Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και διηγημάτων «Μορφές της κρίσης» στην Έδεσσα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στα εγκαίνια της επίκαιρης έκθεσης φωτογραφίας και μικρών διηγημάτων με θέμα «μορφές της κρίσης» που οργάνωσαν η κοινωνική λειτουργός Λεμονιά Χυδίρογλου και η συγγραφέας Ιωάννα Αμπατζή. Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού υποστηρικτών (Αρωγή Θεσσαλονίκης, The Α21 Campaign, Εκδόσεις Μολύβι, Box Play house, Τυπογραφείο Μήτσκος, κ.ά.), θα παρουσιάζεται από την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2014, στον εκθεσιακό χώρο του «Παρθεναγωγείου» της Έδεσσας. 



Η έκθεση παρουσιάζει τις φωτογραφίες-πορτρέτα και selfie καθώς, επίσης και μικρά διηγήματα, γραμμένα σε μία κόλλα χαρτί, πολλών επώνυμων και ανώνυμων δημιουργών που συμμετέχουν στην έκθεση, σε μία προσπάθεια προσωποποίησης της «κρίσης». Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάστηκε ειδική για την περίσταση χορογραφία («πέτρα, ψαλίδι, χαρτί»), μέσω της οποίας παρουσιάστηκαν καλλιτεχνικά «μορφές της κρίσης». Στο χορευτικό σχήμα συμμετείχαν χορεύτριες από το Γυμναστήριο της Αλεξίας Μαυροπούλου. Ακόμη, παρουσιάστηκε μία ταινία μικρού μήκους, σε κείμενο και ιδέα της Λεμονιάς Χυδίρογλου και λήψη-μοντάζ από τον φωτογράφο Γιάννη Τόμτση. Τέλος, έγινε απαγγελία μερικών ενδεικτικών ποιημάτων που γράφηκαν από τους συμμετέχοντες από την Μαρία Κοσσίνη-Ζάχου. 



Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες για την μεγάλη ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα για τη δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού έργου με θέμα την κρίση η οποία αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας αλλά και μ’ έναν κοινωνικό σκοπό. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης συλλέγονται τρόφιμα, ρούχα και είδη ατομικής υγιεινής τα οποία θα διατεθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του Δήμου Έδεσσας και σε κοπέλες που είναι θύματα αρπαγής και κακοποίησης από κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων, μέσω της κοινωνικής οργάνωσης Α21 της Θεσσαλονίκης. 



Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συνεχάρη τους οργανωτές και υποστηρικτές της εκδήλωσης, ενώ σε δήλωσή του αναφέρει: «Η καλλιτεχνική αποτύπωση της κρίσης και η μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς ευαισθητοποιημένους πολίτες από την περιοχή μας, την Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνει ότι η κοινωνία μας διαθέτει ισχυρά αντανακλαστικά. Όλες οι φωτογραφίες και τα κείμενα αποτυπώνουν, με μία μοναδική καλλιτεχνική άποψη το καθένα, διαφορετικές όψεις της κρίσης που μας έχουν επηρεάσει όλους. Τα συναισθήματα στα οποία παραπέμπουν οι εικόνες και ο λόγος είναι έντονα, συνδυάζοντας το θυμό, την πίκρα, την οργή, τη θλίψη και σε κάποια στιγμιότυπα την απόγνωση. Παρόλα αυτά, το σύνολο της έκθεσης αποπνέει ελπίδα και αισιοδοξία. Αισιοδοξία βασισμένη στη δύναμη των ανθρώπων και την ισχυρή τους θέληση να αλλάξουν τα πράγματα, να εμπνεύσουν, να παρακινήσουν».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *