Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ξεκινούν από σήμερα οι συγκεντρωτικές τιμολογίων ακόμη και για αγρότες

Αντιμέτωποι με έναν φορολογικό κυκεώνα, λάθη και βαριές ποινές βρίσκονται ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αλλά επιπλέον και οι αγρότες που αναγκάζονται να τηρούν βιβλία. Πριν καν καλά-καλά υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών για το 2013, θα πρέπει όλοι πλέον να ετοιμάζονται για να καταθέτουν και ανά μήνα ή τρίμηνο πλέον –και όχι μια φορά τον χρόνο- καταστάσεις τιμολογίων για επανέλεγχο.

Το νέο σύστημα δηλώσεων και διασταυρώσεων (για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από την 1.1.2014 και μετά ξεκινά από σήμερα που άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα στο Taxisnet. Από τις 17 Απριλίου όμως που λήγει η πρώτη διορία υποβολής και μετά, θα υποβάλουν όλοι τα στοιχεία των συναλλαγών που είχαν με τιμολόγια από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Την υποχρέωση αυτήν θα έχουν μετά και όποτε καταθέτουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ (ανά μήνα ή τρίμηνο). Μαζί τους όμως θα τις υποβάλλουν και όσοι δεν υπάγονται σε ΦΠΑ ή δεν τηρούν βιβλία, ακόμα και για συναλλαγές ευτελούς αξίας (κάτω των 300 ευρώ).

«Στα μανταλάκια» από το πρώτο λάθος

Αμέσως μόλις παραλάβει τις καταστάσεις η ΓΓΠΣ θα τις διασταυρώνει με βάση το ΑΦΜ των συναλλασσομένων. Αν μεταξύ δύο υποχρέων διαπιστωθεί διαφορά για το πόσα τιμολόγια έλαβε και πόσα πήρε ο κάθε ένας από τον άλλον, τα ευρήματα θα αναρτώνται αμέσως στον ατομικό λογαριασμό και των δύο στο taxisnet για να τα εντοπίσουν και να διορθώσουν τα λάθη ή να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία για την μεταξύ τους ασυμφωνία.

Και αν ως τώρα όμως μια παράλειψη υποβολής δήλωσης ή τιμολογίου μπορούσε να θεωρηθεί «πταίσμα» (με πρόστιμα που ξεκινούσαν από 40 ευρώ ανά παράβαση) ο νέος τιμοκατάλογος της εφορίας προβλέπει ποινές που, ακόμα και για μια απλή αμέλεια, απειλούν να «ξετινάξουν» τους υπόχρεους με πρόστιμα εκατοντάδων και χιλιάδων ευρώ.

Μόνο μέσω Taxisnet

Ήδη έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του taxisnet για υποβολή συγκεντρωτικών δηλώσεων τιμολογίων του 2013 (ενώ για το 2012 η διορία έχει εκπνεύσει από τον Νοέμβριο). Με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών όμως που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο στη Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης εξέδωσε απόφαση που προβλέπει ότι για όσα τιμολόγια εκδόθηκαν από 1.1.2014 και μετά:

- Ανεξαιρέτως όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, ακόμα όμως και οι αγρότες πλέον που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν. 2859/2000), θα υποβάλλουν μέσω ίντερνετ καταστάσεις φορολογικών στοιχείων (πελατών και προμηθευτών).
- Σε αυτές θα αναγράφουν όλα τα τιμολόγια που εξέδωσαν και όλα όσα έλαβαν από άλλους, για να γίνεται άμεσα διασταύρωση, ακόμα και αν είναι μικρής αξίας κάτω των 300 ευρώ -που ως τώρα εξαιρούνταν.
- Οι καταστάσεις με τα στοιχεία των τιμολογίων υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο από τον εκδότη, για όσους τηρουν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, μέχρι 3 ημέρες πριν την προθεσμία υποβολής περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ (πχ έως τις 17 Απριλίου, αν πρέπει να υποβάλουν ΦΠΑ στις 20 του μηνός).
- Την ίδια υποχρέωση έχουν και όσοι δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, ακόμα και αν έχουν τύχει απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων.
- Από το λήπτη τομολογίων, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβάλλονται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης που αφορούν (μήνα ή τρίμηνο) ή, εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης, μέχρι την εικοστή ημέρα κάθε Ιουλίου ή Ιανουαρίου, για το εξάμηνο που πέρασε.
- Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις που αφορούν συναλλαγές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014, υποβάλλονται, ανά μήνα, μέχρι την προθεσμία υποβολής των καταστάσεων του μηνός Μαρτίου 2014, δηλαδή έως 17 ή 20 Απριλίου.

Στο εξής πάντως και η υποβολή εκπρόθεσμης ή διορθωτικής δήλωσης θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω ίντερνετ και όχι στην ΔΟΥ. Αν υποβάλλεται διορθωτική κατάσταση, μπορεί να καταχωρούνται μόνο μεμονωμένες εγγραφές που τροποποιούνται και όχι όλος ο πίνακας των πελατών ή προμηθευτών με τους οποίους συναλλάχθηκε το προηγούμενο διάστημα ο υπόχρεος.

Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, τα υποβληθέντα στοιχεία των καταστάσεων πελατών−προμηθευτών διασταυρώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων, που τηρούνται στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής και περαιτέρω διόρθωσης αυτών.






ΠΗΓΗ: newmoney.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *