Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Την αναστολή του μέτρου για παρακρατήσεις του ΦΠΑ αγροτών από συμψηφισμό ασφαλιστικών οφειλών ζητά ο Διονύσης Σταμενίτης

Την αναστολή της ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας διενεργείται υποχρεωτικά συμψηφισμός των επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ή Φόρου Εισοδήματος με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητά από του Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης.

Όπως αναφέρει αναλυτικά στην ερώτηση του προς του δύο Υπουργούς ο κ. Σταμενίτης, η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης παρουσιάζει προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται στα εξής σημεία: 


1) Πρώτον, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες να προχωρήσουν στον συμψηφισμό είναι ανέτοιμες. Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες ώστε η συναλλαγή να είναι άμεση και ταυτόχρονα δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος, με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος. Συνεπώς είναι αδύνατον να γίνει ο έλεγχος. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγρότης, ο οποίος έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, προσκομίσει στην εφορία την ασφαλιστική ενημερότητα, οι υπηρεσίες της ΔΟΥ δεν του επιστρέφουν τα χρήματα.

2) Δεύτερον, η ισχύς της διάταξης ξεκινάει με την έκδοση της εγκυκλίου δημιουργώντας μια, αναμφίβολα, τεράστια αδικία. Η αδικία εντοπίζεται στο γεγονός ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου, για την πλειονότητα των αγροτών πραγματοποιήθηκε η επιστροφή του ΦΠΑ χωρίς να υπάρξει συμψηφισμός. Ενώ για όσους δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία λόγω κωλυμάτων των αρμόδιων ΔΥΟ, η επιστροφή θα γίνει μετά από έλεγχο και συμψηφισμό. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους αγρότες, αφού δεν αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.


Για τους παραπάνω λόγους ο κ. Σταμενίτης ζητά από τον Υπουργό να εξετάσει την αναστολή της ισχύος της εν λόγω διάταξης μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ προκειμένου να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία που υφίσταται, αυτή τη στιγμή, μερίδα του αγροτικού κόσμου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *