Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Γιατί οι λευκοί βλέπουν τους μαύρους σαν υπεράνθρωπους;

Τουλάχιστον στην Αμερική. Το WE μίλησε με τους ερευνητές της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας



Τρεις ψυχολόγοι αποφάσισαν να κάνουν έρευνα όταν άκουσαν τον Darren Wilson, εκτελεστή του Michael Brown, στο Ferguson του Missouri να λέει ενώπιον του δικαστηρίου -που τον αθώωσε- πως "είδα μπροστά μου το πιο έντονο, επιθετικό πρόσωπο που έχω δει. Ο μόνος τρόπος για να το περιγράψω, είναι πως έμοιαζε σαν δαίμονας. Ήταν σαν να είναι έτοιμος να τρέξει μέσα από τις σφαίρες, σαν να τον εκνεύριζα που τον πυροβολούσα. Ένιωσα σαν πεντάχρονο που είχε απέναντι του τον Hulk Hogan". Αντικείμενο της έρευνας ήταν αν ο μέσος καυκάσιος Αμερικανός (ευρύτερα γνωστοί ως λευκοί) βλέπει τους μαύρους, ως υπέρηρωες και υπό ποιες καταστάσεις συμβαίνει αυτό.

Δεν εξηγεί τα γιατί. Όπως λέει στο WE η Sophie Trawalter, καθηγήτρια ψυχολογίας και δημόσιας πολιτικής στο University of Virginia που ασχολήθηκε με την έρευνα μαζί με την Kelly Marie Hoffman, φοιτήτρια στο ντοκτορά στον τομέα ψυχολογίας του ιδίου πανεπιστημίου και τον Adam Waytz, βοηθό καθηγητή στο τμήμα μάρκετινγκ και οργάνωσης του Northwestern University "πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν γεγονότα όπως οι δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς, αλλά και την τάση του Hollywood να δίνει ρόλους υπερηρώων σε μαύρους. Δεν μιλάμε για τους λόγους που ισχύει αυτό. Εξηγούμε μόνο πως γίνεται. Υπάρχει πλήθος ιστορικών λόγων (μαζί και λαϊκής κουλτούρας) που ενδεχομένως είναι οι αιτίες. Από αυτές εμπνευστήκαμε".

Ο Jesse Singal του Science of us, ενημερώνει ότι "οι ερευνητές έδειξαν πως οι καυκάσιοι (ή πιο σωστά τα μέλη της καυκάσιας φυλής) απευθύνουν πολύ πιο γρήγορα στους μαύρους από ό,τι τους ομόφυλους τους, υπερφυσικούς χαρακτηρισμούς (όπως φάντασμα, παρά φύση και πνεύμα). Σε σχετικό πείραμα που χρησιμοποιήθηκαν λευκοί τελειόφοιτοι. Τους ζητήθηκε να καταχωρήσουν (με το πάτημα ενός κουμπιού) το συντομότερο δυνατό στις κατηγορίες "ανθρώπινο" ή "υπεράνθρωπο" λέξεις που εμφανίζονταν μπροστά τους. Πριν κάθε λέξη, έβγαινε στην οθόνη για 35 milliseconds ένα πρόσωπο (λευκού ή μαύρου). Το διάστημα ήταν τόσο μικρό που δεν αρκούσε για να αναγνωρίσει ενσυνήδειτα ο εγκέφαλος την πληροφορία. Ήταν όμως, αρκετά μεγάλο για να μπει στην πρώτη θέση της επιλογής, η φυλή. Μετά τα πρόσωπα των μαύρων, γίνονταν πιο γρήγορα οι καταχωρήσεις στην κατηγορία "υπερφυσικό".




Η έρευνα αποδεικνύει επίσης, πως είναι πολύ πιο πιθανό οι λευκοί ότι ένας μαύρος έχει συγκεκριμένες υπερφυσικές ικανότητες, όπως και μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο. Οι ειδικοί εξηγούν ότι σε αυτό το γεγονός στο οποίο συνέβαλε τα μέγιστα ο Σπάικ Λι, δημιουργώντας χαρακτήρες για τις ταινίες του (το '90) που αναβίωσαν την έννοια του "Magical Negro" (υπάρχει τουλάχιστον 100 χρόνια). Που άντεχαν τα πάντα. Ως επί το πλείστον, προέρχονταν από φτωχές οικογένειες και χρησιμοποιούσαν τις ιδιαίτερες ικανότητες που είχαν για να βοηθήσουν τους λευκούς πρωταγωνιστές να ζήσουν το happy ending.

Έκανε τα πάντα για να αποδείξει πως τελικά όλοι είναι άνθρωποι, μέσω ωστόσο σχέσης που αφορούσε "αφέντη" και "υπηρέτη", για να ρωτήσει το 2001, το κοινό που παρακολούθησε ομιλία του στο Yale "πώς γίνεται να 'χουν μαγικές δυνατότητες οι μαύροι και να τις χρησιμοποιούν για το καλό των καυκάσιων;".

Επισημαίνεται πως η λέξη "νέγρος" έπαψε να χρησιμοποιείται πριν 40 χρόνια και για αυτό πλέον είναι η χειρότερη που μπορεί να διαλέξει όποιος απευθύνεται σε μαύρο, "με τους λευκούς να έχουν καταλήξει σε έναν όρο που τους κάνει να νιώθουν βολικά, όπως είναι το "colored" (έγχρωμος). Ωστόσο, το "μαύρος" είναι το ενδεδειγμένο".

Το πείραμα

Σε ένα από τα πειράματα, οι ερευνητές έβαλαν δίπλα δίπλα πρόσωπα μαύρων και λευκών ανθρώπων και ζητούσαν από χρήστες του Internet να αποφασίσουν:

1) ποιος εκ των δύο είναι πιο πιθανό να έχει δέρμα υπερήρωα, το οποίο να τον κάνει να αντέχει τον πόνο στην επαφή με καυτού άνθρακα;

2) ποιος είναι πιο ικανός να χρησιμοποιήσει τις υπερφυσικές δυνάμεις για να ξεπεράσει το αίσθημα της πείνας και της δίψας;

3) ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπερφυσικές δυνάμεις για να "διαβάσει" το μυαλό ενός ανθρώπου, απλά και μόνο ακουμπώντας το;

4) ποιος είναι πιο ικανός να επιβιώσει από πτώση αεροπλάνου, χωρίς να υποστεί κάταγμα;

5) ποιος μπορεί να είναι τόσο γρήγορος που να μπορεί να περάσει ένα μαχητικό jet;

6) ποιος μπορεί να έχει την υπερφυσική δύναμη να σηκώσει ένα τανκ;

Το 63,5% επέλεξε τους μαύρους, με τεράστια διαφορά. Μόνο σε δυο ερωτήσεις, επικράτησαν οριακά (στο διάβασμα του μυαλού πήραν 52% και στην επιβίωση από πτώση αεροπλάνου έλαβαν 54%).




Είναι υπερήρωες. Είναι και καλύτεροι στην καθημερινότητα;

Ένα άλλο πείραμα που χρησιμοποιήθηκε, είχε ως στόχο να φανεί αν οι λευκοί θεωρούν πως οι μαύροι είναι καλύτεροι και σε καθημερινά πράγματα. Όπως το να βγάλουν βόλτα το σκύλο, να διαλέξουν ένα ώριμο αβοκάντο, να παρακολουθήσουν έναν αγώνα μπέιζμπολ. Ακολούθησαν εικόνες με μαύρους να τρέχουν σαν αστραπή, να σηκώνουν κτίρια και να ξεπερνούν τις σωματικές ανάγκες. Έκριναν και ποιος θα χρειαστεί μεγαλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν πιάσει ένα καυτό πιάτο ή αν "βγάλει" τον ώμο του.

Για τις υπερφυσικές ικανότητες, οι μαύροι έλαβαν το ποσό των 65%, στην ερώτηση ποιος είναι πιο ευαίσθητος στον πόνο, πήραν 31% (αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως οι μαύροι παίκτες του NFL, επιστρέφουν πιο γρήγορα από τραυματισμούς), αλλά στα καθημερινά πράγματα αρκέστηκαν στο 46%. Κατά συνέπεια, ο... μαγικός τρόπος με τον οποίον βλέπουν οι καυκάσιοι τους μαύρους, έχει και ένα όριο.

Ο Waytz, με τον οποίο επίσης ήλθε σε επικοινωνία το WE, εξήγησε πως η προκατάληψη ενδεχομένως να έχει να κάνει με τα στερεότυπα ετών που θέλουν τους μαύρους να είναι πιο δυνατοί -σωματικά. Οι καυκάσιοι, όπως είπε, βλέπουν τους μαύρους ως πιο αθλητικούς και δυνατούς, για αυτό και τους φαντάζονται να τρέχουν πιο γρήγορα από ένα jet και να μπορούν να σηκώσουν ένα τανκ. Ως προς αυτό, βοήθησε το γεγονός ότι στον 20ο αιώνα οι μαύροι άρχισαν να ξεχωρίζουν στα σπορ. Και κάπως έτσι προέκυψε το "οι μαύροι έχουν τη δύναμη, οι καυκάσιοι το μυαλό".

Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας θέλει την προκατάληψη για τις υπεράνθρωπες δυνάμεις των μαύρων να οδηγεί δυνητικά στο να τους επιρρίπτουν περισσότερες ευθύνες, συνολικής αποξένωσης και μειωμένης συμπόνιας. Όλα αυτά, καταλήγουν στην κοινωνική περιθωριοποίηση.


Διαβάστε την έρευνα εδώ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *