Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μερικά από τα πιο παλιά και ακριβά ποτά του κόσμου!

Κάποια εντοπίστηκαν σε ναυάγια, άλλα στο Νότιο Πόλο κι άλλα σε... κεχριμπάρι

Για τους περισσότερους η ανακάλυψη ενός παλιού μπουκαλιού με ποτό, μάλλον σημαίνει ότι βρήκαν μια μπύρα στο βάθος του ψυγείου τους πίσω από τα μαρούλια και τις ντομάτες, ή στην καλύτερη περίπτωση ένα ξεχασμένο μπουκάλι κρασί στην αποθήκη.

Για μερικούς ωστόσο, η κατάσταση είναι ελαφρώς διαφορετική, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας asylum.com.



1. Λίγοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την αυθεντική γεύση ενός παλαιωμένου ουίσκι, όπως για παράδειγμα μια ομάδα καταδυτών, με επικεφαλής τον Christian Ekstrom, οι οποίοι ανακάλυψαν 30 μπουκάλια σαμπάνιας ηλικίας εκατοντάδων ετών (χρονολογούνται κοντά στο 1780) σε ένα ναυάγιο μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

2. Ο Sir Ernest Shackleton έκανε το 1909 παγκόσμιο ρεκόρ, ως ο άνθρωπος που έφτασε πιο κοντά στο Νότιο Πόλο και επιπλέον έσωσε τη ζωή της ομάδας του, κάνοντας ένα ταξίδι 800 μιλίων στη θάλασσα, με μια βάρκα που είχε «βαφτεί» με αίμα φώκιας, προκειμένου να βρει βοήθεια για το πλήρωμά του που είχε ναυαγήσει.

Και δεν έκανε μόνο αυτό... Το Ίδρυμα New Zealand Antarctic Heritage Trust εντόπισε κιβώτια με παγωμένο ουίσκι Whyte and Mackay στο υπόγειο της βάσης όπου κατασκήνωσε η αποστολή του Shackleton στο Νότιο Πόλο.

Η αυθεντική συνταγή για το ουίσκι αυτό είχε χαθεί και η σκοτσέζικη εταιρεία, στο άκουσμα της είδησης πέταξε από τη χαρά της, καθώς ήδη είχε αρχίσει να κάνει σχέδια για την ανάλυση και αναπαραγωγή του αρχικού μίγματος.



3. Ο Doctor Cano ανακάλυψε ζύμη 45 εκατομμυρίων ετών, η οποία είχε διατηρηθεί μέσα σε κεχριμπάρι και... τη χρησιμοποίησε για να φτιάξει μια... αρχαία μπύρα.



4. Glenfiddich 64 ετών: «Το καλό πράγμα αργεί να γίνει», λένε, και μάλλον αυτό ισχύει για την Glenfiddich που περίμενε... 64 ολόκληρα χρόνια για να πουλήσει 61 μπουκάλια σκοτσέζικου ουίσκι αξίας 37.000 δολαρίων!



5. Ένας επιχειρηματίας, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά, μπήκε το Μάιο του 2005 στο ξενοδοχείο Pennyhill Park Hotel στο Surrey, που διέθετε ένα μπουκάλι από τα μόλις 12 που φτιάχτηκαν ποτέ από το ουίσκι Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Whisky (και το μοναδικό που δεν βρισκόταν σε κάποια προσωπική συλλογή, ή κλειδαμπαρωμένο σε κάποιο υπόγειο), το αγόρασε για 58.000 δολάρια και στη συνέχεια... ανέβηκε σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου με μερικούς του φίλους και... το ήπιαν!

Το ουίσκι αυτό είχε εμφιαλωθεί πριν από 62 χρόνια και αποτελούνταν από τέσσερις διαφορετικές βύνες μέχρι και 142 ετών. Ακόμη και τα μπουκάλια ήταν φυσητά στο χέρι και είχαν το καθένα ξεχωριστό όνομα.



6. Η πιο ακριβή μπύρα του κόσμου πουλήθηκε έναντι 16.000 δολαρίων. Ήταν 70 ετών και τήν είχε βρει ένας πυροσβέστης που είχε κληθεί με την υπηρεσία του στη συντριβή του γερμανικού αερόπλοιου Hindenburg, στην περιοχή Lakehurst του New Jersey 6 Μαΐου 1937). Έκρυψε τα έξι μπουκάλια, εκεί όπου τα εντόπισε και γύρισε για να τα... πάρει μαζί του.

Έδωσε τα τέσσερα σε φίλους του, ένα στο ζυθοποιείο που τίς είχε παράγει και πήρε κι ένα για τον εαυτό του! Όμως δεν το άνοιξε και οι απόγονοί του, αρκετά χρόνια μετά, το έβγαλαν στο σφυρί και πήραν ένα τεράστιο ποσό από τη δημοπρασία. 
 
ΠΗΓΗ: newsbeast

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *