Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

IALMOPIA LIVE: Στην ημερίδα με θέμα: «Η ύπαιθρος στο προσκήνιο. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Για μια γεωργία που θέλουμε και μπορούμε» [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (21/12) η Ημερίδα στο πλαίσιο της παρουσίασης τουνέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με θέμα «Η ύπαιθρος στο προσκήνιο. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Για μια γεωργία που θέλουμε και μπορούμε».

Το γεγονός έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, χθες Κυριακή 21/12/2014, υπό την παρουσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργίου Καρασμάνη, του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Δημητρίου Μελά, του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημητρίου Ιατρίδη, πολλών τοπικών φορέων από το σύνολο της επικράτειας του Ν. Πέλλας και πλήθος κόσμου.

Η ομιλία του Υπουργού επικεντρώθηκε στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, το οποίο σε συνδυασμό με τη Νέα ΚΑΠ μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για το Νομό, αλλά και το σύνολο της Χώρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καρασμάνης, με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κινητοποιούνται πόροι περίπου 6 δισ. ευρώ (κοινοτική συμμετοχή, δημόσια δαπάνη, ιδιωτική συμμετοχή) και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ηλικιακή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του αγροτικού τομέα. Προς τούτο, προβλέπονται ενισχύσεις 240 εκατ. ευρώ για την είσοδο 16.000 νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, ενώ ενεργοποιείται η δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων για τους νέους αγρότες ηλικίας έως 40 ετών για αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε περιφέρειας. Προϋπολογίζεται επίσης, η αξιοποίηση κεφαλαίων 466 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση και απλοποίηση 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και 254 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση 340 επενδύσεων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό 2.100 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό 4.500 επιχειρήσεων, κυρίως αγροτουριστικών, θα διατεθούν 370 εκατ. ευρώ.

Στο νέο πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Καρασμάνης, έχουν ενταχθεί μέτρα εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, τα λεγόμενα start ups, τα οποία θα απορροφήσουν πόρους 72 εκατ. ευρώ, με αυξημένο όριο επιλέξιμης ενίσχυσης έως 50.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Για την ολοκλήρωση και την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών, αρδευτικών έργων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών θα διατεθούν πόροι 436 εκατ. ευρώ. Ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση και κατάρτιση σε γεωργία- δασοκομία και 125 εκατ. ευρώ για συμβουλευτικά έργα υποστήριξης των παραγωγών από γεωπόνους και κτηνιάτρους. 
 
Μέσω του νέου προγράμματος, ενθαρρύνεται η σύσταση και λειτουργία συνεργατικών σχημάτων, δηλαδή ομάδων παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών με κάλυψη κατά 100% των δαπανών τους μέσω ενός συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το 30% των συνολικών πόρων του νέου προγράμματος, ήτοι 1,5 δισ. ευρώ περίπου, σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Παράλληλα, επιχειρείται η αποκέντρωση και η διαχείριση του ενός τρίτου των κονδυλίων, περί τα 1,8 δισ. ευρώ, από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε επίσης ότι στην κατεύθυνση περαιτέρω ισχυροποίησης του ΕΛΓΑ, δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ειδικό μέτρο για τη στήριξη της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Ο αρχικός προϋπολογισμός του μέτρου, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει το 2015, είναι 10 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει διαβεβαίωση από την ΕΕ, πως μετά την έγκριση της εμπεριστατωμένης μελέτης, θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ.

Τέλος αναφέρθηκε στο πλήγμα που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί εξαιτίας του Ρώσικου εμπάργκο και τόνισε μεταξύ άλλων, πως έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και είναι σίγουρος ότι θα αποζημιωθούν και μάλιστα με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Δημήτριος Μελάς, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό.

http://www.minagric.gr/images/stories/agropol/Greek/Agro_pol/KAP/Parousiasi_gia_site_short_FINAL.pdf
 
 
Δείτε τις φωτογραφίες του ialmopia:
 
 
 






 
 
*Με την ευγενική χορηγία του Γεωτεχνικού Μελετητικού Γραφείου ΤΖΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ






ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *