Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Το νέο σχέδιο της ΕΕ κατά του καπνίσματος - Ποια τσιγάρα απαγορεύονται, όλες οι αλλαγές στα πακέτα

Το πράσινο φως για τη νέα νομοθεσία κατά του καπνίσματος έδωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις με νέες απαγορεύσεις αλλά και για τις προειδοποιήσεις που θα πρέπει να αναγράφονται στα πακέτα. Βέβαια, για την υιοθέτηση του εν λόγω νομοσχεδίου θα πρέπει να προηγηθούν διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την έγκρισή του.

Τι ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συγκεκριμένα το ΕΚ ενέκρινε την πρόταση το 65% των συσκευασιών των προϊόντων καπνού να καλύπτεται από προειδοποιήσεις για τις βλαβερές επιπτώσεις της χρήσης του στην ανθρώπινη υγεία.

Επίσης υιοθέτησε την πρόταση να απαγορευτούν τα αρωματισμένα τσιγάρα, αλλά με πενταετή αναστολή.

Από την άλλη πλευρά απορρίφθηκε η πρόταση να απαγορευτούν τα τσιγάρα «σλιμ», όπως και η πρόταση το ηλεκτρονικό τσιγάρο να θεωρηθεί φαρμακευτικό προϊόν, η χρήση του να διέπεται από τους κανόνες για τα προϊόντα αυτού του είδους, και να πωλείται αποκλειστικά από φαρμακεία.

Επίσης, υπήρξε η σκέψη για απαγόρευση των συσκευασιών με τα δέκα τσιγάρα, καθώς σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις νεαρότερες ηλικίες. Δεκατέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τον αριθμό των 20 τσιγάρων ως τον ελάχιστο αριθμό, τέσσερις προβλέπουν τουλάχιστον 19 και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία 10.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν το προσχέδιο νόμου που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο νέος αντικαπνιστικός νόμος της ΕΕ αναμένεται να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το 2014.

Για να εφαρμοστεί και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα χρειαστούν δύο ή και περισσότερα έτη.




Πηγή: iefimerida

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *