Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Financial Times: Η Ελλάδα δεν «πολεμά» με την Τρόικα- Απλά αντιστέκεται στην λάθος πρακτική

Για τις σκληρές διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση γράφουν οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν αντιστέκεται στην Τρόικα, αλλά αντίθετα επισημαίνει αυτό που είναι λογικό- δηλαδή ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα.

Σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα, ο επίτιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Δεβλέτογλου, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα δεν έχει αρχίσει ποτέ ''πόλεμο'' με την Τρόικα. Ούτε τώρα, ούτε καμία άλλη φορά στην μεγάλη και πολιτισμένη παρουσία της στην καρδιά της Ευρώπης. Σε απάντηση στην ξαφνική αποχώρηση της Τρόικα από την Αθήνα χωρίς καν να ξεκαθαρίζουν ποια ημέρα θα επιστρέψουν μαζί με την άρνηση τους να δώσουν την δόση του ενός δισ. ευρώ, η Ελλάδα απλά απήχηση την γνωστή προειδοποίηση του Αϊνστάιν κατά αυτού που θεωρείται γενικώς παράλογο: Η συνεχόμενη επανάληψη του ίδιου (λάθος) πράγματος, με διαφορετικά κάθε φορά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει πως «αυτό ακριβώς είναι η επιτομή της εμμονής της Ευρώπης να επιβάλλει τυφλή λιτότητα, μια δαπανηρή στερέωση που έχει πλέον οδηγήσει σε μια σχεδόν μόνιμη ύφεση στην Eυρωζώνη από τις ασφυκτικές συνολικά απαιτήσεις και την δημιουργία μιας θλιβερής κατάστασης, στην οποία η ύφεση θεωρείται η νέα φυσιολογική κατάσταση για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οπως και να 'χει, είναι μια πρόχειρα μελετημένη πρακτική, η οποία επηρεάζει κυρίως την Ελλάδα αλλά και άλλους, σαν ένα γλαύκωμα, το οποίο αλλοιώνει καταστροφικά το ξεκάθαρο όραμα του καθενός όταν έχει σημασία: Νοθεύοντας τις τρέχουσες προσδοκίας της συμπεριφοράς, οι οποίες καθορίζουν πάντα το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας του αύριο. Αυτό εξηγεί φυσικά γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη εδώ και χρόνια αγγίζει το μηδέν στην Ευρώπη».

Το άρθρο του καθηγητή Δεβλέτογλου στους Financial Times, κλείνει σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση σοφά αντιστέκεται σε αυτό που ισοδυναμεί με μια ελλιπή ισορροπία που εξακολουθεί να μαστίζει μια ολόκληρη ήπειρο – και που εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν είναι πιθανό να ανεχθούν για πολύ καιρό».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ



πηγή:iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *