Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Πανελλαδικές 2015: Οδηγίες για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας από το ialmopia

Ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα, 18/5, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις με 101.508 μαθητές να εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ένα μάθημα βαρόμετρο στις επιδόσεις των μαθητών καθώς
ο υποκειμενικός του χαρακτήρας δεν επιτρέπει πολύ υψηλές βαθμολογίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από το 2% των υποψηφίων επιτυγχάνουν συνήθως να αριστεύσουν στο συγκεκριμένο μάθημα. Ωστόσο, μαθητές που είναι καλά προετοιμασμένοι και είναι προσεκτικοί στη διαχείριση των θεμάτων μπορούν να επιτύχουν μια βαθμολογία που θα τους εξασφαλίσει την είσοδο στη σχολή της αρεσκείας τους. 

Οι μαθητές καλούνται να γράψουν την περίληψη ενός κειμένου, να σχολιάσουν μια φράση του, να απαντήσουν σε ασκήσεις λεξιλογικές, μορφοσυντακτικές και δομής του κειμένου και τέλος, να γράψουν μια έκθεση 400-600 λέξεων σε ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο (άρθρο, επιστολή, δοκίμιο, ομιλία).

3 ώρες θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές για να απαντήσουν σε όλα τα θέματα και για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου προτείνεται να αφιερώσουν μιάμιση ώρα στην περίληψη και τις ασκήσεις και μιάμιση ώρα στην έκθεση. Βέβαια, το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι ευέλικτο ανάλογα με τη δυσκολία των θεμάτων και οι μαθητές μπορούν να απαντήσουν με όποια σειρά επιθυμούν.

Όπως σε όλα τα μαθήματα, ιδιαίτερα όμως στη Νεοελληνική Γλώσσα είναι σημαντικό οι μαθητές να φροντίζουν για την καλή εικόνα του γραπτού τους γράφοντας με γράμματα ευανάγνωστα και αποφεύγοντας όσο το δυνατόν τα λάθη και τις διορθώσεις, καθώς η χρήση διορθωτικού ή σβήστρας δεν επιτρέπεται. 

Τέλος, καθοριστικός παράγοντας είναι η ψυχολογία του μαθητή. Οι μαθητές θα πρέπει να αποβάλουν το άγχος και να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα με αυτοπεποίθηση και όρεξη για το καλύτερο! 



Το ialmopia εύχεται καλή αρχή!


Επιμέλεια: Μαρία Πρίτσκα - Φιλόλογος

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *