Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Αφιέρωμα: Οι ματωμένοι αριθμοί του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου


Οι δυνάμεις που αναμετρήθηκαν, οι στρατιώτες που χάθηκαν στα πεδία των μαχών και το κόστος για τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ένα Infographic




Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918), ο οποίος αρχικά ονομάστηκε "Μεγάλος Πόλεμος", ήταν μια από τις δυο μεγάλες τραγωδίες του 20ου αιώνα (η άλλη ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος).


Οι δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν, οι στρατιώτες που χάθηκαν στο μέτωπο, η οικονομική και κοινωνική καταστροφή, έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι επρόκειτο για την τελική αναμέτρηση.

Η πρόβλεψη ότι επρόκειτο για τον "πόλεμο που θα τελείωνε όλους τους πολέμους", όπως γνωρίζουμε δεν επιβεβαιώθηκε, ωστόσο μια ματιά στους αριθμούς, αρκεί για να κατανοήσουμε ότι ήταν λογικό τότε κάποιος να πιστεύει ότι δεν θα επαναληφθεί μια τόσο αιματηρή αναμέτρηση.

Τα στοιχεία είναι συνήθως κατά προσέγγιση, καθώς πέρα από τις διαφωνίες, ήταν αρκετά πιο δύσκολο να εξακριβωθούν οι αναφορές, σε σχέση με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δυνάμεις της Αντάντ (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, ως τις αρχές του 1918 η Ρωσία και, από το 1917, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους), κινητοποίησαν συνολικά 41.000.000 στρατιώτες (στρατό ξηράς, ναυτικό, εφεδρείες).

Οι Κεντρικές Δυνάμεις από την πλευρά τους, παρέταξαν κατά προσέγγιση 24.000.000 στρατιώτες

Από αυτούς στα πεδία των μαχών έπεσαν από την πλευρά της Αντάντ, κατά προσέγγιση πάνω από 5.000.000 άνθρωποι και από την πλευρά των Κεντρικών Δυνάμεων περισσότεροι από 2.900.000. Το σύνολο των στρατιωτών που τραυματίστηκαν ξεπερνά τα 21.000.000.

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά και για τους άμαχους και παρά το ότι δίνονται κατά προσέγγιση, προκαλούν δέος, καθώς πάνω από 13 εκατομμύρια άμαχοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τον Μεγάλο Πόλεμο.

Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, οι θυσίες τόσων ανθρώπων, δεν έβαλαν ένα τέλος στην παράνοια, καθώς το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ουσιαστικά δημιούργησε τις αιτίες και μέσα από ιστορίες φρίκης, γέννησε και τους πρωταγωνιστές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Πατήστε πάνω στην εικόνα και δείτε αναλυτικά τα στοιχεία, κάνοντας μεγέθυνση




(Πηγές: Worldwar1.com, Statisticbrain.com, Wikipedia, The Guardian, A' Παγκόσμιος Πόλεμος, Hew Strachan)

1 comments:

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *