Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Βρήκαν το αίμα του Λουδοβίκου του 16ου σε νεροκολοκύθα;

Τα οργισμένα πλήθη που παρακολούθησαν τον αποκεφαλισμό της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας, όχι μόνο απόλαυσαν το θέαμα, αλλά κράτησαν και σουβενίρ


Οι ερευνητές προσπαθούσαν επί σειρά ετών να επιβεβαιώσουν πως το αίμα, που είχε βρεθεί σε μια περίτεχνα στολισμένη νεροκολοκύθα πάνω σε ένα μαντήλι, ανήκε στον βασιλιά Λουδοβίκο τον 16ο, ο οποίος αποκεφαλίστηκε στο Παρίσι στις 21 Ιανουαρίου του 1793.


Πριν από δύο χρόνια, ομάδα Ισπανών και Γάλλων επιστημόνων δήλωσαν ότι κατόρθωσαν να εντοπίσουν ίχνη αίματος του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, καταφέρνοντας να τον ταυτοποιήσουν γενετικά με τον προκάτοχό του Ερρίκο τον 4ο.

Ο Λουδοβίκος VI αποκεφαλίστηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1793 και πολλοί Παριζιάνοι, που παρακολούθησαν την εκτέλεση, επιδίωξαν και κατόρθωσαν να βουτήξουν τα μαντήλια τους στο αίμα του μονάρχη ως ένα νοσηρό σουβενίρ του θανάτου του.

Ένα από τα μαντήλια διαφυλάχτηκε ως κειμήλιο σε μια περίτεχνα διακοσμημένη νεροκολοκύθα και χρησιμοποιήθηκε για τις αναλύσεις.

Την ημέρα εκείνη, ο κάτοικος του Παρισιού, Maximilien Bourdaloue, βούτηξε το μαντίλι του στο αίμα που χύθηκε στη σκηνή του αποκεφαλισμού. Έπειτα, εικάζεται πως φύλαξε το μαντίλι του στο δοχείο, το οποίο βρισκόταν στην κατοχή μιας Ιταλικής οικογένειας για πάνω από έναν αιώνα.




Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι αφού δεν είχαν κάποιο δείγμα DNA από συγγενείς του Λουδοβίκου.

Την περασμένη Πέμπτη επιστημονική ομάδα Ευρωπαίων και Αμερικανών διεπίστωσε ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του DNA στο σκουός είναι απίθανο να ανήκει σε κάποιον ψηλό με μπλέ μάτια, δυο χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον μονάρχη.

Η ανάλυση έδειξε ότι το αίμα ανήκει σε σε άτομο που έχει πιθανόν καστανά μάτια και είναι μετρίου αναστήματος.



Πηγή: The Local

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *