Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Πρωτομαγιά και απεργία ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα!


Η φετινή Πρωτομαγιά είναι πρωτόγνωρη. Όχι γιατί συνέπεσε με το Πάσχα, αλλά γιατί την πλάκωσε ο κυβερνητικός οδοστρωτήρας των εργασιακών δικαιωμάτων. Όχι γιατί ίσχυαν οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού, αλλά γιατί η υγειονομική κρίση χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις πιο αυταρχικές πολιτικές. Η προχθεσινή αργία ήταν μια ευκαιρία για πρωτομαγιάτικα στεφάνια και ανοιξιάτικα λουλούδια. Ωστόσο, στη σημερινή απεργία αποκτά το πραγματικό της νόημα η επέτειος από τη σφαγή του Σικάγο για το δικαίωμα στο οκτάωρο. Την ίδια ώρα που το νομοσχέδιο – «έκτρωμα» Χατζηδάκη κορδώνεται αυτάρεσκα για την εύνοια προς τους «μεγαλο-επενδυτές», οι εργαζόμενες τάξεις αναστενάζουν υπό το βάρος της αναστολής του Εργατικού Δικαίου, της καταστρατήγησης του ωραρίου και των πετσοκομμένων μεροκάματων.

Διάλυση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις αντί για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και απελευθέρωση καταχρηστικών απολύσεων είναι μόνο μερικά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μαζί με διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη διάλυση κατακτήσεων ενός αιώνα και στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας.

Η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας «Κοιτάμε Μπροστά» συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και καλεί στην προσυγκέντρωση που θα γίνει στις 9.30 πμ, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη (στην οδό Ερμού). Επίσης, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να φέρνει τις καταγγελίες των εργαζομένων και τα αιτήματα των συλλογικών τους οργανώσεων ενώπιον της διοίκησης Τζιτζικώστα, η οποία στηρίζει όλους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και «βάζει πλάτη» για να περάσουν τα πιο αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *