Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ένας χρόνος από το ''μαύρο'' στην ΕΡΤ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το μαύρο στην εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης και το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ. Ένας χρόνος από την κατάληψη του κτιρίου, την εισβολή των ΜΑΤ, τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα, της ΔΤ και τώρα της ΝΕΡΙΤ.

Ήταν Τρίτη, 11η Ιουνίου του 2013. Το μεσημέρι της ημέρας που σηματοδότησε την αρχή της πολιτικής κόντρας για τη δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους.

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε στο δελτίο των 18:00 από τον τότε υπουργό Σίμο Κεδίκογλου έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας με πολύ σκληρά λόγια, έκανε λόγο για "μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης" και τόνισε ότι η δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, θα ξαναλειτουργήσει με λιγότερους εργαζόμενους.

Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης –αρχικά αναλογικό και ακολούθως ψηφιακό- άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 τη νύχτα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στις 11 το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε η κυβέρνηση να κατεβάζει τους διακόπτες σε Πάρνηθα, Υμηττό και Digea προκειμένου να κλείσει σε μια ημέρα η δημόσια τηλεόραση.

Εκείνο το βράδυ της Τρίτης "έπεσε" το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή και κατόπιν μαζικών απολύσεων. 2.656 συνολικά.

Η απόφαση αυτή λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές από τη δημιουργία ρήγματος στην τρικομματική κυβέρνηση, με Βενιζέλο και Κουβέλη να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο αιφνιδιαστικό λουκέτο.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη που δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση κατέβασε τους διακόπτες και έκοψε το σήμα εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, με απόφαση που δεν πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής. Ακόμα και επί δικτατορίας η κρατική τηλεόραση δε σίγησε ούτε λεπτό.

Η ΕΡΤ αποτελεί την πρώτη από τις εταιρείες του Δημοσίου, στην οποία μπαίνει λουκέτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για κλείσιμο φορέων και οργανισμών, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.



ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *