Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Πέντε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τα δόντια μας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πολλές φορές δεν τους δίνουμε τη σημασία που τους πρέπει. Και μετά… ένας δυνατός πονόδοντος έρχεται για να μας θυμίσει ότι δεν πρέπει να αμελούμε τη φροντίδα τους σε καθημερινή βάση.

Ο λόγος φυσικά… για τα δόντια μας! Δείτε παρακάτω μερικά περίεργα γεγονότα και αλήθειες γύρω από τα δόντια


1. Δόντια… κοσμήματα!

Μπορεί στις μέρες μας η «μόδια» να επιτάσσει λεύκανση των δοντιών (τόσο που πολλές φορές «τυφλώνει»), ωστόσο μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, οι Μάγια πίστευαν ότι μια καθαρή οδοντοστοιχία δεν ήταν αρκετή. Έτσι, οι οδοντίατροι της εποχής χρησιμοποιούσαν διάφορα πρωτόγονα εργαλεία για να… διακοσμήσουν τα δόντια με διάφορες πολύτιμες πέτρες.


2. Perez το ποντίκι που παίρνει τα δόντια

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, τα παιδάκια μεγαλώνουν με την ιστορία της νεράιδας που πηγαίνει το βράδυ και παίρνει το δοντάκι που τους έπεσε και το οποίο έβαλαν κάτω από το μαξιλάρι τους, και στη θέση του αφήνει λίγα λεφτά.

Στις ισπανόφωνες χώρες, ωστόσο, η παράδοση είναι διαφορετική.

Όλα ξεκίνησαν το 1894 στην Ισπανία, όταν ο μικρός γιος του βασιλιά έχασε το πρώτο του δόντι. Ο βασιλιάς ήθελε να γιορτάσει αυτήν την «σπουδαία μέρα» και έτσι έβαλε τον ιερέα Luis Coloma να γράψει μια ιστορία για το παιδί του.

Ο ιερέας χρησιμοποίησε ένα χαρακτήρα που ονόμασε Ratoncito Perez (που σημαίνει «το ποντικάκι Perez»).

Και κάπως έτσι το ποντίκι-νεράιδα που παίρνει τα δόντια των παιδιών έμεινε στην ιστορία…


3. Για πονόδοντο… στον μπαρμπέρη!

Στις αρχές του 1800 δεν υπήρχε το επάγγελμα του οδοντιάτρου και όποτε παρουσιαζόταν ανάγκη τη «δουλειά» έκαναν όσοι είχαν τα απαραίτητα εργαλεία: δηλαδή οι σιδηρουργοί και οι κουρείς. Καθώς περνούσαν τα χρόνια και άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι πραγματικοί οδοντίατροι, άρχισαν και οι διαμάχες γύρω από το ποιος μπορούσε να κάνει οδοντιατρικές επεμβάσεις.




4. Συνθετικά δόντια

Ερευνητές από την Κίνα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνθετικά δόντια με τη χρήση βλαστικών κυττάρων, τα οποία είχαν πάρει από ανθρώπινα ούρα. Επειδή όμως τέτοιου είδους πειράματα δεν μπορούν να γίνουν σε ανθρώπους, προσπάθησαν να μεγαλώσουν τα δόντια μέσα στο στόμα ποντικιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δημιουργείται οδοντικός πολφός και αρχή σμάλτου, όμως οι ειδικοί εμφανίζονται σκεπτικοί. Άλλωστε το να δημιουργήσουν ένα δόντι είναι μόνο το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια πρέπει να βρουν τον τρόπο με τον οποίο η στοματική κοιλότητα ενός ανθρώπου θα «δεχτεί» ένα νέο μόσχευμα-δόντι.


5. Θεραπείες για τον πονόδοντο

Όποιος έχει βιώσει ποτέ πονόδοντο, γνωρίζει ότι η εμπειρία είναι… τρομακτική. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο δυνατός, που ο ασθενής δε μπορεί να ησυχάσει με τίποτα.

Στις μέρες μας οι επιστήμονες γνωρίζουν τόσα πολλά γύρω από τα δόντια και υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα για να αντιμετωπίζονται οι δυσάρεστες καταστάσεις… τι γινόταν όμως στο παρελθόν;

Ορισμένοι πίστευαν ότι οι πονόδοντοι προκαλούνταν από μικροσκοπικά σκουλήκια, τα οποία έμπαιναν στα δόντια και τα οποία μπορούσαν να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας πολύπλοκες μεθόδους με διάφορους σπόρους και κερί.

Σύμφωνα με ένα άλλο «γιατρικό» ο ειδικός έπρεπε να πει μερικές μαγικές λέξεις στον ασθενή και στη συνέχεια να ανταλλάξει σωματικά υγρά (σάλιο) με ένα βάτραχο!

Ένας άλλος γιατρός πρότεινε στους ασθενείς πληγιάζουν το πονεμένο τους δόντι με ένα καρφί και στη συνέχεια να το καρφώνουν σε μια ξύλινη δοκό. Επέμενε ότι αν ακολουθούσαν αυτή τη «θεραπεία», το δόντι δε θα τους ενοχλούσε ποτέ ξανά.


trelokouneli.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *