Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μειωμένες κατά 0,20 ευρώ το κιλό οι τιμές του καπνού

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει οι καπνέμποροι τη φετινή περίοδο πριν τη συγκομιδή του πρώτου χεριού, ο τελικός τιμοκατάλογος που έστειλαν στις ομάδες καπνοπαραγωγών το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, ήταν μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

«Το στήσιμο ήταν στα 3,50 με 3,90 ευρώ το κιλό, δηλαδή περίπου 3,75 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, έναντι του περυσινού μέσου όρου 3,93 ευρώ το κιλό», μας λέει ο πρόεδρος της ΝΕΟΚΟΠΑ Κολινδρού, Βασίλης Ιωάννου. Για τις άλλες ομάδες παραγωγών της νότιας Πιερίας ήταν ακόμα πιο χαμηλές οι τιμές, με αποτέλεσμα η μέση διαφορά σε σχέση με πέρυσι να φτάνει μέχρι τα 0,25 ευρώ το κιλό.

Ο τιμοκατάλογος που εμφανίστηκε το περασμένο Σάββατο, προκάλεσε την αντίδραση και των υπόλοιπων ομάδων, οι οποίες κάλεσαν τα μέλη τους να μην υπογράψουν προσύμφωνα για την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Ιωάννου μας εξήγησε ότι «κάθε χρόνο με την παράδοση του προϊόντος υπογράφαμε κάτι προσύμφωνα για την επόμενη περίοδο, χωρίς να αναγράφονται πάνω τιμές και περιμέναμε τις τελικές τιμές περίπου τον Αύγουστο με το πρώτο χέρι. Αυτό θα αλλάξει τώρα. Έχουμε παραδώσει περίπου το 50% των καπνόφυλλων, αλλά δεν πρόκειται να γίνει φέτος το ίδιο, γιατί άλλα μας έλεγαν στην αρχή και άλλα λένε τώρα οι καπνέμποροι. Η ανεπίσημη δικαιολογία για τη μείωση της τιμής είναι ότι ακύρωσε κάποιες παραγγελίες η Philip Morris, οπότε δεν ήθελαν να τους μείνει στοκ. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε μέτρα για την επόμενη χρονιά, να κλείνουμε κανονικά συμβόλαια την περίοδο της σποράς. Μόνο τα μεγαλόφυλλα (Βιρτζίνια κ.λπ.) έπιασαν καλύτερες τιμές κι αυτό επειδή ήταν λίγα.»

Οι ομάδες καπνοπαραγωγών της περιοχής της Κατερίνης είχαν συγκεντρωθεί μέσα στο σαββατοκύριακο και αποφάσισαν να μην υπογράφει κανένας προσύμφωνο με καπνεμπορικές εταιρείες για την περίοδο 2013/14. Οι παραδόσεις προϊόντος συνεχίζονται, εκτός από τον ΣΠΕΚΟ Βροντούς, που έχει αποφασίσει να μην δώσει ακόμα καπνό, με σκοπό να πιέσει για βελτίωση του.

Πηγή:agronews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *