Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας : Η αλήθεια για το οικόπεδο του Αγίου Νικάνδρου

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριδαίας ενέκρινε παμψηφεί την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για το οικοδομικό τετράγωνο, όπου βρίσκεται το οικόπεδο του Ιερού Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου, προκειμένου να ανεγερθεί σε αυτό κτίριο που θα στεγάζει τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους για τις διοικητικές ανάγκες και την πολιτιστική και φιλανθρωπική δραστηριότητα της Αρχιερατικής Επιτροπείας της Αλμωπίας και της Ενορίας του Αγ. Νικάνδρου. Η δίκαιη αυτή και αυτονόητη εξέλιξη αποτελεί μία ευχάριστη είδηση για τον λαό της Αριδαίας, αφού ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός αποτελεί το κέντρο των επίσημων λατρευτικών εκδηλώσεων και των εθνικών εορτασμών της πόλης. Σε αυτές συμμετέχει πλήθος λαού και παρίστανται προσκεκλημένοι Ιεράρχες και εκπρόσωποι των αρχών.

Δυστυχώς όμως η εύλογη και καθ' όλα σύννομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαραίτητο βήμα για την κτιριακή ολοκλήρωση του χώρου και την εξυπηρέτηση των πιστών, αμφισβητήθηκε από μεμονωμένο φορέα της περιοχής με αποτέλεσμα να προκληθεί σε ορισμένους κύκλους συζήτηση και προβληματισμός βασισμένος όμως σε σοβαρές ανακρίβειες αγνώστου προελεύσεως.


Για τον λόγο αυτόν η Ιερά Μητρόπολις πληροφορεί τον πιστό λαό της Αριδαίας όπως και κάθε ενδιαφερόμενο τα εξής:

1. Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να γίνει ανοικοδόμηση ανήκει νόμιμα στον Ιερό Ναό από το 1937. Δεν ανήκει στον Δήμο η σε κάποιον άλλον φορέα.
2. Δεν υπάρχει κανένα αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτίσματος που πρόκειται να ανεγερθεί. Οι διαδιδόμενες από αγνώστους φήμες για τεράστιο κτίριο με υπέρογκο κόστος αποτελούν μύθο. Ελπίζουμε να οφείλεται σε αφέλεια και όχι σε κακή πρόθεση.
3. Το κτίριο που θα ανεγερθεί θα καλύψει άμεσες και χρονίζουσες ανάγκες του ναού και των πιστών. Δεν πρόκειται να παραχωρηθεί για ενοικίαση η να γίνει αντικείμενο οποιασδήποτε εμπορικής εκμετάλλευσης.
4. Οι δραστηριότητες τις οποίες θα εξυπηρετούν οι χώροι που θα δημιουργηθούν συνδέονται άρρηκτα με τον Ιερό Ναό. Θα ήταν εντελώς αντιλειτουργικό και θα προκαλούμε μέγιστη ταλαιπωρία στους πιστούς η τοποθέτηση αυτών των χώρων σε άλλο σημείο της πόλης.
5. Εκφράστηκε και η άποψη ότι η ανέγερση κτιρίου στον συγκεκριμένο χώρο θα αποτελούσε έγκλημα για την πόλη. Ενώ αντίθετα η αποκλειστική κάλυψή του με πράσινο θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα. Και προκύπτει το ερώτημα. Αυτό το ελάχιστο πράσινο χρειάζεται για να αποτρέψει την ρύπανση σε μία πόλη μικρής έκτασης που περιβάλλεται από πράσινο; Η μήπως θα καταστρέψει το οικιστικό κάλλος του συγκεκριμένου σημείου; Αυτό θα ανακουφίσει τους πολίτες που επισκέπτονται τον ναό και συμμετέχουν στις δραστηριότητες που γίνονται η ένας καλαίσθητος και αρχιτεκτονικά μελετημένος χώρος συνδυασμένος με το πράσινο και την οικολογική ευαισθησία; Για χρόνια οι πολίτες της Αριδαίας που προσέρχονται στον Ναό του Αγ. Νικάνδρου υπομένουν την ταλαιπωρία της έλλειψης των απαραίτητων χώρων. Η επιλεκτική και αμφιλεγόμενη οικιστική ευαισθησία μπορεί να γίνει ικανό άλλοθι για την διαιώνιση της ταλαιπωρίας τους;
6. Η Ιερά Μητρόπολις και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού ήταν και παραμένουν πάντοτε στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου προκειμένου να τον πληροφορήσουν με ακρίβεια για το θέμα. Ακόμη, δυστυχώς, ούτε ο συγκεκριμένος φορέας, ούτε άλλοι εσχάτως ενδιαφερόμενοι για το θέμα έχουν ζητήσει κάποια ενημέρωση.


Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού με την αρωγή της Ιεράς Μητροπόλεως παραμένει σταθερό στην απόφασή του να προχωρήσει στην ολοκλήρωση αυτού του ζωτικής σημασίας έργου για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πιστών της ενορίας και της περιοχής. Με προσήλωση στην νομιμότητα και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν επιθυμούμε καμία εμπλοκή στις πολυδαίδαλες πολιτικές σκοπιμότητες γνωστών και αγνώστων. Δεν πρόκειται όμως και να επιτρέψουμε σε κανέναν να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις. Με αφορμή αυτό το έργο και την εξέλιξή του θα φανεί καθαρά ποιοι σέβονται πραγματικά και στηρίζουν το έργο της Εκκλησίας και ποιοι ενδιαφέρονται ειλικρινά για τον πιστό λαό αυτού του τόπου. Θα αποκαλυφθούν τελικά και εκείνοι που ενοχλούνται από την οποιανδήποτε δραστηριότητα της Εκκλησίας.
Καλούμε παράλληλα όλους τους καλοπροαίρετους πολίτες της Αριδαίας σε εγρήγορση για να προστατέψουν από κωλυσιεργίες και ατέρμονες διαβουλεύσεις –αρμοδίων και μη– ένα έργο που πρωτίστως ανήκει σε αυτούς και σε αυτούς απευθύνεται.




ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

1 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *