Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Στο 20% η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Κατατέθηκε την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου στη Βουλή μετά από… κυοφορία αρκετών εβδομάδων η πολυαναμενόμενη τροπολογία με τις διορθώσεις στην υπολογισμό του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
 
 Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ωστόσο, δεν έχει προβλεφτεί διάταξη με την οποία θα εξαιρούνται από το συμπληρωματικό φόρο τα κτίσματα αγροκτηνοτροφικής χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία εξαιρούνται μόνο από τον κύριο φόρο, ενώ η αντικειμενική αξία τους προσμετράται και συνυπολογίζεται στον υπολογισμό της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου και, εφόσον αυτή ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος έως και 1%.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος θα γίνεται με τις τιμές που είχε υπολογισθεί ο ΦΑΠ το 2013. Εάν οι τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλότερες, τότε θα υπολογίζεται με αυτές. Σημειώνεται ότι τα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι αυτές στις οποίες είχαν εντοπισθεί τα περισσότερα «λάθη» με θύματα κυρίως τους ιδιοκτήτες της επαρχίας.
Επίσης, για τα κενά και ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα παρέχεται έκπτωση 20%. Όμως οι δόσεις θα ξεκινήσουν να πληρώνονται κανονικά και το ποσό της έκπτωσης είτε θα πιστωθεί εκ των υστέρων στο φορολογούμενο είτε θα αφαιρεθεί από τις επόμενες δόσεις.

Αναλυτικά, η τροπολογία θα προβλέπει:
-την παροχή έκπτωσης 20% στα κενά και ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στο Ε9 τα ακίνητά τους που είναι κενά προκειμένου να λάβουν την έκπτωση. Ωστόσο, θα αρχίσουν να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του φόρου και όταν οριστικοποιηθεί το ποσό της έκπτωσης που δικαιούνται θα τους πιστωθεί ή θα αφαιρεθεί από τις επόμενες δόσεις.

-τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος με τις τιμές που είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ το 2013. Στις περιπτώσεις που οι τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ ήταν χαμηλότερες τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με αυτές.

-την καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2015. Όποιο ποσό έχει ήδη πληρωθεί θα αφαιρεθεί και θα γίνει νέος υπολογισμός του φόρου με πληρωμή σε έξι μηνιαίες δόσεις.

-την κατάργηση της υποχρέωσης μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία για την παροχή απαλλαγής, μερικής ή ολικής, από τον ΕΝΦΙΑ.


agronews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *