Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Γιάννης Σηφάκης: «Περιβαλλοντοκτόνα» για την λίμνη Βεγορίτιδα η απόφαση της Διαπεριφερειακής σύσκεψης

Η απόφαση της Διαπεριφερειακής σύσκεψης για την Βεγορίτιδα με συμμετοχή των Περιφερειαρχών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων αποτελεί αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την ανάγκη προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας που μετά από δεκαετίες φαίνεται ότι αρχίζει να ανασαίνει ανεβάζοντας κάπως την στάθμη της. 

Η απόφαση αυτή πάρθηκε με κριτήρια πολιτικής προστασίας, ως εάν η άνοδος της στάθμης αποτελεί απειλή. Για τους γνωρίζοντες η στάση αυτή επιβραβεύει το ρητό «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», αποτελεί υποχώρηση των συμμετασχόντων στην «απαίτηση» του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας και του Δημάρχου Αμυνταίου να προστατευτούν κάποιοι που χωρίς άδεια για δενδρώδεις καλλιέργειες (είχαν για μονοετείς καλλιέργειες) εισέβαλαν στα εδάφη της λίμνης που τώρα η λίμνη επανακτά. Αναπαράγει πολιτικές του παρελθόντος και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μπροστά στα κάθε λογής άμεσα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα ( πολιτικά, οικονομικά κλπ) θυσίαζαν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες για βιώσιμη ανάπτυξη και αυξημένη προστιθέμενη αξία των παραγωγικών δραστηριοτήτων που μπορεί να προκύψει από την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. 

Η σημερινή στάθμη της λίμνης και η πιθανολογούμενη άνοδος της κατά μισό ή ένα μέτρο ακόμη μέχρι τον άλλο μήνα δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν οικισμό, δημόσιο έργο, νόμιμη καλλιέργεια, δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο πλημμύρας. Το μόνο που κινδυνεύει είναι να χάσει κάποιους ψήφους ο Δήμαρχος Αμυνταίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας. 

Απαιτείται η άμεση ανάθεση μελέτης ανώτερης και κατώτερης στάθμης της λίμνης από την Πολιτεία, η σύνταξη ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και φορέας διαχείρισης.

Ως τότε χρειάζεται να κλείσει το θυρόφραγμα της σήραγγας προς τον Άγρα για να μην χάνεται πολύτιμο νερό της λίμνης που θα την βοηθήσει να λειτουργήσει σαν φυσικό οικοσύστημα εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. 

Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα την κατάσταση με βασικό κριτήριο την προστασία της λίμνης. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επανεξετάσει την «περιβαλλοντοκτόνα» αυτή θέση της.


Γιάννης Σηφάκης
Βουλευτής Ν. Πέλλας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *