Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Αυτή είναι η «φίλη» μας Γερμανία: Στέλνει 32 εκατ.ευρώ στην Τουρκία και...20 αστυνομικούς στην Ελλάδα

Ένα ελικόπτερο και 20 αστυνομικούς στέλνει το Βερολίνο στην Αθήνα, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι αστυνομικοί θα ενταχθούν στην δύναμη της FRONTEX στην Ελλάδα, όπου υπηρετούν ήδη άλλοι 60 Γερμανοί αστυνομικοί.

Στα ελληνικά νησιά βρίσκονται μάλιστα ήδη δύο στελέχη από την Γερμανία, προκειμένου να εξετάσουν εάν μπορούν να υποστηρίξουν τις τεχνικές εργασίες των ελληνικών Αρχών για την ανέγερση χειμερινών καταλυμάτων και την δημιουργία παροχής νερού για τους πρόσφυγες.
Αναβάθμιση του εξοπλισμού της τουρκικής Ακτοφυλακής

Την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ως στήριξη στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών προσφύγων, αποφασίζει η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.

Τα χρήματα προορίζονται «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», ενώ στη σχετική εισήγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών από τις 23 Φεβρουαρίου προς την Επιτροπή επισημαίνεται ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι απολύτως εγγυημένη η επιχειρησιακή ικανότητα, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών διάσωσης προσφύγων/μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν και λόγω της προσπάθειας πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι οι δαπάνες «είναι αναπόφευκτες», καθώς διαφορετικά «θα πληγούν σοβαρά κρατικά συμφέροντα πολιτικής φύσης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τηλεοπτικού σταθμού n-tv για το θέμα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως και η παρεμπόδιση μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής κίνησης με κατεύθυνση την Γερμανία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα BILD, από την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς την Bundestag προκύπτει ότι η ίδια η Καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευθεί στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την παροχή αυτής της ενίσχυσης. «Η Τουρκία ζήτησε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να υπάρξει εντατικοποίηση της διμερούς υποστήριξης της τουρκικής Ακτοφυλακής», αναφέρει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, ενώ διευκρινίζεται ότι «η ανάγκη ήταν απρόβλεπτη» και ότι «ο χρόνος πιέζει», ιδίως ενόψει της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών την άνοιξη, η οποία θα ευνοήσει τις μεταναστευτικές ροές από την θάλασσα.





απο το Newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *