Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας: Κοινό Ψήφισμα Κοινωνικών Φορέων για το κλείσιμο της ΜΕΘ και την επερχόμενη κατάρρευση τμημάτων στα νοσοκομεία


Η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία».

 Το αφήγημα ότι η ΜΕΘ έκλεισε επειδή «έφυγαν οι γιατροί», συγκαλύπτει το γεγονός ότι οι παραιτήσεις και η επακόλουθη κατάρρευση της ΜΕΘ των Γιαννιτσών είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για 20 συνεχόμενους μήνες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού.

Η πανδημία αποκάλυψε την συνολική γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας. Από την πρώτη στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν καταγγείλει την δραματική έλλειψη κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού (εντατικολόγων, νοσηλευτών), όμως η κυβέρνηση πεισματικά κώφευε. Το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να αντιμετωπίσει την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, με τη δημιουργία «αυτοσχέδιων» κλινών ΜΕΘ.


Η διαχρονική υποβάθμιση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 10ετία. Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και υποστελέχωση, εντατικοποίηση, άθλιες συνθήκες εργασίας, απόλυτη μισθολογική απαξίωση. Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει έξω από το ΕΣΥ δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, έδωσε τη χαριστική βολή στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.Έχοντας λοιπόν προετοιμάσει το έδαφος, έχοντας οδηγήσει τμήματα και κλινικές στα όρια της κατάρρευσης, έρχονται τώρα να πουν ότι η μόνη λύση είναι οι συγχωνεύσεις.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν έγκαιρα καταγγείλει τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον περασμένο Ιούνη είχε δηλώσει πως «έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία από όσα θα έπρεπε». Κοινός παρονομαστής αυτών των σχεδιασμών είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία, ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών. Από την άλλη, η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη δήλωση του πρωθυπουργού, κυριολεκτικά είχε δωρίσει 568,2 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις μόλις επιχειρηματικούς ομίλους για να καλύψει τη «μείωση εσόδων που είχαν εξαιτίας της πανδημίας».


Απορρίπτουμε την εγκληματική και επικίνδυνη για την υγεία του λαού της περιοχής θέση ότι είναι πολυτέλεια και κόστος η λειτουργία δύο νοσοκομείων σε έναν νομό. Η μεταξύ τους χιλιομετρική απόσταση και η πληρότητα των κλινών είναι επινοημένα και απολύτως αντιεπιστημονικά κριτήρια. Το κλείσιμο τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο το λαό της περιοχής στην αγκαλιά των ιδιωτικών επιχειρήσεων του χώρου της υγείας και θα αυξήσει τις δαπάνες των οικογενειών για ζητήματα υγείας.


Το Υπουργείο Υγείας, παρά τη γενική κατακραυγή για το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας, εμμένει στην επικίνδυνη για το λαό της περιοχής απόφαση του.


Για εμάς τους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους στις δομές της δημόσιας υγείας είναι μονόδρομος ο αποφασιστικός, διαρκής, διεκδικητικός αγώνας, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που διαχρονικά, ρήμαξαν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού και όλης της Ελλάδας. Χωρίς επαιτείες και παρακάλια, χωρίς από μηχανής σωτήρες, χορηγούς και ευεργέτες, γιατί είναι δικαίωμά μας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Η πλατιά ανταπόκριση και η μαζικότητα της συγκέντρωσης της 21ης του Οκτώβρη στην πύλη του Νοσοκομείου Έδεσσας θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα του συντονισμού όλων των φορέων της περιοχής και της κλιμάκωσης του αγώνα.

Οι φορείς που συμμετέχουμε στην σημερινή σύσκεψη ενάντια στον κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας, ενάντια στα σχέδια για συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, απαιτώντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των δύο νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της περιοχής, με παρακαταθήκη τις προηγούμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συντονιζόμαστε και απαιτούμε:


Να μη κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας! Καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.


Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή.


Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.


Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.


Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη που φέρνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων και των μελών τους, που ποινικοποιεί τους αγώνες και αναστέλλει το δικαίωμα στην απεργία, που βάζει εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση.Α’ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Α’ Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. Πέλλας


Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Πέλλας «Ενότητα»


Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (Ε.Ν.Ι.Π.)


Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Πέλλας


Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών – Μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.)


Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αυτισμό και Νοητική Αναπηρία "Ευτοπία"


Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών


Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Πέλλας «Οι Άγιοι Ανάργυροι»


Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν.Πέλλας-Ν.Ημαθίας.


Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) Κεντρικής ΜακεδονίαςΑ/Α

Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα

Υπογραφή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *