Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Λίστα Λαγκάρντ: Με ρυθμούς... χελώνας η έρευνα

Λίστα Λαγκάρντ: Με ρυθμούς... χελώνας η έρευναΛιμνάζουν οι έλεγχοι εδώ και τέσσερις μήνες - Δέκα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ απέκρυψαν 10 εκατ.ευρώ - Από τους 2.061 λογαριασμούς, έχουν δοθεί 266 εντολές ελέγχου, από τις οποίες μόνο οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο - «Τα έσοδα δεν είναι άμεσα εισπρακτέα», παραδέχεται ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Με ρυθμούς… χελώνας κινούνται οι φορολογικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ για τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ καθώς έως σήμερα δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο αν και τα στοιχεία βρίσκονται στην διάθεση του ΣΔΟΕ για 15 μήνες. Ίδια εικόνα επικρατεί και στις υπόλοιπες λίστες (54 εμβάσματα στο εξωτερικό, ακινήτων στο Λονδίνο κ.α.).

Σύμφωνα με την εισαγωγική τοποθέτηση του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τους 2061 λογαριασμούς της λίστας έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από αυτά 919 περιπτώσεις εμφανίζουν μηδενικά ποσά ενώ 205 άτομα φαίνεται να καλύπτουν τις καταθέσεις από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις θα ελεγχθούν – σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο – σε δεύτερη φάση. Για τις υπόλοιπες, περίπου 550 περιπτώσεις, έχουν δοθεί 266 εντολές ελέγχου από τις οποίες μόνο οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με τον κ. Στασινόπουλο να εκτιμά ότι «σύντομα, ίσως εντός του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιοι έλεγχοι». Να σημειωθεί ότι και τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωνε το Σώμα πως σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα σε 150 περιπτώσεις καταθετών. Με απλά λόγια, εδώ και τέσσερις μήνες οι έλεγχοι έχουν πέσει σε τέλμα...

Δέκα πρόσωπα απέκρυψαν εισοδήματα 10 εκατ.ευρώ

Ο κ. Στασινόπουλος αποκάλυψε ότι οι διενεργηθέντες έλεγχοι στους καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ έχουν αποκαλύψει έξι άτομα με αποκρυβείσα περιουσία 10 εκατομμυρίων ευρώ. Με την μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής (και με δεδομένο ότι ποσά περίπου 6,3 εκατ.ευρώ είχαν αποκρύψει τα τέσσερα εξαδέλφια του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που ήταν στη λίστα Λαγκάρντ), προκύπτει ότι το νεότερο στοιχείο είναι ο εντοπισμός ακόμη δύο προσώπων που είχαν αποκρύψει συνολικά εισοδήματα περίπου 3,7 εκατομμυρίων ευρώ (και οι δύο).

«Τα έσοδα δεν είναι άμεσα εισπρακτέα. Υπάρχουν και οι προσφυγές»

Πέραν αυτών ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την ταχύτητα των εισπράξεων υποστηρίζοντας «αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα πρέπει να δώσουμε κλήση για απολογία. Εχουμε ελέγξει τον καταθέτη για 10 χρόνια και του ζητάμε να απολογηθεί μέσα σε 10 ημέρες και όλοι ζητούν μεγαλύτερες προθεσμίες. Εάν δεν περιμένουμε τις απαντήσεις τους δεν θα μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα» και πρόσθεσε: «Από αυτές τις λίστες και τους μεγάλους ελέγχους τα έσοδα που προσδοκά το κράτος δεν είναι άμεσα εισπρακτέα γιατί υπάρχουν και οι προσφυγές. Εμείς δουλεύουμε σήμερα για το αύριο».

Ο κ. Στασινόπουλος σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση η ταχύτητα του ελέγχου δεν θα επηρεάσει την αξιοπιστία και το κύρος έρευνας. Υπάρχουν άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στη λίστα και άρα θα γίνουν προσφυγές γι αυτό και επιχειρούμε το πόρισμά μας να είναι πλήρως δεμένο».

Αναφορικά με τις υπόλοιπες λίστες είπε ότι «ελέγχεται η υπόθεση με τα εμβάσματα των 54 χιλιάδων φορολογουμένων οι οποίοι το διάστημα 2008- 2011 έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό. Το πακέτο ελέγχεται από την ΓΓΠΣ». Για την λίστα Λουξεμβούργου αρκέστηκε να πει ότι περιλαμβάνει 17 περιπτώσεις και πως ακολουθείται ανάλογη μεθοδολογία με αυτή της λίστας Λαγκάρντ ενώ για την λίστα Λιχτενστάιν είπε ότι έχει μπει στο αρχείο από το 2011.

Πάντως ο κ. Στασινόπουλος εξήγησε ότι με την λίστα Λαγκάρντ «ήταν η πρώτη φορά που το ΣΔΟΕ είχε τόσους ελέγχους και άνοιγμα λογαριασμών για μια μόνο υπόθεση. Όταν συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία προχωρήσαμε σε ταυτοποίησή τους ανά καταθέτη, μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν 6 μήνες» ενώ πρόσθεσε ότι οι αυξημένες υποχρεώσεις της υπηρεσίας το περασμένο καλοκαίρι έθεσαν την αφετηρία των φορολογικών ελέγχων για την λίστα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αποκάλυψε ότι «το ΣΔΟΕ δεν είχε εμπειρία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών καθώς έως πρόσφατα υπήρχε απόρρητο. Κληθήκαμε να δημιουργήσουμε και στελέχη» ενώ εξήγησε ότι η υπηρεσία «από εδώ και πέρα θα διερευνά την απάτη, την διαφθορά, τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α. που απαιτούν άνοιγμα λογαριασμών». Σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και συμπλήρωσε πως «Εκτός αυτών το ΣΔΟΕ καλείται να αντιμετωπίσει και την επικαιρότητα. Ξαφνικά σκάνε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά θέματα. Κληθήκαμε να ελέγξουμε πολιτικό κόμμα, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις».

Η μισή Ελλάδα σε λίστες που έχει το ΣΔΟΕ

Σε CD και λίστες που έχουν στα χέρια τους οι άνδρες του ΣΔΟΕ και οι Οικονομικοί εισαγγελείς βρίσκεται η μισή Ελλάδα όπως ανέφερε ο γ.γ. του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας εξήγησε ότι οι 65 λίστες περιλαμβάνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα διαχωρισμένα με διαφορετικές παραμέτρους όπως για παράδειγμα εάν έχουν πάρει δάνεια άνω των 100.000 ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι «τα CD τα ζήτησε η υπηρεσία πριν εγω αναλάβω τη διοίκηση του ΣΔΟΕ. Στα CD αυτά είναι η μισή Ελλάδα. Δεν μπορεί να ελεγχθεί η μισή Ελλάδα. Πιστεύω ότι ο τότε διευθυντής και γραμματέας που ζήτησαν τα CD αυτά τα ζήτησαν για να βοηθήσουν σε άλλους ελέγχους που έκαναν και όχι για να ελεγχθούν αυτοτελώς. Με δική μου εντολή συστήθηκε επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει το περιεχόμενο των CD. Συνεδρίασε 2 φορές. Όμως από τον Μάιο υπάρχει νόμος που λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε φορολογικό έλεγχο γι αυτό και πρέπει να γίνει η έρευνά τους στις εφορίες. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς έκριναν ότι πρέπει να ενημερωθούν και τους στείλαμε όλα τα CD. Αν κρίνουν ότι σε συνεργασία μαζί τους πρέπει να ερευνηθούν θα γίνει».

πηγή: protothema.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *