Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Σπάνια κίνηση ενότητας Παλαιστινιακών οργανώσεων λόγω Τραμπ


Η Χαμάς και η Φατάχ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους την Τρίτη σε μια σπάνια συνάντηση στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με στόχο να διαμορφωθεί μια κοινή θέση ενάντια στο προωθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

«Προσκαλέσαμε το κίνημα της Χαμάς να παραβρεθεί στην έκτακτη συνάντηση της ηγεσίας», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστίνης, ενώ επίσημος αξιωματούχος της οργάνωσης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στη συνάντηση την οποία ζητούσαν όλες οι παλαιστινιακές ομάδες.

Οι ισλαμιστές ηγέτες της Γάζας βρίσκονται σε αντιπαλότητα με με την Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς εδώ και χρόνια κι ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι της Χαμάς συμμετέχουν σπάνια σε συναντήσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας.


Ο Τραμπ θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα το επίμαχο σχέδιο-«δώρο» στον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους όρους του να αναμένεται να είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την Παλαιστίνη. 

Από τη δική του πλευρά ο Τραμπ ισχυρίστηκε όχι μόνο ότι το σχέδιο μπορεί να «έχει μια πιθανότητα», αλλά δήλωσε ότι θα μπορούσε να ωφελήσει τους Παλαιστινίους εκτιμώντας μάλιστα ότι μπορεί να κερδίσει τη στήριξή τους. «Είναι πολύ καλό για αυτούς, στην πραγματικότητα είναι υπερβολικά καλό γι’ αυτούς» είπε ο ίδιος χθες.

Όμως, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μη συμμετάσχει στο σχέδιο των ΗΠΑ γιατί παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε, η κυβέρνησή του έχει ήδη αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία επί των υψωμάτων του Γκολάν και σταμάτησε να αναφέρεται στη Δυτική Όχθη ως «κατεχόμενη» περιοχή. Επίσης, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η πρόταση του Τραμπ επιβεβαιώνει τις θέσεις της κυβέρνησης του. 
Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του στην κοιλάδα του Ιορδάνη

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία του στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασία περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Μετά την εκτίμηση της κατάστασης από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αποφασίστηκε να αναπτυχθούν ενισχύσεις στην κοιλάδα του Ιορδάνη», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, την ώρα που ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το αμερικανικό σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει την προσάρτηση της κοιλάδας αυτής από το Ισραήλ.

Η κοιλάδα του Ιορδάνη είναι μια γεωργική περιοχή στρατηγικής σημασίας, η οποία αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, του παλαιστινιακού εδάφους το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του Ισραήλ από το 1967.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης προβλέπει επίσης την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την προσάρτηση σε αυτό εβραϊκών οικισμών.






Ο στρατός δεν διευκρίνισε τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην κοιλάδα του Ιορδάνη, την οποία ήδη ελέγχει το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεσμευθεί να την προσαρτήσει στο Ισραήλ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, λίγο πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που τελικά δεν κέρδισε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *