Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Χρωστάνε 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε παραγωγούς ρεύματος

Στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς λόγω της έλλειψης ρευστότητας το έλλειμμα για την πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ ανέρχεται στα 984 εκατ. ευρώ.


Ετσι, οι τελευταίοι είναι απλήρωτοι για το ρεύμα που δίνουν εδώ και οκτώ μήνες.


Τον κίνδυνο επισημαίνει, με επιστολή της προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, η διοίκηση του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ζητά τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ρευστότητας. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ προαναγγέλλει νέες δικαστικές ενέργειες σε βάρος των μεγάλων οφειλετών του, της ΔΕΗ, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ΛΑΓΗΕ: «Εάν αυτοί οι πόροι δεν μας αποδοθούν εγκαίρως, ο ΛΑΓΗΕ δεν θα έχει καμία επιλογή παρά να προβεί σε περαιτέρω δυσάρεστες δικαστικές ενέργειες κατά των άνω μεγάλων οφειλετών του (ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ), στοχεύοντας στην αποφυγή κατάρρευσης του ίδιου του ΛΑΓΗΕ αλλά και της ίδιας της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας».



Το ταμειακό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ ανέρχεται στα 984 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι τόκοι υπερημερίας. Οι μεγαλύτερες οφειλές προέρχονται από τη ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της δεν πληρώνει εγκαίρως για το ρεύμα που αγοράζει, λόγω των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της.

Το αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ να πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών. Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) κάνει λόγο για καθυστερήσεις πληρωμών που φτάνουν ακόμη και τους 7 με 8 μήνες. Ετσι, όπως σημειώνει και η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ, «είναι προφανές ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, σε οποιαδήποτε αγορά, θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν σε ένα καθεστώς όπου η εξόφληση του τιμήματος για την ηλεκτρική ενέργεια που εγχύθηκε στο σύστημα πραγματοποιείται με έξι μήνες καθυστέρηση και η πρακτική αυτή διαρκεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους».

Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία και τις τράπεζες, αλλά να καλύπτουν και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ο ΣΠΕΦ μαζί και με τους Συνδέσμους των Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΕΣΑΦ) και των Θεσσαλών Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ) πραγματοποιούν αύριο στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ.

Ζητούν την άμεση εξόφληση της περσινής παραγωγής ρεύματος για τους μήνες Ιούνιο - Αύγουστο 2013, την άμεση δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ των τιμολογίων τους με τα οφειλόμενα από ΛΑΓΗΕ και την απρόσκοπτη λήψη φορολογικής ενημερότητας, τη συμμετοχή των δανειστριών τραπεζών στο πρόβλημα με «γενναίες» μειώσεις επιτοκίων και τη συγκράτηση των καθυστερήσεων των πληρωμών στην αντιστοιχούσα στο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ λογιστική υπερημερία των τεσσάρων και των επτά και οκτώ μηνών που υφίστανται τώρα.





ΠΗΓΗ: ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *