Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Πάνδημη πανήγυρις στον Ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών

Με πάνδημη συμμετοχή του πιστού λαού της πόλεως και της περιοχής του Δήμου Πέλλας πραγματοποιήθηκαν οι πανηγυρικές ακολουθίες για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Μητρόπολη Γιαννιτσών (1858).


Στις 14/8, ώρα 19.00 τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός με την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ η ευλόγησις των άρτων τελέσθηκε στο προαύλιο του Ναού. 
Προεξήρχε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Αρχιμ. Νικόδημος Κανσίζογλου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο.


Την ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Γ. Στάμκος, οι βουλευτές του Νομού κ. Θεοδώρα Τζάκρη, Δ. Τζαμτζής και Δ. Σταμενίτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μ. Ζωγράφου, εκρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Δ. Αλεβίζος, ο Διοικητής Ασφαλείας Γιαννιτσών κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της Πέλλας.


Ο Σεβασμιώτατος κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε τέσσερις Αναγνώστες: 

Τον κ. Ελευθέριο Βεζυρίδη και τους μαθητές Χρήστο Σαράντη, Παναγιώτη Καραδαγλή και Χαρίτωνα Χαραλαμπίδη. Κατά την προσφώνησή του προς τους νέους αναγνώστες ο Σεβασμιώτατος εξήγησε τον ρόλο και την θέση των εντός και εκτός του Ιερού Βήματος κληρικών στην λατρεία της Εκκλησίας και τους προέτρεψε στη διακονία αυτή τονίζοντας την σπουδαιότητα της προσεκτικής ζωής και της ολοκληρωμένης μελέτης των ιερών κειμένων της Εκκλησίας και ιδιαίτερα της Αγίας Γραφής.



Κατά τη διάρκεια του εορτασμού οι πιστοί είχαν την ευλογία της προσκυνήσεως του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Ομολογητού του εν Δράμα (Καρσλίδη). Το ιερό λείψανο θα παραμείνει προς προσκύνηση μέχρι και την Κυριακή 17/8 το απόγευμα στις 18.30, οπότε και θα τελεσθεί Εσπερινός με την Ιερά Παράκληση του Αγίου και θα ολοκληρωθεί η προσκύνησή του.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *