Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Πώς θα αποφύγετε την καταπόνηση στα μάτια από την οθόνη του υπολογιστή

Σχεδόν κάθε εργασία στις μέρες μας προϋποθέτει είτε λιγότερο, είτε περισσότερο, την χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων ξοδεύουν αρκετές ώρες μπροστά σε μια οθόνη ακόμα και όταν είναι στο σπίτι τους.

Το πιο συχνό πρόβλημα από τις πολλές ώρες στην οθόνη του υπολογιστή είναι η καταπόνηση των ματιών, η οποία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ξηρότητα στα μάτια, θολή όραση και -σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση- της μυωπίας και του αστιγματισμού.

Σύμφωνα με το onmed, πάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών σας τις ώρες που κάθεστε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.


Τοποθετήστε την οθόνη σε κατάλληλη απόσταση και γωνία

Θα πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά σας, σε απόσταση 45-75 εκατοστών από το πρόσωπό σας. Επίσης, το κέντρο της οθόνης πρέπει να βρίσκεται ελαφρώς πιο χαμηλά από το ύψος των ματιών σας, έτσι ώστε το επάνω μέρος της, να ευθυγραμμίζεται με τα μάτια σας. Αυτή η γωνία θα κρατήσει τον αυχένα σας σε πιο φυσιολογική θέση, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι τα μάτια σας θα κουράζονται λιγότερο να αλλάζουν γωνία για να βλέπουν μπροστά.

Μειώστε την φωτεινότητα και αυξήστε την αντίθεση της οθόνης

Μέσω των ρυθμίσεων που έχει κάθε οθόνη, μειώστε την φωτεινότητα ("brightness" σε αγγλικό μενού επιλογών) και αυξήστε την αντίθεση ("contrast"). Οι οθόνες με μεγάλη φωτεινότητα είναι κουραστικές για τα μάτια σας. Επίσης αν δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο λευκό και το μαύρο στα χρώματα της οθόνης, τα μάτια σας θα καταπονηθούν περισσότερο.

Απομακρύνετε τα ηλεκτροστατικά σωματίδια από την οθόνη

Με ειδικό αντι-στατικό πανάκι καθαρίζετε τακτικά την οθόνη, ώστε να απομακρύνετε τα ηλεκτροστατικά σωματίδια από την επιφάνειά της. Αυτά τα σωματίδια είναι ικανά να "σπρώξουν" σωματίδια σκόνης προς την κατεύθυνση των ματιών σας, προκαλώντας καταπόνηση και ενδεχομένως ερεθισμούς.

Αν αντιγράφετε από βιβλία/χαρτιά να τα έχετε δίπλα στην οθόνη

Με αυτό τον τρόπο τα μάτια σας δεν θα κουράζονται στο να εστιάζουν από το ένα σημείο (βιβλίο, χαρτιά κλπ) στο άλλο (οθόνη). Βάλτε τα χαρτιά δίπλα στην οθόνη για να είναι όλα σε ίση απόσταση από τα μάτια σας.

Φωτισμός στο δωμάτιο του υπολογιστή

Το ιδανικό είναι ο φωτισμός στο δωμάτιο να είναι λίγο μικρότερης έντασης από εκείνον της οθόνης. Ο κατάλληλος φωτισμός είναι "απαλός", με περιορισμένο φυσικό φωτισμό, χωρίς κανέναν λαμπτήρα φθορισμού, ενώ και τα έπιπλα γύρω σας δεν πρέπει να αντανακλούν πολύ το φως.

Μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας

Όταν κοιτάμε σε μια οθόνη είναι φυσικό να μην ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας με την ίδια συχνότητα. Αυτό όμως οδηγεί σε ξηρότητα στην επιφάνεια του ματιού, ενώ επιτρέπει και σε σωματίδια σκόνης να κολλήσουν στην επιφάνειά του.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *