Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Επιστρέφονται τόκοι για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ Θεοχάρη γίνεται γνωστό ότι επιστρέφονται οι προσαυξήσεις από εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις εφόσον το ποσό καταβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου.


Η επιστροφή αυτή γίνεται, λόγω του ότι υπήρξε ανάγκη απαλλαγής από τόκους της εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου των περιοδικών δηλώσεων, που υποβλήθηκαν στις 30.4.2014 μέσω της υπηρεσίας TAXISnet, δεδομένου ότι, αφενός οι υποκείμενοι στο φόρο, με την έκδοση του κωδικού «ταυτότητα οφειλής» ενημερώθηκαν λανθασμένα ότι η προθεσμία καταβολής λήγει στις 30.5.2014 και αφετέρου δημιουργήθηκε σύγχυση με την παράταση που δόθηκε στις 30.4.2014. 



Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει ότι η εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου των περιοδικών δηλώσεων, που υποβλήθηκαν στις 30.4.2014 μέσω της υπηρεσίας TAXISnet με ίδια καταληκτική ημερομηνία καταβολής, απαλλάσσεται από τόκους εφόσον το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί έως τις 30.5.2014.

Η Φορολογική Διοίκηση χορηγεί αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας στους υποκείμενους στο φόρο, με την προϋπόθεση ότι εμπίπτουν στα παραπάνω, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 12 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Τόκοι που τυχόν έχουν εισπραχθεί από τη Φορολογική Διοίκηση και δεν αφορούν σε εισπράξεις μέσω Τραπεζών και ΕΛΤΑ που θα τακτοποιηθούν κεντρικά, επιστρέφονται κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου ως αχρεωστήτως καταβληθέντες.

Η εν λόγω ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία λόγω της λανθασμένης ενημέρωσης και της σύγχυσης που δημιουργήθηκε, αφού τεκμαίρεται ανωτέρα βία για τους υποκείμενους στο φόρο και εκ του λόγου αυτού δεν απαιτείται υποβολή αίτησης από κάθε μεμονωμένο υποκείμενο στο φόρο, για την εφαρμογή του άρθρου 61 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας .Επίσης η εγκύκλιος αναφέρει ότι προκαλείται μείωση εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού λόγω της διαγραφής ή μη υπολογισμού οφειλόμενων τόκων, η οποία δεν κρίνεται σημαντική.



ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *