Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015: Συμβουλές για το μάθημα των Λατινικών από το ialmopia

Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης συνεχίζουν την προσπάθειά τους αύριο Τετάρτη 27/5 με το προτελευταίο τους μάθημα που είναι τα Λατινικά

Παραδοσιακά τα Λατινικά χαρακτηρίζονται εύκολο μάθημα και οι μαθητές που είναι προετοιμασμένοι για όλα τα είδη των ασκήσεων δε συναντούν δυσκολίες και μπορούν να γράψουν άριστα. Τα Λατινικά είναι συνήθως το μόνο μάθημα στο οποίο οι υποψήφιοι της θεωρητικής μπορούν να γράψουν 20 καθώς δεν υπάρχει το υποκειμενικό στοιχείο στη βαθμολόγηση. Τα ζητούμενα είναι σαφή και συγκεκριμένα και πολύ σπάνια βλέπουμε αποκλίσεις στους βαθμούς των δύο εξεταστών.


Οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για να γράψουν τη μετάφραση δύο αποσπασμάτων και να απαντήσουν σε θέματα γραμματικής και συντακτικού της λατινικής γλώσσας. Ο χρόνος αρκεί και για να ελέγξουν πολύ καλά και πολλές φορές το γραπτό τους. 


Τι προσέχουμε:

  • Μεταφράζουμε μόνο τα αποσπάσματα που μας δίνονται.
  • Στις ασκήσεις της γραμματικής γράφουμε τον ακριβή τύπο που μας ζητείται και αποφεύγουμε τα λάθη απροσεξίας και βιασύνης.
  • Στις ασκήσεις συντακτικού δίνουμε ολοκληρωμένη απάντηση δικαιολογώντας από πού εξαρτάται ο κάθε όρος. Στην αναγνώριση δευτερεύουσας πρότασης προσέχουμε αν πρέπει να την αναγνωρίσουμε πλήρως ή μόνο ως προς κάτι συγκεκριμένο.
  • Στις ασκήσεις μετατροπών διαβάζουμε πολύ προσεκτικά την εκφώνηση για να καταλάβουμε ακριβώς τι πρέπει να αλλάξουμε και δικαιολογούμε την πορεία που ακολουθήσαμε αν μας ζητηθεί.


Την Παρασκευή 29/5 οι εξετάσεις συνεχίζονται με το μάθημα της Ιστορίας κατεύθυνσης που είναι και το τελευταίο για τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης (που δεν έχουν επιλέξει Αρχές Οικονομικής Θεωρίας).


Ευχόμαστε επιτυχία!


Επιμέλεια: Μαρία Πρίτσκα - Φιλόλογος

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *