Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Δελτίο τύπου για τους καλλιεργητές πατάτας του Νομού Πέλλας

Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας γνωρίζει στους καλλιεργητές πατάτας τα παρακάτω:


1. Όλοι οι πατατοπαραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στο φυτοϋγειονομικό μητρώο.

2. Όλοι οι παραγωγοί πατάτας για φαγητό ή για φύτευση, υπόκεινται σε συστηματικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, για τον έλεγχο των παθογόνων καραντίνας.

3. Η διακινούμενη πατάτα φαγητού θα πρέπει να έχει ειδική σήμανση όπου θα αναφέρεται το είδος η καταγωγή, η περιοχή και ο αριθμός παρτίδας.

4. Ο πατατόσπορος που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 365/2002-ΦΕΚ 307 Α ( παράρτημα ΙV,μέρος Α, κεφ. ΙΙ). Τέτοιος σπόρος είναι ο πιστοποιημένος που φέρει ετικέτα πιστοποίησης και φυτοϋγειονομικό διαβατήριο. Κάποιοι πατατοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν ιδιοπαραγόμενο σπόρο από την προηγούμενη καλλιέργειά τους, ο σπόρος αυτός θα πρέπει να ελεχθεί από την υπηρεσία μας έτσι ώστε να τηρούνται οι προϋποθέσεις του παραπάνω διατάγματος. Έτσι θα πρέπει οι παραγωγοί που θα χρησιμοποιήσουν ιδιοπαραγόμενο σπόρο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα πρέπει κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους και οπωσδήποτε πριν την συγκομιδή να προσκομίσουν αίτηση στην υπηρεσία μας, με όλα τα στοιχεία του αγρού που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πατατόσπορου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

5. Όσοι πατατοπαραγωγοί δεν εφαρμόζουν την πιο πάνω φυτοϋγειονομική νομοθεσία θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, καθώς επίσης δεν θα μπορούν να ασφαλίζουν την καλλιέργειά τους στον ΕΛΓΑ. 


Ο Προϊστάμενος

Τρύφων Τσαντάκης




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *