Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Δεν θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε όμως το Ευρώ

Την πλέον αρνητική εικόνα έχουμε οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των 28 λαών της ΕΕ (54%) ταυτόχρονα, όμως, έχουμε πολύ θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση
και το ευρώ (62%) και εκτιμούμε ιδιαιτέρως τόσο την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (62%), όσο και το επίτευγμα της ειρήνης (53%).

Τα αποτελέσματα αυτά έδωσε το ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2013 κι έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικότερα, Έλληνες και Κύπριοι συμμεριζόμαστε μιαν αρνητική εικόνα για την ΕΕ (54% αμφότεροι, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 28%) και μας ακολουθούν (με 39%) οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί. Αντίθετα, την πιο θετική εικόνα έχουν οι Βούλγαροι (49%) και οι Πολωνοί (45%).

Το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας συγκεντρώνουμε ακόμη οι Έλληνες ως προς το μέλλον της ΕΕ (69% έναντι του 28,43% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) και ως προς την πεποίθηση ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση (72% έναντι 47% που είναι ο μέσος όρος). Στην ΕΕ αποδίδουμε εξάλλου την «κύρια ευθύνη» για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (79% έναντι 63% που είναι το μέσο ποσοστό της ΕΕ).

Παρά ταύτα και μολονότι η ελληνική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, οι Έλληνες εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του ευρώ, αποδίδοντας ένα ποσοστό 62% που είναι μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό (52%).

Τα υψηλότερα ποσοστά επ΄αυτού δίνουν το Λουξεμβούργο (79%) και η Σλοβακία (78%), ενώ τα χαμηλότερα η Βρετανία (19%) και η Σουηδία (23%).
Οι Έλληνες ακόμη θέλουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική (69%) και κοινή πολιτική άμυνας, ασφάλειας (71%) και είμαστε μάλλον δύσπιστοι σε μια περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ (51%).

Δυσπιστούμε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης (87%) και της Βουλής (86%), αλλά επίσης συγκεντρώνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας προς τον θεσμό της ΕΕ (77% προς 58% που είναι ο μέσος όρος των 28 μελών), αλλά και προς τους επιμέρους θεσμούς της.

Τεράστια δυσαρέσκεια εκφράζουμε ακόμη για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας (98% έναντι 68% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), ενώ οι Κύπριοι (87%) και οι Έλληνες (71%) πιστεύουμε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.
Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθανόμαστε επίσης ότι είμαστε πολίτες της ΕΕ (75% και 72% αντιστοίχως έναντι 52% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος). Επίσης Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθανόμαστε ότι τα συμφέροντά μας εκπροσωπούνται καλά στην ΕΕ (85% και 83% αντιστοίχως με μέσο όρο στα 53%).

Τέλος, στα επιτεύγματα της ΕΕ αξιολογούμε πολύ θετικά την ελεύθερη επικοινωνία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (60% έναντι 57% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) και την ειρήνη στις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις (53% ακριβώς όσο είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος).








ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *