Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Κοντά στους φυλακισμένους των Διαβατών - Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση σχολής Βυζαντινής μουσικής Εδέσσης

ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ - «ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ»: Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ




Ηθική και υλική συμπαράσταση και υποστήριξη προσέφερε για άλλη μια φορά στους φυλακισμένους που βρίσκονται στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης η Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στο σωφρονιστικό κατάστημα των φυλακών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, 
προκειμένου να γνωρίσει μέσα από το πρόσωπο κάθε φυλακισμένου αδελφού μια άλλη μορφή του προσώπου του Χριστού κατά τον λόγο Του: «εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με» (Ματθ. 25,36)
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 και συνοδεύτηκε από την ανάλογη συμβολική υλική έκφραση της αγάπης προς αυτούς.

Ενορίτες και μη από την πόλη και την περιοχή των Γιαννιτσών, οι Εθελοντικές Ομάδες: «Το Όραμα των Αμπελιών» και «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» Γιαννιτσών, μαθητές του Α΄ ΓΕΛ Γιαννιτσών με πρωτοβουλία του Β5 τμήματος, ιδιώτες από την Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη και πολλοί άλλοι προσέφεραν χρήματα και μεγάλη ποσότητα ειδών πρώτης ανάγκης με την προτροπή και τον συντονισμό των Ιερέων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Προσφέρθηκαν συνολικά στους απόρους κρατούμενους είδη ατομικής καθαριότητας για εξακόσια και πλέον άτομα, άνδρες και γυναίκες.
Ο Διευθυντής των Φυλακών κ. Σταυρόπουλος Θεοχάρης ο Αρχιφύλακας κ. Αποστολάκης Δημήτριος και οι κοινωνικοί λειτουργοί κα Χατζημελετίου Σοφία και κος Ρουσάκης Θεοχάρης, αφού δέχθηκαν την αποστολή με πολλή χαρά, πραγματοποίησαν ενημέρωση για το τραχύ και δύσκολο έργο που επιτελούν. Εξέφρασαν ακόμη τις ευχαριστίες τους ποικιλότροπα για την ωραία ατμόσφαιρα αγάπης και ανθρωπιάς και την εκδήλωση της χριστιανικής αγάπης μέσω της συγκέντρωσης των διαφόρων προσφορών προς τους «ελαχίστους» αδελφούς μας, τις οποίες συνόδευε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας.

Με τη σειρά του το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εξέδωσε τις παρακάτω ευχαριστήριες ανακοινώσεις προς τον Δήμο Πέλλας και την μαθητική κοινότητα του Α΄ Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών αντίστοιχα:

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Δήμο Πέλλας, για την ολοπρόθυμη διάθεση για τέταρτη συνεχή χρονιά, ενός μεγάλου οχήματος με σκοπό την μεταφορά και παράδοση των διαφόρων ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό για τους κρατούμενους αδελφούς μας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και να συγχαρεί την μαθητική κοινότητα του Α΄ ΓΕΛ Γιαννιτσών και ιδιαίτερα την τάξη Β5, για την θεάρεστη πρωτοβουλία και το έμπρακτο ενδιαφέρον που έδειξαν συγκεντρώνοντας και προσφέροντας διάφορα είδη πρώτης ανάγκης στον Ιερό Ναό για τους κρατούμενους αδελφούς μας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης
 
 
 
«ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ»: Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ
 
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 στην Κρύα Βρύση του Δήμου Πέλλας η καθιερωμένη ετήσια Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Η Εκδήλωση Λόγου και Μέλους, που φιλοξενήθηκε το βράδυ της Κυριακής (19.30) στον Ιερό ενοριακό Ναό Γεννήσεως του 
Σωτήρος, περιλάμβανε εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής των Χριστουγέννων. Έψαλλε ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της, Πρωτοψάλτη Αριστοτέλη Βογιατζόγλου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης και τον θεολογικό - μουσικολογικό σχολιασμό έκανε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χαραλαμπίδης (Δρ.Θ.), Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως και μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Σχολής.

Το Πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε στην Εκδήλωση περιλάμβανε τα παρακάτω μέλη:


1. «Η Παρθένος Σήμερον».
   Ήχος γ΄. Προεόρτιο Κοντάκιο των Χριστουγέννων.
2. «Βηθλεέμ ετοιμάζου».
   Ήχος πλ.δ΄. Προεόρτιο Ιδιόμελο Μ. Ωρών (Α΄ Ώρας).
3. «Δεύτε ίδωμεν πιστοί», «Τι θαυμάζεις Μαριάμ».
   Ήχος δ΄ (νενανώ). Καθίσματα.
4. «Χριστός γεννάται», «Μεγάλυνον ψυχή μου... Μυστήριον ξένον».
   Ήχος α΄. Καταβασίες Α΄ και Θ΄ Ωδής.
5. «Σήμερον ο Χριστός εν Βηθλεέμ γεννάται εκ παρθένου».
   Ήχος β΄. Και νυν των αίνων.
6. Δοξολογία (επιλογή στίχων).
   Ήχος β΄. Αργή. Γεωργίου Σαρανταεκκλησιώτου (1841-1891).
7. Χερουβικόν.
   Ήχος α΄. Θεοδώρου Φωκαέως.
   Μονωδία: Χαράλαμπος Κοτίδης και Εμμανουήλ Κομήτης
8. «Η γέννησίς σου». 
   Ήχος β΄. Απολυτίκιον Χριστουγέννων.

Μετά την παρουσίαση των ύμνων ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας απηύθυνε τον λόγο στο πολυπληθές ακροατήριο και αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής με αφορμή συγκεκριμένα σημεία των ύμνων που παρουσιάστηκαν. Υπογράμμισε την αντιπαράθεση της εορτής των Χριστουγέννων με το ειδωλολατρικό κατεστημένο εξαίροντας το μήνυμα της σωτηρίας και της εξύψωσης του ανθρώπου που διαιωνίζει. Συνεχάρη επίσης και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Εκδήλωσης για το εξαιρετικό συνολικό αποτέλεσμα και εξέφρασε την χαρά του για την πολυετή και ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής σε όλες τις περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Ιεροκήρυκες και κληρικοί της Αρχιερατικής Περιφέρειας Γιαννιτσών, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Δ. Σταμενίτης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χ. Πασσαλής, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας κ. Κωνσταντίνος Μπαλτζίδης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *