Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Οι αστυνομικές ταυτότητες θα βγαίνουν χωρίς δικαιολογητικά σε 20 λεπτά

Απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία έκδοσης ταυτότητας, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.


Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διασύνδεσης του POLIS ONLINE της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο πλευρό του κ. Κικίλια βρέθηκε και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διαδικασία εφαρμόζεται ήδη από τη Δευτέρα 8 Σπετεμβρίου πιλοτικά σε 22 αστυνομικά τμήματα της Ελλάδας.

Οι ταυτότητες θα εκδίδονται πλέον από όλα τα αστυνομικά τμήματα με απλή διαδικασία. Μάλιστα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν χωρίς φωτογραφίες στα Α.Τ. και να βγάζουν εκεί, απευθείας. Προς το παρόν, ωστόσο, το μόνο που χρειάζεται να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος είναι οι δύο φωτογραφίες.

Στις ταυτότητες δεν θα αλλάξει κάτι. Απλά θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσής τους, καταργώντας έτσι την απίστευτη γραφειοκρατία και βοηθώντας τους πολίτες να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους.

Παράλληλα, όπως τόνισαν οι υπουργοί, εκτός από αυτό, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση σημαντικών ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Ειδικότερα, όπως είπαν, εξοικονομούνται 59 χιλιάδες εργατοώρες αστυνομικών και 74 χιλιάδες υπαλλήλων των ΚΕΠ και των δήμων.

Στην παρουσίαση των λεπτομερειών αναφέρθηκε ότι, ετησίως εκδίδονται 500 χιλιάδες ταυτότητας και με τη νέα διαδικασία εξοικονομούνται 3 εκατ. φύλλα χάρτου για φαξ και 128 χιλιάδες έντυπα από τους δήμους και τα ΚΕΠ.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, όταν ο πολίτης μεταβαίνει στο αστυνομικό τμήμα για έκδοση ταυτότητας θα ζητούνται ηλεκτρονικά από τα μητρώα των δημοτολογίων, το πιστοποιητικό γέννησης και άλλα έντυπα και θα προχωράει αμέσως η διαδικασία έκδοσης. Τονίστηκε, επίσης, ότι ο τρόπος αυτός είναι και πιο ασφαλής, αφού εκτός από τα πιστοποιητικά που θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά, οι αστυνομικοί θα θέτουν ερωτήσεις ασφαλείας στους δήμους, τις απαντήσεις των οποίων δεν τις ξέρει ούτε ο ενδιαφερόμενος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια επανάσταση του αυτονόητου και επιτυγχάνεται από τη συνεργασία των υπουργείων, από τα οποία, όπως είπε, το Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης είναι "η νύφη και ο γαμπρός" και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο "κουμπάρος". Αυτό θα προχωρήσει και σε άλλους τομείς, προκειμένου να διευκολυνθεί συνολικά η καθημερινότητα των πολιτών, σημείωσε.

Σε ότι αφορά την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, που συζητείται εδώ και χρόνια, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, απάντησε ότι προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, καθώς δεν έχει οριστεί η επιτροπή που θα μελετήσει τις διαδικασίες και τα στοιχεία που χρειάζονται.
 
 
 
www.newsbomb.gr
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *