Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Κρούσμα της επικίνδυνης ασθένειας PSA σε καλλιέργειες ακτινιδίου στο Δροσερό Πέλλας

Κρούσμα της επικίνδυνης ασθένειας PSA – η οποία έχει αποβεί καταστροφική τα τελευταία χρόνια για τα ακτινίδια τόσο στη Νέα Ζηλανδία, όσο και στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες – εντοπίστηκε τις περασμένες ημέρες σε καλλιέργεια πρώιμων πρασινόσαρκων ακτινιδίων στο Δροσερό της Πέλλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας παραχώρησε ο κος. Δημήτρης Τσιμενίδης, Γεωπόνος στο Τμήμα Π.Ε. & Φυτ/σίας Γιαννιτσών στην Πέλλα, το κρούσμα εντοπίστηκε σε καλλιέργειες της περιοχής Δροσερού στην Πέλλα, τις οποίες συνθέτουν κυρίως πρώιμες πράσινες ποικιλίες ακτινιδίου. Πιο συγκεκριμένα, η προσβληθείσα έκταση καλύπτει περίπου 10 στρέμματα, με τα δένδρα ακτινιδιάς να φθάνουν συνολικά τα 2.000. Σύμφωνα, μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ασθένεια έχει προσβάλει το 70-80% των φυτών.

Το κρούσμα της PSA επιβεβαιώθηκε μετά από δειγματοληψία από το Μπενάκειο και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί της περιοχής σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου θα συσκεφθούν προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα για να περιορίσουν τη μετάδοση αρχικά της ασθένειας και για να την καταπολεμήσουν αποτελεσματικά. Η πρώτη σύσκεψη μάλιστα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέου Μυλοτόπου (βρίσκεται έναντι του γηπέδου) στο Δ.Δ. Νέου Μυλοτόπου του Δήμου Πέλλας στις 13:00.

έτσι ώστε να δοθούν οι πρώτες κατευθύνσεις στους παραγωγούς.

Οι πρώτες κατευθύνσεις
Στόχος των παραγωγών της περιοχής θα πρέπει να είναι να μη γίνουν οι ίδιοι μεταφορείς του βακτηρίου σε υγιή κτήματα. Για το λόγο αυτό σε πρώτη φάση θα πρέπει:

• να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις επισκέψεις ξένων ή μη καταρτισμένων επισκεπτών – εργατών ή μηχανημάτων στα κτήματά τους χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέσα προστασίας (καθαρή φόρμα εργασίας, καπέλο, γάντια, ποδονάρια, καλό πλύσιμο)

• μετά από την έξοδό τους από ένα κτήμα είτε δικό τους είτε ξένο, θα πρέπει να βγάζουν τα ρούχα που φορούσαν (φόρμα εργασίας, καπέλο, ποδονάρια) και να τα βάζουν για πλύσιμο και να φορούν νέα καθαρά πριν πάνε σε άλλο κτήμα.

• τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για εργασίες σε ένα κτήμα ακτινιδίων (κλαδευτήρια, τσάπες, κόσες, ψεκαστικά) θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά και να απολυμαίνονται (τοποθέτηση μέσα σε καυτό νερό ή εμβάπτιση σε οινόπνευμα και μετά καύση) αμέσως μετά τη χρήση τους και πριν χρησιμοποιηθούν σε άλλο κτήμα

• τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε κτήματα με ακτινίδια θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά πριν χρησιμοποιηθούν σε κάποιο άλλο κτήμα (καλό πλύσιμο και απομάκρυνση υπολειμμάτων χώματος από τους τροχούς και τεμαχίων φύλλων και βλαστών)

• να ελέγξουν σχολαστικά την κατάσταση των φυτών στα κτήματά τους και να ενημερώσουν την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για κάθε παράξενο σύμπτωμα που θα παρατηρήσουν πριν προχωρήσουν σε άλλες ενέργειες (π.χ. κόψιμο κλάδων ή φύλλων)

• μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση της ασθένειας με τους καρπούς ωστόσο να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ακάθαρτες κλούβες και άλλα υλικά από άλλα χωράφια αμφιβόλου κατάστασης.

Η ασθένεια PSA
Είναι η πρώτη φορά που το σοβαρό αυτό παθογόνο (Pseudomonas syringae pv. Actinidiae) εμφανίζεται στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή της Πέλλας να περιορίσει τη μετάδοση της ασθένειας όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να μην επεκταθεί σε άλλες περιοχές είτε εντός είτε εκτός της περιφερειακής ενότητας.

Η σοβαρότητα της ασθένειας προκύπτει από την ταχύτητα με την οποία καταστρέφει το φυτό όσο και με τον ευρύ τρόπο μόλυνσης και διασποράς του. Για την ακρίβεια, μπορεί να διασπαρεί σε μικρές αποστάσεις με τη βροχή, τον αέρα, τα έντομα και σε μεγάλες αποστάσεις με μολυσμένο φυτικό υλικό και κυρίως με τον άνθρωπο και τα καλλιεργητικά εργαλεία (π.χ. κλαδευτήρια). Εισέρχεται στο φυτό είτε από τα φύλλα (π.χ. από τα στομάτια διαπνοής ή από τριβή μολυσμένων φύλλων με υγιή) είτε από τις τομές του κλαδέματος ή από τις ουλές μετά την πτώση των φύλλων.

Τέλος, επειδή τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να ελεγχθούν (αέρας, βροχή), ο στόχος των παραγωγών πρέπει να είναι να μην γίνει οι ίδιοι μεταφορείς του βακτηρίου σε υγιή κτήματα.



ΠΗΓΗ: logospellas.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *