Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Γιώργος Τσιμτσιρίδης στο ialmopia.gr: "Αυτές είναι οι δράσεις μας που θα δώσουν λύση στο σοβαρό θέμα των αδέσποτων στην Αλμωπία"

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ: Το ialmopia.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο Αλμωπίας κ. Γιώργο Τσιμτσιρίδη, ο οποίος σχετικά με το θέμα των αδέσποτων στην περιοχή μας έκανε τις εξής δηλώσεις:



"Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και την ευθύνη του τμήματος αγροτικής ανάπτυξης και τοπικής οικονομίας του Δήμου, το οποίο έχει την ευθύνη της διαχείρισης των αδέσποτων και μετά φυσικά την συνέντευξη τύπου που δώσαμε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Δήμος κινείται σε μια κατεύθυνση έτσι ώστε να δομήσει την όλη διαδικασία προκειμένου να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι ενέργειες που έχουμε κάνει πέρα από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ότι αφορά το θέμα των αδέσποτων, έχει να κάνει και με το πρακτικό μέρος της διαδικασίας. Ορίσαμε συνεργείο περισυλλογής έτσι όπως επιβάλλεται από το νόμο, το οποίο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση υπό την έννοια του ότι θα πρέπει να το εξοπλίσουμε με το κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί άμεσα.

Επίσης, συγκροτήθηκε η πενταμελής επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των ζώων και έχει επιληφθεί των περιπτώσεων. Ήρθαμε σε συνεργασία με ένα νέο κτηνίατρο τον κ. Παλαμίδα, με τον οποίο συνεργαζόμαστε αυτή την στιγμή, όπως επίσης και με την κυρία Τόμα και τον κ. Σλίμπα στην Έδεσσα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις όποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε.
 
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο έχει να κάνει με το οικονομικό θέμα της υπόθεσης. Διαχειριζόμαστε έναν προϋπολογισμό ο οποίος όμως είχε ένα πολύ μικρό κονδύλιο για την διαχείριση των αδέσποτων (και περιλαμβάνει μέσα όλες τις κτηνιατρικές πράξεις) σε ένα ποσό των 4.500€, το οποίο βρήκαμε. Προσπαθήσαμε και το ενισχύσαμε με το ποσό των 1.000€ και προβλέψαμε στον σημερινό προϋπολογισμό, τον οποίο και περάσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ένα ποσό της τάξης των 70.000€ , ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε μια διαδικασία σωστής διαχείρισης των αδέσποτων προς όφελος πάντα των πολιτών γιατί όλα τελικά είναι θέμα χρημάτων.
 
Οι ενέργειες τις οποίες θα κάνουμε την επόμενη περίοδο με την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2015, δηλαδή μέσα σε 1-2 μήνες και όταν θα αρχίσει να υλοποιείται ο προϋπολογισμός, θα είναι να προβούμε στην σύμβαση ανάθεσης έργου με κάποιον ιδιώτη ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή. Επίσης θα επαναλάβουμε τις συμβάσεις που έχουμε με τους κτηνιάτρους, έτσι ώστε να έχουμε στην διάθεση μας κτηνίατρο. Αυτά είναι τα αρχικά στάδια των ενεργειών που θα γίνουν και είναι τα βασικότερα θεωρώ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
 
Από κει και πέρα το ουσιαστικό της υπόθεσης είναι ότι ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ελπίδα είναι δίπλα μας, συνεργαζόμαστε άψογα. Μέσα στον Δεκέμβριο υπάρχει μία δράση του Συλλόγου και θα συνδράμουμε κι εμείς με όποιον τρόπο μπορούμε για να κάνουμε κάποιες κτηνιατρικές πράξεις από εθελοντές οι οποίοι θα έρθουν στην περιοχή. Επιπλέον υπάρχει μια επαφή με τους εθελοντές κτηνιάτρους (είναι ένας Σύλλογος Εθελοντών Κτηνιάτρων της Ελλάδος), με τους οποίους είμαστε στην φάσης της συνεργασίας ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε άλλη μία δράση με αυτούς. Και το κυριότερο όλων που έχω να πω αυτή την στιγμή σχετικά με το τι έχουμε κάνει είναι το ότι καταθέσαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένα σχέδιο δράσης για τις ενέργειες μας μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς αιτούμαστε χρηματοδότηση για την δημιουργία καταφυγίου. Νομίζω ότι αυτός θα είναι ο τελικός μας στόχος, να δημιουργήσουμε δηλαδή το καταφύγιο, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες.
 
Άρα, ο ορισμός του συνεργείου περισυλλογής, η συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής μας και η δημιουργία, εύχομαι πολύ σύντομα (μέσα στον επόμενο χρόνο) του καταφυγίου, θα δώσουν λύσεις στο θέμα των αδέσποτων. Είναι ενέργειες τις οποίες τις τρέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις, συνεργαζόμαστε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τέλος με την συνδρομή της φιλοζωικής νομίζω πως θα έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα σύντομα μέσα στο 2015."



ialmopia.gr

7 comments:

  1. Αφού ο νόμος απαγορεύει τη μόνιμη τοποθέτηση των ζώων σε κάποιο χώρο, το καταφύγιο θα είναι απλά μέσο για την προσωρινή περίθαλψη των ζώων και όχι λύση για να φύγουν από τους δρόμους.
    Η μόνη λύση για να φύγουν τα σκυλιά από τους δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες και τα σχολεία είναι η στείρωση και ο περιορισμός των γεννήσεων (δεδομένου ότι ηλίθιοι που τα παρατάνε θα υπάρχουν πάντα). Αν δεν πολλαπλασιάζονται, όταν τελειώσει ο κύκλος ζωής τους δε θα ανανεωθούν από άλλα. Tada!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν θα τα τοποθετήσεις μόνιμα εκεί...10-15 χρόνια τα αφήνουν σε ένα καταφύγιο ,φροντίζοντας τα με τροφή ,νερό και ασφάλεια όπως κάνουν όλες οι πόλεις.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να τα άφηνες 10-15 χρόνια. ΜΟΝΟ έξι μήνες επιτρέπεται να τα κρατήσεις και μετά είσαι υποχρεωμένος να τα επανατοποθετήσεις στο σημείο από όπου τα μάζεψες.

      Διαγραφή
  2. το θεμα παντως ειναι πολυ σοβαρο. και μπραβο για τις προτασεις γιατι ετσι πρεπει να γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο!!Ελπιζω να υλοποιηθουν ολα αυτα που λετε κ να μην μεινουν μονο στα λογια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι πολύ θετικό ότι κάτι πάει να γίνει,αλλά ο κόσμος προφανώς περιμένει την περισυλλογή των αδέσποτων απ τους δρόμους και τις πλατείες.Αδέσποτα θα έχουμε μόνιμα και συνεχώς και κάποιες φορές θα μας τα φέρνουν από άλλες περιοχές.Να μην ξεχάσουμε όμως το προφανές: όχι κοπάδια και αγέλες καθημερινά.Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Υπάρχει κόσμος που αγαπά τα ζώα αλλά για να είσαι στο φιλοζωικό σημαίνει ότι χρηματοδοτείς,ότι προσφέρεις εθελοντικά κλπ.
    Θα πρέπει να σεβαστούμε συνανθρώπους μας που χωρίς να φταίνε σε κάτι ,άλλοτε δέχονται αδέσποτα στις αυλές τους και τους λερώνουν, συνανθρώπους μας που δεν είχαν ποτέ κάποιο σκυλί αλλά δέχτηκαν επιθέσεις απο αδέσποτα και φυσικά αυτο που κάθε καλοκαίρι έχουμε τα βράδυα να γαυγίζουν ως τα ξημερώματα εξω απ τα παράθυρα μας.
    Σεβόμενοι πρώτα τους ανθρώπους ας βοηθήσουμε τα ζώα.Να μην χάσουμε τη σειρά και το μέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θετικό. Σοβαρώτατο θέμα η διαχείριση-βιωσιμότητα τους, από φιλανθρωπικής σκοπιάς και υγείας του πληθυσμού. Διάθεση ποσού, ταυτάριθμου (70.000€) περί των αδεσπότων σκύλων, για τους απόρους του Δήμου Αλμωπίας, υπάρχει; για δυνατότητα να διατεθεί αυτό, από την Δημοτική Αρχή, για την ανακούφιση τους σε θέματα υγείας, ρουχισμού, σιτίσεως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *