Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Προβλήματα και προτάσεις για το ροδάκινο»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων και προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Τζαμτζής Ιορδάνης και κ. Τσαβδαρίδης Λάζαρος με ερώτηση προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γεώργιο.



Οι Βουλευτές στην ερώτηση τους προς τον αρμόδιο Υπουργό αναφέρουν τα εξής:

«Η κακή πορεία των εξαγωγών των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, οι υπερβολικά χαμηλές τιμές πώλησης, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα των παραγωγών, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Οι αγρότες έμειναν αβοήθητοι σε ένα κακό σύστημα εξαγωγών, αδύναμο αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανίκανο να βρει, να διεκδικήσει και να κατακτήσει αγορές για το επιτραπέζιο ροδάκινο.

Οι Δευτεροβάθμιες ενώσεις και οι ομάδες παραγωγών λειτουργούν με πολλά προβλήματα και μεγάλα χρέη, η πλειοψηφία δε των εξαγωγέων δεν έχει δυνατότητες σωστής οργάνωσης και δημιουργίας δικτύου πωλήσεων, ώστε να είναι σημαντικοί «παίκτες» στην αγορά. Η δημιουργία ενός φορέα με συντονιστικό ρόλο είναι αναγκαίος, ώστε να ξεπερασθούν προβλήματα προβολής και προώθησης του ροδάκινου στις αγορές.



Νέες Ομάδες Παραγωγών

Το πλαίσιο λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών, καταπιέζει και εξαφανίζει κάθε νέο ξεκίνημα νέων ανθρώπων που θέλουν να λειτουργήσουν έξω από τις λογικές του παρελθόντος.

Σήμερα προϋπόθεση για μια νέα ομάδα παραγωγών για τα πυρηνόκαρπα όπως π.χ. τα ροδάκινα, είναι τα 3 εκατομμύρια τζίρος. Τον Απρίλιο του 2012, το νούμερο έγινε 5 εκατομμύρια ώστε να μην μπορεί να ξεκινήσει κάποια νέα ομάδα παραγωγών. Ουσιαστικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στήριζε ανοικτά τις υπάρχουσες ομάδες. Πολλές απ’ αυτές όμως είναι «γίγαντες με πήλινα πόδια» και δεν μπορούν να διεκδικήσουν αγορές.

Με πρόταση μου μειώθηκε ξανά στα 3 εκατομμύρια, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει ο τζίρος που θα απαιτείται για μία τουλάχιστον πενταετία ή τριετία, θα πρέπει να είναι χαμηλός, 500- 600 χιλιάδες ευρώ.

Υπάρχουν προϊόντα όπως π.χ. κεράσια ή άλλα προϊόντα που καλλιεργούνται σε συγκεκριμένη περιοχή και δεν μπορούν να έχουν μεγάλο τζίρο. Π.χ. η ομάδα παραγωγών κερασιών στον Αρχάγγελο, σε υψόμετρο 600 και πλέον μέτρα, δεν έχει μεγάλο τζίρο και δεν εγκρίνεται. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να κάνουν καινούργιο ξεκίνημα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις εκκαθαρίσεις φορέων, θα μπορούν να νοικιάσουν χώρους παλαιών συνεταιρισμών και να δουλέψουν καλά.

Η συνεταιριστική ιδέα πρέπει να αφεθεί και να «ανθίσει» και το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να αναγεννηθεί εκ της τέφρας του.



Δημοπρατήρια – Ηλεκτρονικό εμπόριο

Ήταν απαραίτητα και έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια πριν. Πολλά χρόνια τώρα διεκδικούμε την λειτουργία Δημοπρατηρίων στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Αφενός μεν οι μεσάζοντες θα φύγουν από τη διαδικασία εμπορίας, αφετέρου και οι αγρότες θα πιεσθούν να παράξουν ποιοτικά προϊόντα, διότι αυτά ουσιαστικά θα έχουν «ονοματεπώνυμο» και με αυτό θα διεκδικεί ο παραγωγός υψηλή τιμή.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο πρέπει να έχει άμεσα, εφαρμογή στις πωλήσεις των νωπών φρούτων και λαχανικών.



Διεπαγγελματική συμπύρηνου ροδάκινου

Οι παραγωγοί συμπύρηνων ροδάκινων φοβούνται ότι για άλλη μία χρονιά όταν υπάρχει ποσότητα βιομηχανικών ροδάκινων οι τιμές θα είναι χαμηλές για τον παραγωγό.

Φέτος οι φήμες λένε ότι η τιμή θα ξεκινήσει από τα 25 λεπτά για τις πρώιμες ποικιλίες και στην Άνδρος (πολύ μεγάλη ποσότητα) θα «πέσει» στα 23 λεπτά.

Αυτή λέγεται ότι είναι η απόφαση της ΕΚΕ, της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος.

Η Διεπαγγελματική του ροδάκινου έχει απαξιωθεί πλήρως εδώ και κάποια χρόνια

και σήμερα το συμπύρηνο διακινείται από ομάδες χωρίς διεκδίκηση, χωρίς συμφωνίες.

Η Διεπαγγελματική του ροδάκινου στο σύνολο του, πρέπει να λειτουργήσει σε νέα βάση και ίσως και με άλλο όνομα, αλλά πρέπει να λειτουργήσει.

Φέτος κανείς δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου και ποια τιμή θα πάρει ο παραγωγός στο χέρι.

Δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα, να καθίσουν στο τραπέζι ΕΚΕ, φορείς των αγροτών και ομάδες παραγωγών ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις για το συμπύρηνο ροδάκινο και όχι αυτό να αφεθεί στην τύχη του.



Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

α) Θα προχωρήσετε σε αλλαγές στην δομή των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών;

β) Θα τροποποιήσετε τις προϋποθέσεις (τζίρος, μέλη κλπ) για την σύσταση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών ώστε να γίνει ευκολότερη η δημιουργία τους;

γ) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την σύσταση και λειτουργία Δημοπρατηρίων στην χώρα μας και την εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου;

δ) Θα λειτουργήσετε την Διεπαγγελματική του συμπύρηνου ροδάκινου ή άλλο φορέα;»





Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας

2. Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ν. Ημαθίας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *