Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Στη φυλακή ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Πέντε μήνες ποινή άμεσης φυλάκισης, επέβαλε το Επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας στον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου



Ο κ. Χριστοδούλου καταδικάστηκε επειδή δεν δήλωσε στον Φόρο Εισοδήματος, επί σειρά ετών, το 1 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία A. C. Christodoulou Consultants από την εταιρεία Focus Maritime Corp. του Ελλαδίτη εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.


Στην πολυσέλιδη απόφασή του το Επαρχιακό Δικαστήριο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η αποτρεπτικότητα του αδικήματος είναι μήνυμα προς τρίτους ότι η δική τους εγκληματικότητα θα τύχει της ίδιας μεταχείρισης.

Το Δικαστήριο επέβαλε και πρόστιμο 13.500 ευρώ στην εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.


H απόφαση της Δικαστού

Η επαρχιακή δικαστής Λευκωσίας, Φάνη Καπετάνιου, στην απόφαση που ανέγνωσε, χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως σοβαρά τα αδικήματα». Σημείωσε ιδιαίτερα το ότι «ενέχουν το στοιχείο του δόλου και της καταδολίευσης, προσθέτοντας μάλιστα ότι έγιναν προσχεδιασμένα».

Η δικαστής θεωρεί αυτονόητο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τη σημασία τού να υποβάλει ορθή φορολογική δήλωση για το 1 εκατ. της Focus καθώς είναι πρόσωπο, όπως συμπλήρωσε, με γνώσεις νομικές, ενώ διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών. Οι ποινές, υπογράμμισε το δικαστήριο, θα πρέπει να αντανακλούν τη σοβαρότητα των αδικημάτων και γι’ αυτό και ο νομοθέτης προέβλεψε ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια.

Από τα γεγονότα προκύπτει, κατέληξε στην απόφασή της η Φάνη Καπετάνιου, ότι «στο μυαλό του κατηγορούμενου υπήρξε πρόθεση καταδολίευσης». Επίσης, τονίζεται ότι η ποινή του «είναι μήνυμα προς τρίτους ότι και τα δικά τους αδικήματα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση για οικονομικές υποθέσεις, εναντίον πρώην κρατικού αξιωματούχου. 
 


πηγή: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *