Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ικανοποίηση Ιορδάνη Τζαμτζή για τη μείωση του ορίου ηλικίας στη συνταξιοδότηση των αγροτών

Οι 31 συνάδελφοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Πέλλας, Αυγενάκης Λευτέρης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων, Πατριανάκου Φεβρωνία Βουλευτής Ν. Λακωνίας, Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Ν. Καρδίτσας, Κόνσολας Εμμανουήλ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου, Καραμανλή Άννα Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Ν. Καστοριάς, Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ν. Ηλείας, Κοψαχείλης Τιμολέων Βουλευτής Ν. Γρεβενών, Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Ν. Σερρών, Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ν. Ημαθίας, Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Τσιάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Καρδίτσας, Κοντογιάννης Γεώργιος Βουλευτής Ν. Ηλείας, Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Καβάλας, Μακρή – Θεοδώρου Ελένη Ν. Φθιώτιδας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Ν. Φλώρινας, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος Βουλευτής Ν. Καβάλας, Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Ν. Βοιωτίας, Κωνσταντόπουλος Γεώργιος Βουλευτής Ν. Πιερίας, Κοντός Αλέξανδρος Βουλευτής Ν. Ξάνθης, Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου, Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ν. Ημαθίας, Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας, Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ηλείας, Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Κορινθίας, Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας, Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Δράμας, Κοντογεώργος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ευρυτανιας, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, για την κατάθεση τροπολογίας, από τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα, για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών, από το 67ο στο 62ο έτος της ηλικίας τους, με 40 χρόνια ασφάλισης. 

Η υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, δικαιώνει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας, που αγωνίζονται και παλεύουν με την γη, τα ζώα και την θάλασσα, μέσα στο κρύο και την ζέστη, παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής άξιας, που τρέφουν την Ελλάδα, εξάγονται στο εξωτερικό και προσφέρουν στην Εθνική Οικονομία. 

Χρωστάμε πολλά στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας και γι αυτό από το 2000 που εκλέχτηκα Βουλευτής, κάναμε συνεχή αγώνα με πολλούς συναδέλφους, οι οποίοι έχουν συνυπογράψει δεκάδες ερωτήσεις-παρεμβάσεις, που ήμουν πρώτος υπογράφων, αλλά και τροπολογία για το θέμα της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών μας, ανδρών και γυναικών.

Παρατίθενται η τελευταία μας παρέμβαση-ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση στις 8-7-2014, καθώς και η τροπολογία που καταθέσαμε στις 28-11-2013:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
κ. Βρούτση Ιωάννη 

Αθήνα 8-7-2014

Θέμα «Μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αγροτών και χαρακτηρισμός της αγροτικής εργασίας ως βαριάς και ανθυγιεινής» 

Ο Αγρότης και η Αγρότισσα, είναι σήμερα οι μόνοι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται στο 67ο έτος της ηλικίας τους.
Πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τους, στο 62ο έτος ηλικίας με 40 χρόνια ασφάλισης και να χαρακτηριστεί η αγροτική εργασία, βαριά και ανθυγιεινή.
Σχετικά με την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62οέτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης, υπήρξε δέσμευση του Πρωθυπουργού μέσα στην Βουλή.
Ακόμη, με την αλλαγή στα έτη συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που δεν συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, από το 65ο στο 67ο έτος, έχει προκληθεί αναταραχή στους αγρότες που είναι γεννημένοι το έτος 1948 και το 1949 και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν το 2013.
Να σημειωθεί ότι οι αγρότες αυτοί, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές από το 1988, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την βαριά και ανθυγιεινή δουλειά που κάνει ο αγρότης και η αγρότισσα και την υποχρέωση, όχι μόνο να πληρώνει εισφορές αλλά μέχρι τα 67 του χρόνια να δουλεύει και να παραδίδει προϊόντα στο όνομα του, δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή ρύθμισης, διότι 67 χρονών καμιά γυναίκα αλλά και άνδρας, δεν μπορεί να κάνει τις επίπονες αγροτικές εργασίες.
Εξάλλου, καμιά γυναίκα εργαζόμενη σε οποιαδήποτε δουλειά δεν συνταξιοδοτείται στα 67 της χρόνια.
Αυτή η κατάφορη αδικία εις βάρος του αγρότη και της αγρότισσας πρέπει να σταματήσει.
Μεταξύ 2014 και 2027(τότε θα συνταξιοδοτηθούν οι αγρότες, εάν ισχύσει νέα διάταξη για 40 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 62 ετών), πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις. Η φύση του αγροτικού επαγγέλματος είναι τέτοια που καθιστά αδύνατη τη σωματική αντοχή του αγρότη και της αγρότισσας ώστε να δουλεύουν σε αγροτικές δουλειές μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους.


Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

α) Προτίθεσθε να μειώσετε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος ηλικίας τους, με 40 χρόνια ασφάλισης, σύμφωνα με την δέσμευση του Πρωθυπουργού στην Βουλή;

β) Θα προχωρήσετε στον χαρακτηρισμό της αγροτικής εργασίας ως βαριάς και ανθυγιεινής;

γ) Τι προτίθεσθε να πράξετε με τους γεννηθέντες αγρότες του 1948 και την
συνταξιοδότηση τους;

δ) Τι προτίθεσθε να πράξετε για την μεταβατική περίοδο από το 2014 έως το 2027, που αναγκάζει τους αγρότες να βγουν στην σύνταξη στα 67 τους χρόνια, ενώ έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης;


Ο ερωτώντες Βουλευτές

1. Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Πέλλας
2. Αυγενάκης Λευτέρης Βουλευτής Ν. Ηρακλείου
3. Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων
4. Πατριανάκου Φεβρωνία Βουλευτής Ν. Λακωνίας
5. Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Ν. Καρδίτσας
6. Κόνσολας Εμμανουήλ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου
7. Καραμανλή Άννα Βουλευτής Β΄ Αθηνών
8. Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Ν. Καστοριάς
9. Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ν. Ηλείας
10. Κοψαχείλης Τιμολέων Βουλευτής Ν. Γρεβενών
11. Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Ν. Σερρών
12. Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας
13. Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ν. Ημαθίας
14. Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
15. Τσιάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Καρδίτσας
16. Κοντογιάννης Γεώργιος Βουλευτής Ν. Ηλείας
17. Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Καβάλας
18. Μακρή – Θεοδώρου Ελένη Ν. Φθιώτιδας
19. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Ν. Φλώρινας
20. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος Βουλευτής Ν. Καβάλας
21. Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Ν. Βοιωτίας
22. Κωνσταντόπουλος Γεώργιος Βουλευτής Ν. Πιερίας
23. Κοντός Αλέξανδρος Βουλευτής Ν. Ξάνθης
24. Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου
25. Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ν. Ημαθίας
26. Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας
27. Τζαβάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ηλείας
28. Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Κορινθίας
29. Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας
30. Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Δράμας
31. Κοντογεώργος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 
στο Σχέδιο Νόμου «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 


Αιτιολογική Έκθεση

H μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των Αγροτών από το 65ο έτος στο 62ο, με 40 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ, αποτελεί διαχρονικό αίτημα των αγροτών.
Με την ρύθμιση του θέματος αυτού, αίρεται η αδικία απέναντι στους αγρότες.
Οι αγρότες μας που παλεύουν με την γη, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες (ράντισμα, λιπάνσεις κλπ), θα δικαιωθούν.


Άρθρο …
«Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών από τον ΟΓΑ, μειώνεται στο 62ο έτος της ηλικίας τους, με 40 χρόνια ασφάλισης.»

Αθήνα 28-11-2013


Οι υπογράφοντες Βουλευτές

1. Τζαμτζής Ιορδάνης 
2. Βλαχογιάννης Ηλίας 
3. Σαμπαζιώτης Δημήτριος 
4. Ιωαννίδης Γιάννης 
5. Κοντός Αλέξανδρος 
6. Αυγενάκης Λευτέρης 
7. Κόλλιας Κωνσταντίνος 
8. Αραμπατζή Φωτεινή 
9. Λεονταρίδης Θεόφιλος 
10. Πασχαλίδης Ιωάννης 
11. Αντωνίου Μαρία 
12. Κοντογιάννης Γιώργος 
13. Σολδάτος Θεόδωρος 
14. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος 
15. Κουτσούμπας Ανδρέας 
16. Μαρίνος Ανδρέας 
17. Τσαβδαρίδης Λάζαρος 
18. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος 
19. Κοντογεώργος Κωνσταντίνος 
20. Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος 
21. Αναστασιάδης Σάββας 
22. Υψηλάντης Βασίλειος – Νικόλαος 
23. Χριστογιάννης Δημήτριος 
24. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος 
25. Μπατσαρά Γεωργία 
26. Μανδρέκα Ασπασία 
27. Σκόνδρα Ασημίνα 
28. Κοψαχείλης Τιμολέων 
29. Βλάχος Γεώργιος 
30. Κέλλας Χρήστος 
31. Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος 
32. Κυριαζίδης Δημήτριος 
33. Στυλιανίδης Ευριπίδης 
34. Νταβλούρος Αθανάσιος0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *