Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

"Ρατσιστικές αντιδράσεις στην προσπάθεια φιλοξενίας προσφύγων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες"

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Προσφύγων και Μεταναστών, προσπάθησε προχθές με δύο λεωφορεία να μεταφέρει 57 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και να τους εγκαταστήσει για 3-4 μήνες σε μισθωμένα ξενοδοχεία στην Παναγίτσα Έδεσσας και στην ευρύτερη περιοχή στην Άρνισσα και στο νέο Άγιο Αθανάσιο.

H προσπάθεια εγκατάστασης προσφύγων, ως επί το πλείστον γυναικών και παιδιών, σε ξενοδοχεία της περιοχής απέβη άκαρπος.

Με οδοφράγματα, φωτιές και ένταση στήθηκε προχθές Δευτέρα 4 Μαϊου, στην Άρνισσα του Δήμου Έδεσσας ένα σκηνικό ξενοφοβίας και ρατσιστικών αντιδράσεων μερίδα κατοίκων αλλά και μεταφερόμενων ακροδεξιών.Η ένταση ξεκίνησε το απόγευμα στο χωριό Παναγίτσα, όπου κάτοικοι της περιοχής που έσπευσαν από τη Σκύδρα και την Πτολεμαϊδα, έστησαν οδοφράγματα προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ξενοδοχείο.

Πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής κάνουν λόγο για συμμετοχή στα επεισόδια ακροδεξιών προερχόμενων από Σκύδρα και Πτολεμαϊδα με τον - γνωστό από την ομάδα «Πτολεμαίοι Μακεδόνες», Υπάτιο Πετρίδη να βρίσκεται ανάμεσά τους - γνώριμος ακροδεξιός στην περιοχή και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής το 2014.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκρυψε, όπως έκανε και προεκλογικά, τη συνθετότητα του προσφυγικού προβλήµατος και τη σύνδεσή του µε παράγοντες που δεν είναι εγχώριοι.

Επέλεξε απλοϊκά και έπειτα από κρυφές δηµοσκοπήσεις να καταδείξει τους πρόσφυγες και τους µετανάστες ως εχθρούς και εισβολείς σε διατεταγµένο σχέδιο. Απευθύνθηκε έτσι στα δεξιά αντανακλαστικά και µπροστά στις κάµερες (επαν)ίδρυσε φαιά τάγµατα εφόδου που είναι έτοιµα να επιβάλουν την τάξη όπως την εννοούν. Ο Μητσοτάκης προχώρησε πέρα από τη σύνδεση και την ιδεολογική συγγένεια του Σαµαρά µε τους φασίστες της «δεξιάς πολυκατοικίας» και απενοχοποίησε πιστολέρο, παρακρατικούς και παραβατικούς τύπους τους οποίους ονόµασε πατριώτες που αποτρέπουν την εισβολή.

Τώρα πληρώνουν αυτά που έκαναν 4,5 χρόνια «καταγγέλλοντας» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «φέρνει πρόσφυγες και μετανάστες». Έλεγαν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι κίνδυνος για την δημόσια υγεία, την ασφάλεια κλπ. Από τα αποτελέσματα της πολιτικής τους φαίνεται ότι τα έκαναν μούσκεμα! Παρέλαβαν περί τους 50.000 πρόσφυγες και τους έκαναν – σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Νότη Μηταράκη, του Υπουργού Μετανάστευσης στην Βουλή 100.000!

Η κατάσταση στο προσφυγικό έχει αλλάξει δραματικά. Έλεγαν ότι θα πάρουν 20.000 ανθρώπους από τα νησιά. Ότι θα προσλάβουν 500 χειριστές εξέτασης υποθέσεων ασύλου, ότι θα συνεννοηθούν με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους για την έμπρακτη συμβολή τους στη διαχείριση του προσφυγικού. Στην κυβέρνηση προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της αναγκαιότητας που προσπαθούν να διαχειριστούν και με τις ακροδεξιές φωνές μέσα στο κόμμα τους.

Στις αρχές του Ιουλίου, στα 5 νησιά του Αιγαίου υπήρχαν 15.000 αιτούντες άσυλο, ενώ σήμερα υπάρχουν πάνω από 40.000. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε συγκεκριμένες δομές σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν παρέλαβε τίποτα. Και τα κατάφερε να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Το βέβαιο είναι ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό από μόνη της. Θα πρέπει όλη η Ευρώπη να συνδράμει. Να μεταφέρεται το «βάρος» και σε άλλες χώρες.

Να υπάρξει ένας αναλογικός και δίκαιος καταμερισμός των προσφύγων και των μεταναστών. Θα πρέπει να τιμωρείται όχι μόνο με την αφαίρεση των χρημάτων του προσφυγικού, αλλά και με τη μη στήριξη των τραπεζών τους, της βιομηχανίας τους κλπ.

Ας θυμηθούμε ότι στην Ελλάδα έρχονται κάθε χρόνο, με νόμιμο ή ημι-νόμιμο τρόπο, χιλιάδες εποχιακοί εργάτες, είτε από χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα (Αλβανία, Βουλγαρία κλπ), αλλά και από άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν κλπ, οι οποίοι δουλεύουν εδώ. Και βέβαια θα μπορούσαν κάποιοι από αυτούς να απασχοληθούν σε τέτοιες δουλειές αρκεί όμως να τους χορηγείς ΑΜΚΑ και όχι να τους το αφαιρείς όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

Τέλος, σε απάντηση ορισμένων που ισχυρίζονται ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό στον τομέα της υγείας, επεσημαίνουμε ότι παίρνουμε 25 εκ. ευρώ από την ΕΕ για την περίθαλψή τους, αλλά, βεβαίως, συγχρόνως θα πρέπει αυτή η δαπάνη να αποτυπωθεί με ακρίβεια και να διεκδικηθεί η αύξησή της.

Από το Γραφείο Τύπου της ΝΕ Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *