Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αφιέρωμα: Σωτήριος Ανάργυρος, ο "άγνωστος" ευεργέτης των Σπετσών

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που έφερε τον κοσμοπολιτισμό στις Σπέτσες

Σε τι οφείλουν οι Σπέτσες τον κοσμοπολιτισμό τους;

Η εύκολη απάντηση είναι η αγορά της περίφημης Σπετσοπούλας από τον Σταύρο Νιάρχο, που έβαλε στην δεκαετία του ’50, το μικρό καταπράσινο νησάκι, στο λεξιλόγιο του διεθνούς jet set. Πριν όμως από αυτόν τον μεγάλο Έλληνα εφοπλιστή, ένας άλλος δαιμόνιος συμπατριώτης μας που διέπρεψε στο εξωτερικό, είχε ένα δικό του όραμα για τον τόπο καταγωγής του, το οποίο και κατάφερε να πραγματοποιήσει.
 
Πολλοί από τους σημερινούς επισκέπτες του νησιού δεν γνωρίζουν τίποτα για τον Σωτήριο Ανάργυρο, όμως βλέπουν το όμορφο κτίριο της Αναργυρίου και Κοργιαλενείου Σχολής πίσω από την γνωστή πλαζ «Καΐκι». Επρόκειτο για ένα από τα υποδειγματικότερα ελληνικά οικοτροφεία του περασμένου αιώνα, με προορισμό να γίνει ένα φυτώριο για την ελληνική ηγετική τάξη, κοντολογίς η ελληνική εκδοχή του βρετανικού Ίτον. Αυτό είναι όμως μόνο ένα από τα επιτεύγματα του Ανάργυρου, που έβγαλε τεράστια περιουσία από τα καπνά, ως μετανάστης στην Αμερική.




Ο Σπετσιώτης έκτισε το Ποσειδώνιο, το πρώτο ξενοδοχείο στην ελληνική επαρχεία – με εξαίρεση ίσως την Κέρκυρα – που είχε ζεστό νερό και λουτρά.

Ήδη από το 1914 γίνεται το λατρεμένο μέρος των κοσμικών ενώ η μόδα των γαμήλιων δεξιώσεων στο νησί, καθιερώνεται από το 1918. Οι πλούσιοι της Αθήνας, της Σμύρνης αλλά και διάσημοι ξένοι, ανακαλύπτουν τις Σπέτσες χάρις στο υπέροχο αυτό οικοδόμημα που θύμιζε μεγάλα ξενοδοχεία της Κυανής Ακτής.



Ο Ανάργυρος είχε και άλλα οράματα. Μέσα σε ενα μικρό χρονικό διάστημα αγόρασε εννιά χιλιάδες στρέμματα τα οποία συνένωσε και φύτευσε 100.000 δημιουργώντας το πευκοδάσος των Σπετσών που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Χάρις στην περιουσία του και τις δωρεές του φτιάχθηκαν οι υποδομές του νησιού και πολλαπλασιάστηκαν οι επισκέπτες του. Και επειδή όλα συνδέονται, το Ποσειδώνιο ήταν το αγαπημένο στέκι της οικογένειας Λεωνίδα. Ήταν ο εφοπλιστής του πούλησε στον Νιάρχο την Σπετσοπούλα....

ΠΗΓΗ: news247.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *