σάντερς σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times. "Αυτή η πρόταση δεν εξαφανίζει τους δισεκατομμυριούχους, αλλά εξαλείφει ένα μεγάλο μέρος του πλούτου που έχουν και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κάνουμε".

Απρόσμενο γεγονός: Ο καθαρός πλούτος του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes ήταν $160 δισ. το περασμένο έτος, θα υποχωρούσε στα $87 δισ. με βάση το σχέδιο της Γουόρεν και στα $43 δισ. με βάση το σχέδιο του Σάντερς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι New York Times.

Συνολικά, οι Σάεζ και Ζούκμαν εκτιμούν ότι συνολικός πλούτος ύψους $943 δισ. από τους 15 πιο πλούσιους Αμερικάνους το περασμένο έτος θα υποχωρούσε στα $434 δισ. με βάση το σχέδιο της Γουόρεν και στα 196 δισ. με βάση το σχέδιο του Σάντερς.

Τι να παρακολουθείτε: Με την ανακοίνωση του σχεδίου του, ο Σάντερς πιθανότατα προσπαθεί να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους του ότι είναι ένας πραγματικά προοδευτικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, διαμορφώνοντας το σκηνικό για μια πιθανή αναμέτρηση με την Γουόρεν (αν και οι δύο μέχρι σήμερα έχουν αρνηθεί να ασκήσουν κριτική ο ένας στον άλλον). Η πρόταση του Σάντερς θα μπορούσε να στείλει ένα σήμα στους Δημοκρατικούς ότι είναι πρόθυμος να πάει ένα βήμα πιο μακριά την προοδευτική πολιτική, καθώς το σχέδιο του θα εφαρμοστεί σε έναν μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και θα συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα.

Σημείωση: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο φόρος περιουσίας δεν εφαρμόζεται απευθείας στο εισόδημα, αλλά στα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων, όπως οι μετοχές και η ακίνητη περιουσία.


Πηγή: forbes

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *