Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ενημέρωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος για τη βελτίωση της ποιότητας του συμπύρηνου ροδάκινου

Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) στην προσπάθειά της να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του συμπύρηνου ροδάκινου, αλλά και στην αύξηση της ποσοτικής απόδοσης των καλλιεργητών, συνεχίζει τη δημοσίευση οδηγιών μιας σειράς καλλιεργητικών φροντίδων που στοχεύουν στα παραπάνω.

Έτσι σήμερα συνεχίζουμε με το αραίωμα και την προστασία από το κλαδοσπόρι.


Για το «αραίωμα» των καρπών

Λόγω της διαφορετικής καρπόδεσης σε κάθε κτήμα και ποικιλία θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο και στο χρόνο του αραιώματος.
Το αραίωμα των καρπών πρέπει να εξασφαλίζει το επιθυμητό για την ποικιλία μέγεθος των καρπών. Είναι καλό να γίνεται ένα μέτρημα των καρπών που αφήνονται στο πρώτο δένδρο που αραιώθηκε και να υπολογίζεται η ποσότητα που θα μας δώσει αν οι καρποί πάρουν το επιθυμητό μέγεθος (Μέσο όρο ανάλογα με την ποικιλία από 140 -160 γραμμάρια). Από το αν η ποσότητα είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζουμε, μπορούμε να ρυθμίσουμε την αυστηρότητα του αραιώματος.
Στα δένδρα μέχρι τριών ετών το αραίωμα πρέπει να γίνεται νωρίς. Στις ποικιλίες που παρουσιάζουν προβλήματα με «κούφιους» καρπούς, το αραίωμα πρέπει να γίνεται αφού σκληρύνει ο πυρήνας τους (να μην κόβεται με το μαχαίρι). Ιδιαίτερα αυτό ισχύει για τις κορυφές των δένδρων, οπότε στα κτήματα που έχουν «δέσει» πολλούς καρπούς, το αραίωμα είναι καλό να ξεκινήσει από τις ποδιές των δένδρων.
Το αραίωμα που θα γίνει σε δύο περάσματα (νωρίς, μέχρι εκεί που φθάνουν τα χέρια μας και μετά από 7-10 μέρες, με τη σκάλα) βοηθά στο μέγεθος του καρπού, στην αναβλάστηση της ποδιάς, στην αποφυγή των κούφιων καρπών στις κορυφές και στη σωστή διαφοροποίηση του αραιώματος των καρπών στην βάση και στην κορυφή του δένδρου.
Για να πετύχουμε ικανοποιητική σκλήρυνση του κουκουτσιού, να αποφευχθούν οι λιπάνσεις με Άζωτο και Κάλιο πριν και αμέσως μετά το αραίωμα και κυρίως οι ισχυρές αρδεύσεις την περίοδο του αραιώματος και μια ως 2 εβδομάδες μετά απ’ αυτό.


Για την προστασία από το Κλαδοσπόριο

Οι συνθήκες που ευνοούν την ασθένεια είναι οι βροχοπτώσεις που κρατούν βρεγμένα τα δένδρα πάνω από 6-8 ώρες με θερμοκρασίες από 18° έως 28°C.
Τα ροδάκινα είναι πιο ευαίσθητα στην ασθένεια από το στάδιο του σχισίματος της στεφάνης και μέχρι 4 εβδομάδες μετά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα δένδρα 3-4 ετών που πρωτομπαίνουν σε παραγωγή και στα κτήματα με πρόσφατο ιστορικό προσβολής από την ασθένεια.

Την προστασία ενισχύει ο ψεκασμός με διαφυλλικό ΘΕΙΟΥ – ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ.
Καλό είναι η φυτοπροστασία να βασίζεται σε προληπτικές εφαρμογές μυκητοκτόνων επαφής (ακόμη και με Βρέξιμο Θείο) και όχι στη θεραπευτική δράση διασυστηματικών μυκητοκτόνων.
Τα συμπτώματα από τυχόν προσβολές εμφανίζονται 40-70 ημέρες αργότερα και τότε δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε ψεκασμός.


ΠΗΓΗ: logospellas.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *