Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τι κάνει η Δημοτική αρχή για το σπίτι του Μ. Λουντέμη που βρίσκεται προς κατεδάφιση;

Μπορεί να πέρασαν αρκετές μέρες από τα δημοσιεύματα του τύπου πως το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Μενέλαου Λουντέμη στον Εξαπλατάνο βρίσκεται προς κατεδάφιση, εντούτις η Δημοτική Αρχή Αλμωπίας δεν έχει τοποθετηθεί στο θέμα, ούτε έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση. 


Ο κος Δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος ο οποίος φημίζεται για έλξη που έχει με την δημοσιότητα και με τις φωτογραφικές πόζες και είναι και ίδιος εκπαιδευτικός, πρέπει άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες, να επισκεφτεί την Αθήνα που δεν το συνηθήζει και να διεκδικήσει την χρηματοδότηση για την αναστύλωση αυτού του Εθνικού μνημείου πριν είναι αργά. Φυσικά και δεν είναι στο σπίτι του Μ. Λουντέμη στις αρμοδιότητες του Δημάρχου αλλά χρέος του είναι να διασφαλίζει ο ο πρώτος πολίτης του Δήμου τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Ας αφήσει λοιπόν για λίγο την εικόνα στην άκρη και ας κοιτάξει την ουσία. Δείτε παρακάτω ένα ενδεικτικό ρεπορτάζ καθώς και φωτογραφίες:

Προς κατεδάφιση το σπίτι του Λουντέμη




 
Οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου κατάφεραν το τελειωτικό, ίσως, πλήγμα στο σπίτι όπου ο Μενέλαος Λουντέμης πέρασε τα παιδικά του χρόνια, στον Εξαπλάτανο Πέλλας. Οι καιρικές συνθήκες ήρθαν απλώς να προστεθούν στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στον κυκεώνα συναρμοδιοτήτων φορέων και διαφωνιών γύρω από την κυριότητά του, που δεν επέτρεψαν, εδώ και τριάντα χρόνια που κηρύχθηκε διατηρητέο, τη διάσωσή του από την εγκατάλειψη...

 
 
Ετοιμόρροπο πια, καθώς κατέρρευσε ένα κομμάτι τοίχου στην πρόσοψή του, το κτήριο πήρε κλίση και κατέστη επικίνδυνο για την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχομένων, όπως έκρινε κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αλμωπίας, όπου ανήκει διοικητικά η Ενότητα Εξαπλατάνου, που πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία.

Στη συνέχεια, η επιτροπή επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που εκλήθη για έλεγχο, εισηγήθηκε την κατεδάφιση του σπιτιού, ενώ περιμετρικά του οικοπέδου όπου βρίσκεται τοποθετήθηκαν κορδέλες, για να αποτρέπεται η πρόσβαση πολιτών προς αποφυγή τραυματισμών.

 
 
Την τελική απόφαση για την τύχη του θα πάρει όμως το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, στο οποίο και παραπέμφθηκε η εισήγηση.
 
 
 
ΠΗΓΗ: meapopsi.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *