Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Καταρρέει ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου: Οι ειδικοί φοβούνται ότι το άγαλμα θα διαλυθεί

Μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακός, αλλά οι Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω προβλήματος στους αστραγάλους.


Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας και το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντία, το περίφημο μαρμάρινο γλυπτό έχει μικροσκοπικές ρωγμές γύρω από τους αστραγάλους του, που θα μπορούσαν να προκαλέσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην ισορροπία του.

«Οι μικρο-ρωγμές είναι ορατές στον αριστερό αστράγαλο απειλώντας τη σταθερότητα του γλυπτού», δήλωσαν οι ερευνητές μιλώντας στην Εφημερίδα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το άγαλμα, σκαλισμένο από ενιαίο μπλοκ μαρμάρου το 1504, βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο, μέχρι να μετακινηθεί στο εσωτερικό της Accademia Gallery της Φλωρεντίας το 1873.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ρωγμές στο άγαλμα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια διαδικασιών αποκατάστασης το 2011.

Οι ειδικοί έχουν από καιρό συνειδητοποιήσει ότι η κακή ποιότητα του μαρμάρου ενισχύει τον κίνδυνο κατάρρευσης του, ιδίως στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Οι ειδικοί έχουν ήδη προτείνει το γλυπτό να μετακινηθεί σε μια εγκατάσταση όπου θα προστατεύεται από τέτοιες συνθήκες. 
 

ΠΗΓΗ: iefimerida

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *