Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ένα εκατομμύριο υπογραφές για την Παιδεία. Της αξίζει - Πρωτοβουλία του «Δικτύου» για να εξαιρείται από το έλλειμμα η Παιδεία

«Το Δίκτυο για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» συγκεντρώνει ένα εκατομμύριο υπογραφές στην Ευρώπη για να μη μετρά το έλλειμμα στην Παιδεία. Το Δίκτυο με επικεφαλής την
πρώην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, προτείνει «να εξαιρείται από το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας, το ποσοστό του εθνικού προϋπολογισμού που αφορά σε δαπάνες για την εκπαίδευση, και αντιστοιχεί στο ποσοστό που αυτό υπολείπεται του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης τα τελευταία πέντε χρόνια».

Για παράδειγμα έστω ότι την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος των ποσοστών του ΑΕΠ, που δαπανούν για την παιδεία οι χώρες της ευρωζώνης είναι 5,2%. Εάν π.χ. η Ελλάδα (ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) διαθέτει για την παιδεία το 3,0% του ΑΕΠ της, τότε το υπολειπόμενο ποσοστό 2,2% μπορεί να διατεθεί για την παιδεία χωρίς αυτό να υπολογίζεται στο έλλειμμα.

Η πρόταση πρώτα έγινε δεκτή και εγκρίθηκε από την εξαιρετικά απαιτητική ως προς τον έλεγχο αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασικό κριτήριο ήταν ότι είναι στοχευμένη, τεκμηριωμένη και δεν αντίκειται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Η τεκμηρίωση της πρότασης αυτής βασίζεται σε ανάλυση που έχει κάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Χρ. Πισσαρίδη, καθώς και σε μελέτες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.

Κινείται στο πλαίσιο υπαρκτών κοινοτικών δυνατοτήτων, με συγκεκριμένο ποσοστό εξαίρεσης και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δεν αναφέρεται γενικώς και αορίστως στην εξαίρεση των δαπανών για την παιδεία από τον προϋπολογισμό, αλλά συναρτά την εξαίρεση με την επίτευξη στόχων για το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας.

Ποιοι είναι οι στόχοι της πρωτοβουλίας; 
1. Η καταπολέμηση της ανισότητας με την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για όλους τους νέους της Ευρώπης. (με τον περιορισμό των επιπτώσεων που απορρέουν από την οικονομική κατάσταση μιας χώρας). 
2. Η διασφάλιση επαρκών και κατάλληλων υποδομών και μέσων, για την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στην Ευρώπη ακόμη και σε καιρούς κρίσης (με την δυνατότητα διάθεσης αυξημένων πόρων).
3. Η ενίσχυση και προάσπιση της ανάπτυξης και των δημοκρατικών θεσμών και η εξασφάλιση της προοπτικής απασχόλησης των νέων γενεών μέσω της επένδυσης στην εκπαίδευση (με την αναγνώριση του αποτελέσματος μιας διαδικασίας συλλογής υπογραφών, και την θεσμοθέτηση της βούλησης των ευρωπαίων πολιτών).
4. Η υποστήριξη των ευρωπαϊκών πολιτικών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα: "Ορίζοντας 2020".

Πώς συμμετέχουμε; Πόσες υπογραφές χρειάζονται;
Κάθε πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δικαίωμα μιας ψήφου μέσω της ειδικής πλατφόρμας – η οποία έχει ελεγχθεί και μετά από μια δοκιμαστική περίοδο, πιστοποιήθηκε η σωστή λειτουργία της.

Για να υπογράψω: Μπαίνω απ’ ευθείας στο www.invest-in-education.eu ή και μέσω του www.todiktio.eu. Δηλώνω την χώρα μου, και καταθέτω τα βασικά στοιχεία ταυτοποίησης μου. Ο τρόπος αυτός είναι απολύτως ασφαλής και δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τα Προσωπικά Δεδομένα των Πολιτών. 
Για να προωθηθεί η πρόταση χρειάζονται 1.000.000 υπογραφές ευρωπαίων πολιτών, από τις διάφορες χώρες. Πέραν αυτού ο μόνος περιορισμός είναι ότι σε επτά χώρες τουλάχιστον, πρέπει να συγκεντρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός υπογραφών ανάλογα με το μέγεθος (π.χ. στην Ελλάδα 16.500, στην Γερμανία 74.250 κλπ).

Μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν και στηρίζουν την Πρωτοβουλία : Ο Γιάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Henry Malosse Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Αλιάγας, Γάλλος παρουσιαστής, ελληνικής καταγωγής, η Victoria Hislop, Βρετανίδα Συγγραφέας (Βιβλία: "Το Νησί", "Το Νήμα", κ.α).

Τι σημαίνει ειδικά για την Ελλάδα η έγκριση της πρωτοβουλίας; Η έγκριση της πρωτοβουλίας και η θεσμοθέτηση της σημαίνει:
1. Στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία που βιώνουμε, η Ελλάδα επιτυγχάνει να απαλλαγεί ειδικά για την εκπαίδευση, από τους ασφυκτικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας. Απαλλάσσεται από το μνημόνιο ή το όποιο υποκατάστατο του. 
2. Οι πόροι που διατίθενται για την παιδεία, μπορούν να αυξηθούν μέχρι και 70% σε σχέση με το σήμερα, ανατρέποντας άρδην την τραγική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων, με τις συνεχείς περικοπές στην παιδεία, που για το 2013 οδήγησαν στο 2,51% του ΑΕΠ και στο 2,15% που προβλέπεται για το 2014. 
3. Μια Κυβέρνηση που πιστεύει στη σημασία της παιδείας, θα μπορεί να επενδύσει σε αυτήν. Να στηρίξει την έρευνα , την καινοτομία, τις υποδομές, τους νέους στην αναζήτηση δουλειάς, τα μικρά παιδιά να μην υστερούν έναντι των συνομήλικων τους στην Ευρώπη.

Είπαν μεταξύ άλλων, στηρίζοντας την πρωτοβουλία :

«Ό,τι επενδύουμε στην παιδεία σήμερα, επιστρέφει ως ειρήνη και ανάπτυξη αύριο… Είναι σημαντική προσπάθεια γιατί συνιστά όραμα που ξεπερνά την κρίση. Δίνει ελπίδα και αποτελεί παράδειγμα ενεργοποίησης των πολιτών»
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

«Η μείωση των δαπανών στην εκπαίδευση λόγω της προσωρινής οικονομικής κρίσης είναι κοντόφθαλμη»
Χριστόφορος Πισσαρίδης Νομπελίστας, Καθηγητής L.S.E.

«Η παιδεία είναι το θεμέλιο του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης. Γι’ αυτό και υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την Πρωτοβουλία» 
Εμμανουήλ Γ. Κριαράς ομ. Καθηγητής Φιλοσοφικής ΑΠΘ

«Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο πολιτικής για τη διαχείριση των κρίσεων το οποίο θα υπερβαίνει τη δημοσιονομική λιτότητα. Η επένδυση στο μέλλον προϋποθέτει επένδυση στην εκπαίδευση».
Hannes Swoboda Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Η μεγαλύτερη δύναμη για την κίνηση προς τα μπρος του πλανήτη είναι η Παιδεία. Σε όλες τις χώρες και σε όλες τις εποχές». 
Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής ακαδημαϊκός - διαστημικός επιστήμονας NASA

«Τα παιδιά της Ευρώπης είναι το μέλλον όλων μας. Έχουν όλα δικαίωμα σε υψηλής ποιότητας Παιδεία, δηλαδή σε ίσες ευκαιρίες».
Joachim Löw - Προπονητής της Εθνικής Γερμανίας (Ποδόσφαιρο Ανδρών)

«Αν είσαι 50, η κρίση χτυπά τις καταθέσεις σου. 
Αν είσαι 30, δυσκολεύει την καριέρα και τις καταθέσεις σου. 
Αν είσαι 15 επηρεάζει την ποιότητα εκπαίδευσης και την υπόλοιπη ζωή σου…»
Λύσανδρος Φαληρέας μουσικός (Imam Baildi)



Πηγη: Athens Voice

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *