Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η εκπληκτική ερμηνεύτρια από την Αλμωπία Μαρία Μούρτζου αποκλειστικά στο ialmopia.gr!

Το ialmopia.gr έχει την χαρά να φιλοξενεί την εκπληκτική ερμηνεύτρια από την Αλμωπία Μαρία Μούρτζου. Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη και ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στον μαγικό κόσμο της μουσικής!



Ποια είναι η Μαρία;

Η Μαρία Μούρτζου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αριδαία. Η μουσική παιδεία μπήκε στη ζωή της από πολύ νωρίς παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου και θεωρητικών. Σήμερα έχει ολοκληρώσει τις μουσικές της σπουδές στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την φετινή χρονιά μας παρουσιάζει μια μουσική παράσταση που αφορά αγαπημένα τραγούδια σε ρυθμικές διασκευές. Ένας συνδυασμός μουσικής παλαιότερων δεκαετιών αλλά και τραγουδιών του σήμερα, που κοινό παρονομαστή έχουν το ρυθμικό τους ύφος. Ταυτόχρονα βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την πρώτη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, στην οποία τη μουσική υπογράφει ο συνεργάτης της Γιάννης Δαμιανίδης.


Επιμέλεια - Συνέντευξη: Τάσος Καλαϊτζής



- Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συνθέτες;

Nino Rota, Δημήτρης Λάγιος, Νίκος Κυπουργός, Leonard Cohen, Μάνος Χατζιδάκις , Elton John, Σταμάτης Κραουνάκης … νομίζω πως αν συνεχίσω θα δημιουργήσω μια αρκετά μεγάλη λίστα!


- Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια όσον αφορά τα αφιερώματα που κάνεις; Θα κάνεις κάποια εμφάνιση και στην πόλη της Αριδαίας;


Τα αφιερώματα στα οποία συμμετέχω είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια που κάνει ο Σ.Φ.Μ. «Ο Αρίων» σε συνεργασία με το Ωδείο Αριδαίας και τον εξαιρετικό κ. Δημήτρη Ουρούμη. Πιστεύω πως είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια γι’ αυτό αποδέχομαι πάντα με χαρά τις προσκλήσεις να τραγουδήσω σε αυτά!

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη εμφάνιση στην Αριδαία, αλλά είναι πάντα μέσα στα σχέδια μου. Ίσως πραγματοποιηθεί κάποια μέσα στη νέα χρονιά.


- Πως καταφέρνεις και πραγματοποιείς τόσο δυνατές ερμηνείες;

Αυτό που τραγουδάω όταν βρίσκομαι πάνω στη σκηνή το ζω. Προσπαθώ να μπω στον ρόλο και να γίνω ο ήρωας/ηρωίδα για τον οποίο μιλάει το τραγούδι. Για μένα αυτός είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος να ερμηνεύσει κανείς. Φυσικά δεν μπορεί να συμβαίνει πάντοτε με όλα τα τραγούδια! Αν υπάρχει ένα τραγούδι το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω, να νιώσω και να αναζητήσω τον εαυτό μου σ’ αυτό θα προτιμήσω να μην το πω.


- Ποια είναι τα δέκα πιο αγαπημένα σου τραγούδια;

Υπάρχουν πολλά τραγούδια που αγαπώ, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Τραγούδια που με συντρόφευσαν και συνδέθηκαν με διάφορες στιγμές της ζωής μου, άλλα που ήταν πάντοτε πιο βιωματικά, μελωδίες που με συγκίνησαν από το πρώτο άκουσμα, τραγούδια που διηγούνται ολόκληρες ιστορίες, συνθέσεις που μου προκαλούν δέος ή θαυμασμό.. μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω δέκα! 
 

- Τι σημαίνει η μουσική και το τραγούδι για σένα;


Ζω τη ζωή μου μέσα στη μουσική και το τραγούδι. Είναι η καθημερινότητά μου. Ερωτευόμαστε, θυμώνουμε, ενθουσιαζόμαστε, αντιδρούμε, νιώθουμε ευτυχισμένοι ή έχουμε σκοτεινές μέρες… οι άνθρωποι βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων καθημερινά. Εγώ όλα όσα βιώνω τα εκφράζω μέσα από τη μουσική.


- Όποιος σε παρακολουθήσει πάνω στη σκηνή θα του κάνουν εντύπωση οι κινήσεις του προσώπου σου και του σώματος σου, καθώς δίνουν ιδιαίτερη χροιά στην ερμηνεία σου. Κατά πόσο σε έχει επηρεάσει το πέρασμα σου από το τμήμα κινηματογράφου και πως συνδέεται η 7η τέχνη με την τέχνη της ερμηνείας μέσα σου;

Η κινησιολογία της ερμηνείας είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον κάθε καλλιτέχνη. Εγώ όταν τραγουδάω εκφράζομαι μέσα από την φωνή, το σώμα και το πρόσωπό μου ταυτόχρονα. Είναι κάτι που συμβαίνει αβίαστα.

Όταν ερμηνεύω σχηματίζω στο μυαλό μου εικόνες. Άλλες φορές πάλι μου δημιουργούνται εικόνες ακούγοντας ένα τραγούδι. Οι σπουδές μου στην 7η τέχνη με έχουν ωθήσει να αναζητώ μέσα στις εικόνες, να τις ερμηνεύω, να τις αναπροσδιορίζω αλλά και να κατανοώ την σημασία της συσχέτισης εικόνας και ήχου. Οι σπουδές κινηματογράφου ήταν μια συνειδητή επιλογή καθώς είναι μια δραστηριότητα που μου προκαλούσε ενδιαφέρον από μικρή ηλικία όπως και η μουσική. Υπάρχουν στιγμές στη δουλειά μου που οι δύο τέχνες συνδέονται και άλλες που έχουν μεγάλη απόκλιση. Το σίγουρο είναι όμως, πως μέσα μου, η μια καταφέρνει να ασκεί επιρροή στην άλλη σε μεγάλο βαθμό.

info* Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εμφανίσεις της Μαρίας Μούρτζου από τη σελίδα της στο facebook: Maria Mourtzou / Μαρία Μούρτζου


*Το ialmopia.gr ευχαριστεί θερμά την Μαρία Μούρτζου για την συνέντευξη και της εύχεται κάθε επιτυχία

2 comments:

  1. μπραβο σου κοριτσαρα μου! καλη επιτυχια σε οτι και να κανεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την εχω δει προσωπικα και μπορω να πω πως ειναι πολυ καλη τραγουδιστρια-ερμηνευτρια. μπραβο σου κοριτσι μου, πολυ καλη συνεντευτξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *