Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Τούρκοι πυροβόλησαν στον αέρα για να στείλουν μετανάστες στην Ελλάδα

Για σπασμωδική αντίδραση της τουρκικής πλευράς κάνουν λόγο οι φορείς της περιοχής - Συρματοπλέγματα, θερμικές κάμερες, εναέρια επιτήρηση με ελικόπτερα και κοινές περιπολίες στρατού-αστυνομίας μετατρέπουν τον Έβρο σε «αστακό»

Τουλάχιστον δύο κρούσματα πυροβολισμών στον αέρα από τις τουρκικές όχθες του Έβρου έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής των ενισχυμένων μέτρων επιτήρησης στην ελληνοτουρκική μεθόριο, με στόχο το κατά το δυνατόν «σφράγισμα» των περασμάτων προσφύγων και μεταναστών. Τα περιστατικά αυτά ερμηνεύονται από τις ελληνικές Αρχές ως νευρικές κινήσεις αντιπερισπασμού από την απέναντι πλευρά, με κάποιους να αποδίδουν τους πυροβολισμούς σε Τούρκους στρατιώτες και άλλους σε διακινητές μεταναστών.

Τα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά, η οποία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη θωράκιση του Έβρου, με τοποθέτηση χιλιομέτρων αγκαθωτού συρματοπλέγματος σε γνωστά περάσματα προσφύγων και μεταναστών, κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας κατά μήκος του ποταμού, θερμικές κάμερες κι άλλον τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και εναέρια επιτήρηση με στρατιωτικά ελικόπτερα.
 
  
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής στον Έβρο. Copyright: ΑΠΕ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Ειδικός Συντονιστής για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος βρέθηκε για δύο μέρες στον Έβρο, έκανε νυχτερινή περιπολία κατά μήκος του ποταμού και έδωσε οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
«Αιφνιδιάστηκαν και πυροβολούν»

Τα δύο περιστατικά πυροβολισμών καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές του Σουφλίου και των Φερών. Μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, τα αποδίδει σε σπασμωδικές αντιδράσεις Τούρκων στρατιωτών στη θέα των κοινών περιπόλων στην ελληνική όχθη. «Φαίνεται πως αιφνιδιάστηκαν και αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο. Και στα δύο περιστατικά Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα στη θέα των περιπολιών. Από τη δική μας πλευρά αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία και δεν υπήρξε συνέχεια», ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά υπάρχει εμφανής, οργανωμένη κρατική παρέμβαση και το αποτέλεσμα φαίνεται ήδη. Αυτές τις μέρες η κινητικότητα έχει πέσει αισθητά. Αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Πρόσφατα ο ίδιος είχε αντιδράσει οργισμένα απέναντι σε κρούσματα εγκληματικότητας που έχουν καταγραφεί στα Πομακοχώρια του Έβρου και ζητούσε τη λήψη μέτρων, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι πολίτες θα έπαιρναν τον νόμο στα χέρια τους και θα οργανώνονταν σε ομάδες, προκειμένου να προστατεύσουν τους ίδιους και τις περιουσίες τους.
 
  
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, δεν αποκλείει πίσω από τους πυροβολισμούς στην τουρκική όχθη να βρίσκονται διακινητές. «Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Είναι απαραίτητα για την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, έπειτα και από τα απανωτά κρούσματα παραβατικών και ακραίων περιστατικών από μετανάστες το τελευταίο διάστημα. Είχαμε κλοπές αυτοκινήτων, μπλόκο σε δύο εκπαιδευτικούς, πυρπόληση σε μαντριά και άλλα», ανέφερε ο κ.Πέτροβιτς.
«Αστακός» ο Έβρος – Η επίσκεψη του Α. Στεφανή

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής έφτασε στον Έβρο το βράδυ της Παρασκευής και πραγματοποίησε νυχτερινή περιπολία στις όχθες του ποταμού, επιθεωρώντας την εφαρμογή του σχεδιασμού για τα μέτρα θωράκισης με την συνεργασία στρατού και αστυνομίας. Το Σάββατο κινήθηκε οδικώς στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ επισκέφθηκε το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ), στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, έχουν ήδη τοποθετηθεί συνολικά 6 χιλιόμετρα συρμάτινου αγκαθωτού συρματοπλέγματος σε δημοφιλή μονοπάτια που χρησιμοποιούν ομάδες μεταναστών μετά το πέρασμα του ποταμού, υπό την καθοδήγηση των κυκλωμάτων διακινητών. Στα συγκεκριμένα περάσματα περιπολούν σε μόνιμη βάση κοινά κλιμάκια στρατού και αστυνομίας, με τη χρήση θερμικών καμερών που ανιχνεύουν κινήσεις στο σκοτάδι. Ενισχυμένες είναι οι περιπολίες και σε όλο το μήκος της ελληνικής όχθης, καθώς και κατά μήκος του ελληνοτουρκικού φράχτη στην περιοχή της Βύσσας στον Βόρειο Έβρο.

Οι δύο στρατιωτικές μεραρχίες (12η και 16η) συνδράμουν παράλληλα με εναέρια επιτήρηση της συνοριακής γραμμής, με χρήση στρατιωτικών ελικοπτέρων, ενώ επίκειται στο επόμενο διάστημα το στήσιμο πυλώνων με κάμερες σε προκαθορισμένα σημεία κατά μήκος της ελληνικής όχθης.

Ο κ.Στεφανής επισκέφθηκε και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Έβρου, στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας, ενώ σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Σουφλίου τον διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνει νέο ΚΥΤ στην περιοχή του. «Υπήρχαν πληροφορίες ότι ο υφυπουργός θα επισκεπτόταν ένα στρατόπεδο που υπολειτουργεί στο μεγάλο Δέρειο, όπου ακούστηκαν φήμες ότι θα γίνει νέο ΚΥΤ. Πήγαμε εκεί και τον περιμέναμε, αλλά δεν ήρθε. Τον συνάντησα μετά στη Λέσχη Αξιωματικών στο Σουφλί και με διαβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει», είπε στο ethnos.gr ο κ. Καλακίκος, ο οποίος θα φέρει το συγκεκριμένο θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *