Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015: Συμβουλές για το μάθημα της Ιστορίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης από το ialmopia

Την Παρασκευή 29/5 πέφτει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για την πλειοψηφία των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης με το μάθημα της Ιστορίας




Η Ιστορία κατεύθυνσης χαρακτηρίζεται απαιτητικό μάθημα καθώς χρειάζεται πολλή υπομονή και επιμονή από τους μαθητές κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς ώστε να διατηρήσουν ένα σταθερό ρυθμό απομνημόνευσης των κεφαλαίων με συνεχή μελέτη σχετικών ιστορικών πηγών.


Τα θέματα των εξετάσεων χωρίζονται σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι μαθητές απαντούν σε ασκήσεις αντιστοίχισης ή σωστού-λάθους και ερωτήσεις απόδοσης ορισμών και ανάπτυξης. Βαθμολογείται με άριστα η απάντηση που βρίσκεται πιο κοντά στη διατύπωση του βιβλίου κάτι το οποίο, δυστυχώς, ενθαρρύνει τη στείρα απομνημόνευση των κεφαλαίων από τους μαθητές.


Στη δεύτερη ομάδα οι μαθητές απαντούν σε ερωτήσεις που απαιτούν συνδυασμό ιστορικών γνώσεων από το βιβλίο με πρόσθετα στοιχεία από παραθέματα ιστορικών πηγών που δίνονται στους μαθητές. Η ανάπτυξη των απαντήσεων απαιτεί κριτική ικανότητα και γνώση των γεγονότων σε βάθος ώστε να μπορεί ο μαθητής να συνδυάσει στοιχεία από το σχολικό βιβλίο και ένα ως τέσσερα παραθέματα από διαφορετικά ιστορικά βιβλία. Το κείμενο της απάντησης πρέπει να είναι ακριβές και σαφές, σωστά δομημένο και με ποικιλία στην έκφραση. Βέβαια, για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε και εδώ τον υποκειμενικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει η βαθμολόγηση του μαθήματος, καθώς διαφορετικά αξιολογεί κάθε εξεταστής την κριτική ικανότητα του μαθητή.


Οι μαθητές πρέπει να διαβάσουν πολύ καλά τις εκφωνήσεις των ασκήσεων ώστε να αντιληφθούν ποια παράγραφο του βιβλίου πρέπει να γράψουν. Απαιτείται επίσης μεγάλη προσοχή στην ανάγνωση και την κατανόηση των παραθεμάτων των ιστορικών πηγών για να καταλάβουν οι υποψήφιοι με ακρίβεια τα γεγονότα που πραγματεύεται και να αξιοποιήσουν τα στοιχεία αυτά όχι απλώς αντιγράφοντάς τα, αλλά αναλύοντάς τα με δικά τους λόγια.



Οι Πανελλαδικές εξετάσεις τελειώνουν την Τρίτη 2 Ιουνίου με το έβδομο μάθημα επιλογής, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το οποίο μπορούν οι υποψήφιοι να συνδυάσουν με το μάθημα των Μαθηματικών γενικής παιδείας για να διεκδικήσουν μια θέση σε σχολές του πέμπτου επιστημονικού πεδίου. Ακολουθούν όλο τον Ιούνιο εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα, ξένες γλώσσες και μουσική, αθλήματα και οι ειδικές δοκιμασίες για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές.



Το ialmopia θα παραμείνει στο πλευρό των υποψηφίων και των οικογενειών τους με ειδήσεις και αναρτήσεις θεμάτων σχετικά με τις εξετάσεις καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μείνετε συντονισμένοι.


Ευχόμαστε επιτυχία!


Επιμέλεια: Μαρία Πρίτσκα, Φιλόλογος

ialmopia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *