Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Κ.Μ.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε τις ακόλουθες οδηγίες σχετικά με την εποχική γρίπη:


«Η διαχρονική παρακολούθηση της γρίπης στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. 

Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα και με τους τοπικούς εποχικούς παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσής της. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης.

Τα προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη πρέπει να εντείνονται με κορυφαίο μέτρο πρόληψης τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Παρόλο που ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα, πριν την εμφάνισή της και την περίοδο έξαρσης αλλά και σε όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος. 

Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλους, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχουν τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι, άτομα που φροντίζουν βρέφη και ηλικιωμένους, έγκυες κ.λπ.


Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι τα εξής:

• Επαναληπτική δόση εμβολίου στα άτομα υψηλού κινδύνου, κατόπιν συνεννοήσεως με το θεράποντα ιατρό. Σημειώνεται ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

• Η λήψη μέτρων υγιεινής όπως ο αερισμός των χώρων ιδιαίτερα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως είναι για παράδειγμα τα σχολεία. 

• Το συχνό πλύσιμο των χεριών.

• Η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. 

•Η αποφυγή του συγχρωτισμού γενικώς. Ο συγχρωτισμός σε μέρη τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς ευνοεί τη μετάδοση του ιού και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες (π.χ. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κ.λπ.).

• Η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.

• Παραμονή στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης για να μην μεταδίδουν τον ιό (οικιοθελής απομόνωση). 

• Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι σοβαρά. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αφορά και στα άτομα που δεν ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

• Η λήψη αντιιικών φαρμάκων ως προληπτική αγωγή μετά από ιατρική εντολή. 


Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το Τμήμα της Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας εφαρμόζει, στον τομέα της πρόληψης, το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα «Υγιεινή Χεριών» στους μαθητές της Α΄/θμιας Εκπαίδευσης στο οποίο καταδεικνύεται η σημασία του πλυσίματος των χεριών στην πρόληψη από τις λοιμώξεις μεταξύ των οποίων είναι και η γρίπη. 

Το Τμήμα δε της Δημόσιας Υγείας λαμβάνει μέρος στον εμβολιασμό των απόρων και ανασφαλίστων πολιτών με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες αλλά και στη διάθεση αντιγριπικών εμβολίων στους δημόσιους φορείς παροχής υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, τα ΚΑΠΗ κ.λπ.».



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *