Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Δωρεά πίνακα των αδελφών Δογιάμα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών

Την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014, στα Γραφεία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών ο “ΦΙΛΙΠΠΟΣ” έλαβε χώρα μια σεμνή και ταυτόχρονα συγκινητική τελετή. 

Απόγονοι των Μακεδονομάχων αδελφών Δογιάμα παρέδωσαν έναν ζωγραφικό πίνακα διαστάσεων 1,45m x 1,15m, που απεικονίζει τους Μακεδονομάχους αδελφούς Δογιάμα και φιλοτεχνήθηκε από την κ. Αθηνά Τζινίκου - Κακούλη, φιλόλογο, λαογράφο και συγγραφέα. Ο πίνακας αυτός παραχωρείται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών ώστε να τοποθετηθεί δίπλα στα πορτραίτα των Μακεδονομάχων που φιλοξενούνται στο Μουσείο. 

Επιθυμία της οικογένειας Δογιάμα είναι η επιστροφή του πίνακα στο Ιστορικό Μουσείο της Γουμένισσας όταν αυτό γίνει πραγματικότητα και ανοίξει τις πύλες του. Η επιθυμία αυτή είναι απόλυτα σεβαστή και αποδεκτή από την πλευρά της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών ο “ΦΙΛΙΠΠΟΣ”. 

Οι τέσσερις αδελφοί Δογιάμα, ο Λάζος, ο Γκόνος, ο Μήτρος και ο Τράϊος κατάγονταν από την αετοφωλιά του Πάϊκου την Καστανερή (Μπαροβίτσα). Μαζί με άλλους παθιασμένους νέους που ήθελαν να δουν τη Μακεδονία ελεύθερη και ενωμένη με την υπόλοιπη Ελλάδα, συγκρότησαν ένα αντάρτικο σώμα, με αρχηγό το Λάζο, και πολέμησαν τόσο κατά των Τούρκων όσο και κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Αποτελούν μοναδική περίπτωση οικογένειας με τρεις αδελφούς οπλαρχηγούς στον Μακεδονικό Αγώνα. Η δράση τους που άρχισε στα 1904 στις περιοχές Γευγελής, Γουμένισσας και Γιαννιτσών πρόσφερε μέχρι το 1912 θυσία στον βωμό της πατρίδας τον Τράϊο και τον Λάζο. Ο τρίτος αδελφός, ο Μήτρος, πέθανε στα 1936. Στις μακρές και σκοτεινές μέρες της τριπλής κατοχής 1941-1944 ο τέταρτος αδελφός, ο Γκόνος, μαζί με τους γιούς και τους ανεψιούς του συνέχισαν την πατριωτική τους δράση πολεμώντας τους κατακτητές. Το 1947 κατετάγη στον Εθνικό Στρατό και το 1948 σκοτώνεται έξω από την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου στην Κάρπη σε ενέδρα ελεύθερων σκοπευτών του Δημοκρατικού Στρατού.

Η τόσο μακρά και έντονα πατριωτική δράση των αδελφών Δογιάμα που δεν δίστασαν να θυσιάσουν και τη ζωή τους για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας αποτελεί φωτεινό ορόσημο. Είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερη η τιμή για την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών ο “ΦΙΛΙΠΠΟΣ” με τη δυνατότητα που της δίνεται ώστε να κοσμεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών με τον πίνακα στον οποίο απεικονίζονται. Τα μέλη του Δ.Σ. και τα μέλη της Εταιρείας ευχαριστούν την οικογένεια Δογιάμα για την προσφορά της που θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να διδαχθούν οι νεώτερες γενιές από την δράση και τον πατριωτισμό των προγόνων. Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, ξεχνιούνται και απ’ αυτήν. 


Για την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών “Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ”

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *