Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Οδοιπορικό στο Λουτράκι Νομού Πέλλας - Δείτε το βίντεο - αφιέρωμα του ialmopia.gr [ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ]

Το Λουτράκι Πέλλας, γνωστό και ως Πόζαρ ή Ποζάρ, είναι μεγάλος ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 260μ. 1.146 κάτ.) του Νομού Πέλλας.
Βρίσκεται στα βορειοδυτικό άκρο του νομού, 38 χλμ. ΒΔ της Έδεσσας και 13 χλμ. δυτικά από την Αριδαία ,στην πρώην επαρχία Αλμωπίας. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αλμωπίας.

Η λουτρόπολη με τις ιαματικές πηγές βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας(Καιμάκτσαλαν) σε απόσταση 3 χλμ από το Λουτράκι και καλύπτει μία έκταση 72 στρεμμάτων. Μικρή είναι και η απόσταση που χωρίζει τα Λουτρά από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, 35 χλμ

Στο Λουτράκι οι θερμές πηγές αναβλύζουν από την κοίτη του ρέματος Αγίου Νικολάου με θερμοκρασία 37oc. Η μεγάλη παροχή τους (650 κ.μ./ώρα) δημιουργεί άριστες συνθήκες για τη λειτουργία ενός μικρού υδροθεραπευτηρίου με ανοιχτή πισίνα και μικρά ανοίγματα (γούρνες). Ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν το μπάνιο στην υπαίθρια πισίνα, σε ατμόσφαιρα μυστηρίου,, που οφείλεται στην αχλή η οποία προκαλείται από τη διαφορά θερμοκρασίας νερού και αέρα.


Οι πηγές αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων. Τα ιαματικά νερά είναι αποτέλεσμα μιας φυσικής διαδικασίας κατά την οποία τα νερά της βροχής εισχωρούν βαθιά στο έδαφος όπου αυξάνεται η θερμοκρασία τους. Έπειτα ανεβαίνουν ψηλότερα πλούσια σε μέταλλα και ωφέλιμα συστατικά. Στη λέξη Πόζαρ αποδίδεται η ερμηνεία " κάτω από τη φωτιά" και είναι φανερό πως σχετίζεται με την παραπάνω διαδικασία.

Τα νερά των ιαματικών πηγών είναι γνωστά για τις θεραπευτικές και ευεργετικές τους ιδιότητες και ενδείκνυνται για ένα μεγάλο εύρος παθήσεων όπως: ρευματοειδής αρθρίτιδα, ορθοπεδικά προβλήματα, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, προβλήματα του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος καθώς και για παθήσεις του ήπατος, των νεφρών και του πεπτικού συστήματος.



Δείτε το βίντεο - αφιέρωμα στα Λουτρά Πόζαρ μέσα από την κάμερα του ialmopia:




Ωστόσο τα Λουτρά δεν προσφέρονται μόνο για θεραπεία αλλά και για τόνωση και αναψυχή. Για το λόγο αυτό προσελκύουν άτομα όλων των ηλικιών καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πηγές των Λουτρών Λουτρακίου έγιναν επίσημα γνωστές ως ιαματικές το 1920 ενώ γίνεται λόγος για τη χρήση των νερών από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα Λουτρά δέχονται καθημερινά επισκέπτες όχι μόνο από το Νομό Πέλλας αλλά από όλη την Ελλάδα καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία και Ρωσία.
Η Λουτρόπολη παρέχει στους λουόμενους τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε φυσικούς καταρράκτες, τη μεγάλη ανοιχτή πισίνα, τους ατομικούς λουτήρες, τις εσωτερικές ομαδικές πισίνες και τα χαμάμ.


Πιό συγκεκριμένα, το "Αλεξάνδρειο" υδροθεραπευτήριο περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του 8 εσωτερικές πισίνες, διακοσμημένες με ψηφίδα και τεχνητούς καταρράκτες, η καθεμία από τις οποίες μπορεί να φιλοξενήσει έως 6 άτομα. Επίσης, εκεί στεγάζεται και το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, όπου παρέχονται στους λουόμενους χρήσιμες πληροφορίες.


Επιπρόσθετα, στη λουτρόπολη βρίσκεται το πρώτο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί από το 1960 και διαθέτει 48 ατομικούς λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες χωρητικότητας 12 ατόμων έκαστη, με διαστάσεις 3x7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρων καθώς επίσης και 2 χαμάμ με χωρητικότητα 6 ατόμων.


Όπως αναφέρθηκε πιό πάνω οι επισκέπτες δεν έχουν μόνο την επιλογή των εσωτερικών εγκαταστάσεων για το μπάνιο τους. Υπάρχει η μεγάλη ανοιχτή πισίνα με διαστάσεις 25x13 μέτρων και βάθος 1,30-2,80 μέτρων.


Η πισίνα λειτουργεί από τις 8:00 π.μ. έως 21:00 μ.μ. ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το ωράριο μεταβάλλεται και η πισίνα είναι ανοιχτή από τις 7:00 π.μ. έως 22:00 μ.μ. Τέλος, οι καταρράκτες και οι φυσικές κολυμπήθρες είναι στη διάθεση των επισκεπτών όλο το εικοσιτετράωρο.


Η περιοχή στα λουτρά πόζαρ διαθέτει φυσική ομορφιά και πολλές επιλογές για να κάνετε δραστηριότητες ενναλλακτικού τουρισμού, να δείτε πολλά αξιοθέατα, να δείτε τις πανέμορφες περιοχές γύρω από το Λουτράκι και φυσικά να απολαύσετε και την τοπική κουζίνα η οποία εμπεριέχει Μακεδονίτικες γεύσεις που κρατούν για αιώνες.


Επίσης υπάρχουν παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες με Τζακούζι, Χαμάμ και Τζάκι όπως επίσης και πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξύλινα σπίτια, εστιατόρια και ταβέρνες στα Λουτρά Πόζαρ, δραστηριότητες στα Λουτρά Πόζαρ και αξιοθέατα για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω.


Θα βρείτε στα Λουτρά Πόζαρ ξενοδοχεία, ξενώνες, παραδοσιακά σπίτια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά εστιατόρια, ατομικά λουτρά, μασάζ, χειροπρακτικούς και φυσικά μπορείτε να προσεγγίσετε το Καιμακτσαλαν από ειδική διαδρομή.


Στα λουτρά πόζαρ υπάρχει εξειδικευμένο τμήμα μασάζ για εσάς που θέλετε να συνδυάσετε την παρουσία σας στα ζεστά ιαματικά λουτρά στο Πόζαρ αλλά και τη θεραπεία σας με τεχνικές μασάζ σύγχρονες.

Συγκεκριμένα για τις θεραπείες μασάζ μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των:

Θεραπευτικό massage
Μασάζ αυχένα
Μασάζ με ηλεκτρονικά μηχανήματα
Λεμφικό μασάζ
Body Face Μασάζ
Μασάζ άκρων
Relax Massage


Το κόστος κυμαίνεται από 30 έως 60 ευρώ ανάλογα με την επιλογή σας και η διάρκεια προσεγγίζει την 1 ώρα σχεδόν.



Δείτε τις φωτογραφίες του ialmopia:












 ialmopia.gr
πληροφορίες και από το www.loutrapozar.info

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *